De Borstvoeding Tag

BorstvoedingOmdat ik het het altijd interessant vind om van andere moeders ervaringen met het geven van borstvoeding te lezen, bedacht ik De Borstvoeding Tag. Een doorgeef-vragenlijstje over borstvoeding. Geen voors of tegens omtrent borst- of flesvoeding, maar gewoon ervaringen delen. Hieronder geef ik zelf de aftrap! Lees je mee?

Geef je borstvoeding of heb je borstvoeding gegeven?

Ik geef nu zeven maanden borstvoeding. Maar ben langzaam aan het afbouwen. Ik geef nu alleen ‘s ochtends en ‘s avonds nog een borstvoeding.

Ging/gaat het voeden makkelijk of moeilijk?

In het begin was het voeding best lastig. Het aanhappen ging moeilijk, daarom startte ik met een tepelhoedje en was ik er heel veel tijd mee kwijt. Nu gaat het voeden heel gemakkelijk.

Vind je het fijn of noodzakelijk kwaad?

Ik vind borstvoeding geven fijn. Het is heel intiem en ik vind het ook best een prestatie van mijn lichaam dat ook na de zwangerschap mijn kindje nog steeds groeit, door mijn voeding. Dat vind ik gewoon heel bijzonder.

Vooraf inlezen of voorlichtingscursus?

Ik heb me uitgebreid ingelezen tijdens mijn zwangerschap en ik ben naar een eenmalige voorlichtingsavond geweest in het ziekenhuis.

Zoogcompressen, tepelhoedjes, zalfjes en/of andere hulpmiddelen?

De eerste drie maanden heb ik met tepelhoedje gevoed. Ik begon hiermee omdat het aanhappen de eerste keren niet goed lukte. En toen ik het na een paar dagen nog eens zonder tepelhoedje probeerde kreeg ik meteen tepelkloven en dacht ik dus: waarom zou ik zonder voeden? Waarom zijn er vrouwen die überhaupt zonder tepelhoedje voeden? Maar toen ik na drie maanden te traag was met het tepelhoedje en Mirthe zomaar aan mijn borst lag, ging het ineens wel goed. Toen kwam ik erachter wat het verschil was. Tot die dag was ik een uur tot anderhalf uur bezit met één voeding. En dat bleek achteraf niet normaal. Zonder tepelhoedje was het in een kwartiertje gepiept. En dat scheelt tijd zeg, als je nog zeven (toentertijd) voedingen op een dag geeft. Wat voelde dat als een opluchting. Als ik met tepelhoedje was blijven voeden had ik het nooit tot zeven maanden gered. Toen dacht ik vaak aan stoppen namelijk, omdat ik gewoon de hele dag aan het voeden was. Zonder tepelhoedje ging het veel beter.

Verder gebruik ik zoogcompressen en heel in het begin heb ik purelan zalf gebruikt.

Kolven of live voeden?

Kolven is niet leuk. Daar heb ik echt een hekel aan eigenlijk. Ik voed liever live. En ik vind het ook niet erg om af en toe een flesje kunstvoeding te geven als het nodig is tussendoor, omdat ik er zelf niet ben bijvoorbeeld. Maar misschien heb ik makkelijk praten, mijn productie blijft goed op gang. Soms als ik teveel stuwing had kolfde ik wat af. Als Mirthe sliep bijvoorbeeld.

Rustig voeden het openbaar of ietwat krampachtig verstopt?

Ik voed rustig in het openbaar. In het begin vond ik het spannend om te voeden als er mensen bij zaten. Maar dat heb ik héél snel van me afgezet. Zeker in het begin moet je zo vaak voeden. Als je dan niet voed in het bijzijn van anderen, zit je de hele dag op je slaapkamer alleen te zijn. En ook als je onderweg bent is het gewoon heel fijn als je gewoon even de borst kunt geven. Dan hoef je niet na een uurtje weer naar huis omdat het weer drinktijd is. Meestal zoek ik een rustig plekje in een eetgelegenheid (Hema café of La Place bijvoorbeeld).

Voeden voor bepaalde tijd of zien hoe ver je komt?

Ik wilde heel graag gewoon kijken hoever ik kwam. Ik vind het voeden fijn en wil eigenlijk niet stoppen. Maar het was voor mij een moeilijke keuze om te beginnen met borstvoeding geven. Ik gebruik namelijk medicijnen waarmee het officieel niet mag, omdat er te weinig over de eventuele gevolgen bekend is. Na veel lezen en overleg met verschillende deskundigen heb ik uiteindelijk besloten er toch voor te gaan. Maar nu ik de zes maanden gepasseerd ben, krijg ik ook steeds meer het gevoel van: ik heb gegeven wat nodig is, misschien moet ik nu voor de zekerheid maar stoppen. En daarom ben ik langzaam aan het afbouwen nu.

Het leukste aan borstvoeding geven is…

Die momentjes dat je kindje even loslaat en haar ogen naar boven richt en dan even zo’n klein glimlachje jouw kant op, om vervolgens snel weer aan te happen en verder te drinken. Dan ben ik echt verliefd.

Minder leuk aan borstvoeding geven is…

Tepelkloofjes en stuwing. Van het eerste heb ik gelukkig behalve de eerste paar dagen niet veel last meer gehad. Stuwing heb ik wel vaak gehad.

Welke tip of wat voor advies zou je andere borstvoedende mama’s willen meegeven?

Zorg dat je kindje niet volledig alleen afhankelijk is van jou en oefen écht ook met een flesje. Als je dat niet doet kan je kind de fles gaan weigeren. En hoewel het de eerste maanden prima lijkt dat je niet van huis kunt, omdat je er toch voor je kind wilt zijn, wordt dit na een tijdje toch vervelend en onhandig. Je moet er toch een keertje uit, al is het maar voor werk, wat ontspanning of een leuk uitje met je man (ook niet onbelangrijk). Het is dan een heel fijn gevoel als je weet dat er thuis iemand is die je kind de fles kan geven als je weg bent. En dat je er dan op kunt vertrouwen dat je kindje die fles ook accepteert en niet ligt te huilen om jou.

Mijn dochtertje heeft een tijdje de fles geweigerd. Maar wij hebben niet consequent genoeg geoefend hiermee. Gelukkig pakte ze de fles een paar weken later wél ineens. Dat voelde voor mij als een opluchting. Ik kon met een gerust hart even weg.

Ik hoop dat jullie De Borstvoeding Tag een leuke of interessante tag vonden om te lezen. Ik tag graag Saskia, Wilma en Melissa om dit vragenlijstje over borstvoeding ook in te vullen, als jullie dat leuk vinden natuurlijk. Ik begrijp dat het een persoonlijk onderwerp is, dus voel je niet verplicht uiteraard. Maar mocht je het leuk vinden, dan lees ik het graag. Overigens mag iedereen die de tag leuk vindt mag hem overnemen natuurlijk. Mocht je dit doen, vermeld je mij dan even? Dat zou ik leuk vinden!

4 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Je word altijd dan zo verliefd en ze lag dan zo lekker bij me.. ik vind het heerlijk en ben nar 7,5 maand gestopt, omdat ik teveel afviel. Het liefst deed ik het een jaar 😉

  • Mooie tag! Ik vond kolven ook verschrikkelijk. Ik was vaak op pad, dus moest wel. En soms zat ik dus ook gewoon in de auto te kolven met een handkolf. Tepelhoedjes heb ik ook gebruikt. Het deed bij mij best zeer en dat hielp ontzettend. Ik heb het 3 maanden gedaan. Ik vond het heel mooi, maar ook veel pittiger dan ik dacht. Mijn zwangerschap was appeltje eitje en kostte me helemaal geen energie. Maar borstvoeding wel. Ik had altijd trek 🙂

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: