Babygebaren | Ik wil ze leren!

Ik lees ineens overal over babygebaren. Je zou je kindje al op hele jonge leeftijd, zo ongeveer vanaf de leeftijd die mijn dochtertje nu heeft (Mirthe is bijna negen maanden) kunnen leren ‘praten’ met gebarentaal. Toevallig had ik het hier kortgeleden over met mijn zusje en nu stond er ook een stuk in de krant. Kinderen op basisscholen hier uit de buurt krijgen een nieuw vak: gebarentaal. Een mevrouw, die ook cursussen en workshops geeft in babygebarentaal vertelde hierover. 

Babygebaren leren lijkt me leuk

Het lijkt mij stiekem erg leuk om eens zo’n cursus te volgen, om te zien hoe ik Mirthe bijvoorbeeld een paar gebaren aan kan leren. Het niet kunnen praten, kan voor baby’s soms heel frustrerend zijn. Omdat ze wel willen aangeven wat ze willen, of wat ze bedoelen, maar het niet kunnen. Gebarentaal kunnen kindjes al veel vroeger aanleren dan spraak, omdat het de grove motoriek betreft. Om te spreken gebruik je je fijne motoriek en dat is een stuk moeilijker.

Ze gebruikt eigenlijk al gebaren

Zonder dat ik het doorhad, gebruikt Mirthe eigenlijk ook al gebaren. Ik zing bijvoorbeeld regelmatig ‘klap eens in je handjes’ voor Mirthe en uiteraard klap ik daarbij in mijn handen en deed Mirthe mij na. Nu gaat het andersom. Mirthe klapt in haar handjes en ik moet gaan zingen. Als ik dat doe, wordt ze ze helemaal blij (dat komt overigens niet door mijn zangtalent). Hetzelfde geld voor Kiekeboe spelen. Mirthe begint hier inmiddels zelf mee en geeft hiermee dus eigenlijk aan dat ze wil spelen. Waarom zouden we dan niet het gebaar voor ‘eten’ of voor ‘poes’ aan kunnen leren. Dat lijkt mij dus superleuk en voor haar ook heel fijn, omdat ze dan dingen duidelijk kan maken.

Gaan kinderen die babygebaren gebruiken later praten?

Wat ik me wel afvroeg: worden kinderen die gebaren gebruiken dan niet gemakzuchtig en gaan ze wel spraak gebruiken, of wordt dat misschien door gebarentaal vertraagd? Maar het schijnt dus zo te zijn, dat gebarentaal de spraakontwikkeling van kinderen alleen maar stimuleert. Ik verzin het niet. Door al jong bezig te zijn met communiceren via gebaren, zal wanneer het kindje er klaar voor is, ook de spraak snel op gang komen. De woorden vervangen dan langzamerhand de gebaren weer.

Ik denk dat ik binnenkort eens een workshop ga volgen, lijkt me leuk!

Gebruiken jullie gebaren of hebben jullie gebaren gebruikt bij jullie kindjes? Bewust of onbewust misschien?

Reageer

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: