Borstvoeding en de ziekte van Crohn: Mijn persoonlijke verhaal

Borstvoeding geven en medicijngebruik, gaan in veel gevallen prima samen. De medicijnen kunnen geen kwaad voor de baby of worden überhaupt niet in de moedermelk opgenomen. Er zijn veel moeders die borstvoeding geven en tegelijkertijd medicijnen gebruiken. Met de meeste medicijnen kan en mag dat ook gewoon. Maar met de medicijnen die ik gebruik, ligt dit niet zo simpel. In de bijsluiter staat dat het niet mag.

“Ik kreeg het gevoel dat iedereen wel dácht dat het niet zo veel kwaad zou kunnen, maar dat ze niet het geven van borstvoeding durfden te adviseren.”
Ik gebruik ACES-TG (thioguanine), medicijnen tegen de ziekte van Crohn. Volgens de bijsluiter mag je ook niet zwanger worden tijdens gebruik van ACES-TG, maar volgens mijn maag-, darm-, leverarts (en ook de rest van MDL-Nederland als ik het internet mag geloven) kan dat geen kwaad. Dus toen ik dat te horen kreeg was ik gerustgesteld. Ik mocht gewoon zwanger worden. Nog geen moment had ik nagedacht over het geven van borstvoeding. Ja, wel dat ik dat heel graag wilde, maar niet over het feit dat het misschien niet zou mogen.

Toen ik eenmaal zwanger was, kwam dit vraagstuk pas in me op. Mág ik wel borstvoeding geven? Overal ging ik navraag doen. Bij mijn arts in het ziekenhuis, de gynaecoloog, de verloskundige en een apotheker. Maar niemand kon mij vertellen wat verstandig was. Niemand wist of het medicijn kwaad zou kunnen voor het kindje als ik borstvoeding zou geven. Ik kreeg het gevoel dat iedereen wel dácht dat het niet zo veel kwaad zou kunnen, maar dat ze niet het geven van borstvoeding durfden te adviseren.

Ik besloot dat het beter was om het te laten rusten en flesvoeding te gaan geven. Ontzettend jammer, dat wel. Want ik wilde zo graag de borst geven. Maar het lukte niet echt om het te laten rusten. Want hoe zat het dan met de voordelen? Het kleinere risico op allergieën en dergelijke en niet op de laatste plaats: het lagere risico op de ziekte van Crohn? Want doordat in de ziekte heb, heeft ook mijn kind een (licht) verhoogde kans om het te krijgen. Maar moedermelk heeft, zo blijkt uit onderzoek, een beschermend effect.

Ergens op het einde van mijn zwangerschap, toen een mevrouw van de kraamzorgbureau hier thuis langs kwam voor de intake, werd mij voor de zoveelste keer die bewuste vraag gesteld: ‘Ga je borstvoeding geven?’. Nee, zei ik. Met een zucht denk ik, want de vrouw aan de andere kant van de tafel zag dat ik het er moeilijk mee had. Ze belde direct een lactatiedeskundige. Maar helaas. Oók zij kon mij niet verder helpen, maar… Het leverde wel dat laatste zetje op voor mij, om toch maar wéér eens het internet af te speuren.

Eindelijk vond ik een publicatie waar ik iets mee kon. Een onderzoek naar de effecten van de medicijngroep, waar mijn medicijn deel van uit maakt, op baby’s met moeders die het medicijn gebruiken. Er is in het onderzoek zowel gekeken naar zwangerschap als borstvoeding. En volgens dit onderzoek is het aannemelijk dat het medicijn veilig is. Ik trok de stoute schoenen aan en nam contact op met één van de onderzoekers voor advies. Na wat intern overleg in het ziekenhuis, gaf hij aan me te adviseren borstvoeding te gaan gebruiken.

Daar was het dan. Eindelijk. Het advies om borstvoeding te gaan geven. De bevestiging waar ik al die maanden naar op zoek was. Wat was dat een fijn gevoel. Dat ik behalve die zwangerschap ook het volgende stapje, het voeden van mijn kind, daadwerkelijk allemaal mocht ervaren. Ik was héél blij!

Zeven maanden lang heb ik borstvoeding gegeven en dat is heel goed gegaan. Mirthe is gezond. Na een maand of zes bekroop mij toch het gevoel dat het misschien nu wel goed is geweest zo. Ik heb het ‘nodige’ gegeven en nu is het ook wel mooi geweest. Ik begon met afbouwen. Het borstvoeding geven was mooi, ik zou het zo weer doen, maar het heeft ook wel veel van mijn lijf gevraagd. Ik weet natuurlijk niet hoe ik me gevoeld zou hebben als ik niet had gevoed, maar ik denk dat het me toch behoorlijk wat energie gekost heeft de afgelopen tijd. Ik hoop nu die energie weer een beetje te vinden. Al mis ik het voeden nu al… Mirthe vindt het allemaal prima, ze vraagt al niet meer om de borst.

Ik hoop dat mede crohnpatiënten misschien iets hebben aan mijn verhaal, of misschien wel andere vrouwen die ook medicijnen gebruiken waarvan de bijsluiter vermeldt dat borstvoeding geven niet mag. Laat je niet te makkelijk afschepen als je medicijnen gebruikt, maar toch wilt voeden. Heel vaak is het gelukkig wél mogelijk.

Simone

Eén reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: