Babygebaren is een super leuke manier om nog voordat je kindje kan praten al met hem of haar te communiceren. In dit artikel ga ik vijf tips met je delen, waaraan ik veel heb gehad als het gaat om het gebaren.

Zoals jullie misschien wel weten doe ik aan babygebaren met Mirthe. Ik maakt al eens een video over het gebaren, waarin ik vertelde waarom ik het zo leuk vind. En in die video gebaart Mirthe er ook behoorlijk op los, dus neem nog even een kijkje als je het leuk vindt.

Tip 1: Laat je niet uit het veld slaan, maar begin gewoon.

Vreemd genoeg reageert niet iedereen in je omgeving even enthousiast als je zegt dat je wilt gebaren met je baby. Mensen kennen het niet. Vinden het gek. Iets met geiten-wollen-sokken denk ik. Maar dat is het juist niet. Het is nieuw, het is leuk en het heeft alleen maar voordelen. Dus bewijs iedereen het tegendeel en begin gewoon. En geloof me, zodra je kindje terug gaat gebaren wordt iedereen lyrisch. Dan zien ze ineens hoe leuk het is.

Tip 2: Begin niet met een overload aan gebaren, maar kies er tien.

Kies tien gebaren om mee te beginnen. Vijf gebaren die je zelf erg handig zou vinden, als je kindje die zou kunnen gebaren. En vijf gebaren van die je kindje waarschijnlijk erg leuk vind. De oudergerichte gebaren zijn bijvoorbeeld: slapen, helpen, mama, papa, schoenen. De kindgerichte gebaren zijn bijvoorbeeld dieren of dingen die je kindje heel leuk vind om te doen: hond, buiten, bal, auto, flesje. Door te focussen op een paar gebaren voorkom je dat je kindje een overload krijgt en door de bomen het bos niet meer ziet. Je kindje moet eerst doorkrijgen dat jij door middel van de handbewegingen die je maakt, iets probeert duidelijk te maken.

Tip 3: Houd vol.

Verwacht niet dat je kind van zes maanden na een week al terug begint de gebaren. Dat gaat niet gebeuren, geloof me. Als je met zes maanden begint (dat is het vroegste wat zin heeft zeg maar), kun je volgens de experts met 8 maanden het eerste gebaar terug verwachten. Wij begonnen pas met 11 maanden (maar ook later kun je nog prima beginnen) en hoe ouder je kindje is, hoe makkelijker en sneller ze je eigenlijk zullen begrijpen en nadoen. En als ze doorkrijgen dat ze dingen voor elkaar krijgen als ze gebaren, dan gaan ze het leuk vinden en dan gaan ze zich echt focussen op wat je gebaart. Maar doordat je kindje verschillende ontwikkelingsperioden meemaakt, bijvoorbeeld een fase waarin ze zich volledig focussen op leren lopen, raakt het gebaren soms een tijdje naar de achtergrond. Stop dan niet, ga niet bij de pakken neer zitten. Ga gewoon verder met gebaren. Want je zult zien dat als die ene ontwikkelingsperiode waarin ze zich focussen op iets anders, weer voorbij is, dan komt er ineens een zee van gebaren. En dat is super leuk, kan ik je uit ervaring vertellen!

Tip 4. Beloon gebaren.

Als jij reageert wanneer je kindje vraagt om drinken of wanneer je kindje een boekje wilt lezen, door ook daadwerkelijk een bekertje water te pakken of je kind op schoot te trekken en lekker voor te gaan lezen, beloon je je kind voor het gebaren. Als je kind gebaart en je reageert er niet op dan heeft het natuurlijk geen zin. Vergeet ook niet om altijd het gebaar wat je kindje maakt, zelf ook te maken en het gesproken woord erbij te noemen. Je kindje weet dan dat jij begrijpt wat hij of zij bedoelt én leert het gebaar én het woord nog beter aan.

Tip 5. Gebruik de gebaren consequent.

Kies een setje gebaren waarmee je begint en gebruik die ook consequent. Gebaar je het woord eten? Gebruik dit dan telkens als je je kindje vraagt of hij of zij iets wilt eten. Tijdens het eten. En last but not least, ook ná het eten. ‘Wat heb jij goed gegeten zeg!’ of iets in die trant. Door je telkens voor, tijdens en na de activiteit te gebaren gaat een kind de associatie leggen. En door dit telkens opnieuw te doen, bij iedere maaltijd in dit geval, wordt het voor je kindje steeds herhaald en zal hij of zij gaan begrijpen wat je ermee bedoelt. En dan even later komt de dag dat je kindje gaat vragen om eten, wacht maar af! Het is echt de moeite waard, probeer het maar uit!

Maar Simone, ik ken zelf eigenlijk helemaal geen gebaren, waar leer ik die dan?

  • Op BabygebarenNederland.nl vind je een gebarenwoordenboek.
  • En de app Kwebl kan ik ook van harte aanraden, deze kost 2 euro. Maar is wel echt heel handig omdat er een hoop gebaren in staan (meer als in het bovenstaande gebarenwoordenboek overigens).
  • Je hebt ook boeken, ook te koop bij Babygebaren Nederland. Ik heb zelf ook zo’n boek, en ik vind het leuk om te hebben hoor, maar ik moet zeggen dat ik de filmpjes gemakkelijker vind in gebruik, omdat je dan in bewegend beeld ziet hoe je een gebaar uitbeeldt. In een boek is het een statisch plaatje, met pijltjes erbij om aan te geven in welke richting je je handen moet bewegen, dus dat is toch iets ingewikkelder.
Simone

Tips babygebaren