Tekort aan vitamine D en ijzer: Peuters aan de opvolgmelk?

Peuters krijgen te weinig vitamine D en ijzer binnen. Dat zeggen kinderarts Frank Brus en arts-onderzoeker Marjolijn Akkermans van het Juliana Kinderziekenhuis/HagaZiekenhuis in Den Haag (Bron: AD) Volgens de onderzoekers zouden peuters beide voedingstoffen meer binnen moeten krijgen, bijvoorbeeld middels verrijkte melk.

Opvolgmelk of peutermelk is zo’n verrijkte melk: het is verrijkt met vitamine D en ijzer. Belangrijke stoffen voor de goede ontwikkeling van de hersenen en de botten. Vitamine D speelt daarnaast een belangrijke rol bij het afweersysteem. Maar moeten alle peuters dan nu ineens weer aan de opvolgmelk, terwijl we (tot op heden) bij het consultatiebureau het advies kregen om vanaf 1 jaar over te stappen op koemelk? En hoe zit het dan met de vitamine D druppels?

Vitamine D druppels

Uit onderzoek blijkt dat veel ouders de Vitamine D druppels niet consequent geven of zelfs helemaal niet aanbieden. Maar 30 procent van de ouders geeft iedere dag Vitamine D druppels, zo blijkt. Dat zijn best schokkende cijfers. Als ik dan naar mezelf kijk, dan moet ik wel toegeven dat ook wij de druppeltjes wel eens een dagje vergeten. Maar over het algemeen doen wij toch heel aardig ons best denk ik om mijn dochtertje iedere dag haar druppels te geven. Ik maak me dan ook niet meteen zorgen over een eventueel vitamine D tekort na het lezen van het onderzoek. In principe heeft je kindje geen vitamine D tekort als je netjes de druppeltjes geeft namelijk.

IJzertekort?

Ook als het gaat om het ijzertekort maak ik me eerlijk gezegd niet meteen ontzettend druk. De onderzoekers geven aan dat veel kindjes niet voldoende vlees en groenten binnenkrijgen op een dag. En dat dit de reden is dat peuters een ijzertekort oplopen. Mijn dochter is gek op vlees en spinazie dus dat zit wel goed. Nu eten we natuurlijk niet iedere dag spinazie. En niet alle andere groeten gaan er even goed in. Dus ja, geen grote zorgen, maar het zou kunnen… Het zou kunnen dat mijn dochter hier ook tekort aan ijzer van krijgt.

Om ervoor te zorgen dat ijzer goed wordt opgenomen door je lichaam is het verstandig melk als tussendoortje te drinken en niet bij de maaltijd. En het eten van fruit (vitamine C) zou juist weer zorgen voor een betere opname van ijzer. Dit zijn wel tips waar ik beter op zou kunnen letten, want ik geef nu melk bij de maaltijd en fruit juist tussendoor.

Opvolgmelk of niet?

Ik twijfel nog of ik weer een bekertje opvolgmelk wil gaan geven iedere dag. Ik weet namelijk ook dat in opvolgmelk weer heel veel suiker zit, wat juist weer niet goed is. Dit is ook de reden waarom het consultatiebureau me adviseerde om over te stappen op gewone koemelk vanaf dat mijn dochter één jaar werd. Bovendien vraag ik me af of Mirthe nog wel gewone melk wil drinken als ik haar weer aan die zoete smaak van poedermelk ga wennen. Het voelt voor mij een beetje als een korte termijn oplossing. Want uiteindelijk is het belangrijk om je kind een goed voedingspatroon aan te leren, mét alle benodigde voedingstoffen, zonder dat alles uit supplementen of pillen, of in dit geval peutermelk moet komen. Ik ben erg benieuwd hoe andere mama’s ertegenaan kijken.

Wat doen jullie? Halen jullie de opvolgmelk weer in huis, of hebben jullie goede groente- en vlees eters die keurig alle vitamine D druppels naar binnen slurpen iedere dag?

Simone

5 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Wij geven de druppels ook consequent en groente is altijd onderdeel van het menu, vlees regelmatig. Inderdaad: nu goede eetgewoontes heeft ze nu én later alleen maar profijt van! Met die voedingsstoffen zit het wel goed.

  • Wij doen braaf iedere dag de vitamine D druppels. En met regelmaat een boterham met appelstroop. Eten doet ze niet altijd goed, maar dat komt wel. Ik maak me er niet zo druk over en sla de opvolg melk toch echt over, tenzij het echt niet anders kan natuurlijk

  • Mijn dochter is net een maand van de opvolgmelk af. Wij zijn na haar 1e verjaardag er mee doorgegaan omdat ze net aan de onderrand van de normale groeicurve hing en er net wat meer in opvolgmelk zit aan voedingsstoffen. Toen ze 1,5 was geprobeerd over te stappen naar gewone melk, maar dat vond ze niet lekker. Karnemelk wel, maar gewone melk niet. Dus hebben we de ochtend- en avondfles nog maar even opvolgmelk gelaten. Een maand geleden was ik het zat. Iedere dag die flessen klaarmaken met poedermelk. Dus wederom geprobeerd en nu gaat het prima. Ze vind de gewone half volle melk heerlijk en drinkt daar dan ook behoorlijk veel van op een dag (400 ml).
    Vitamine D geef ik bijna iedere dag, natuurlijk vergeet ik hem ook wel eens een keer.
    Groenten eten is een drama bij ons meisje, maar gehakt vind ze heerlijk. Dat krijgt ze dan ook een paar keer per week.
    Ik ga dan ook echt niet terug naar de opvolgmelk. Ik vind het ook wel een stukje bang makerij deze krantenberichten.

  • Ik ben niet van plan om opvolgmelk te geven. Fiene is dol op vlees en groente (inclusief spinazie ;)) en ook wij zijn eigenlijk heel braaf met de vitamine D druppeltjes 🙂

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: