Een vraag die vaak aan mij gesteld wordt, is of we met Ruben ook weer babygebaren gaan gebruiken zoals we dat met Mirthe deden. En dat vonden wij destijds zó leuk, dat we dat zeker weer van plan zijn. En nu Ruben zes maanden oud is, wordt het ook zo zoetjes aan tijd om ermee te starten. Tijd dus om er iets meer over te vertellen.

Gebarentaal voor baby’s

Toen Mirthe een maand of 11 oud was, kwam ik erachter dat er zoiets als ‘babygebarentaal’ bestaat. Een gebarentaal (met gebaren uit de officiele Nederlandse gebarentaal), waarmee je al eerder met je kindje kunt communiceren dan dat het kan praten. Ik las in de krant dat er hier in de buurt workshops gegeven werden en besloot een lesje te gaan volgen. Vervolgens heb, omdat ik zo enthousiast was, een cursus gedaan van drie avonden, om een basis vocabulaire in gebarentaal te leren. Woorden als mama, papa, eten, drinken, spelen, enzovoorts. Allerlei woorden die óf voor je kindje heel interessant zijn om te gebruiken of dingen die juist voor papa en mama handig zijn.

Lees ook: Vijf tips om te beginnen met babygebaren >>

Ieder gebaar dat ik terug kreeg, maakte me enthousiaster om verder te gaan!

 

De eerste gebaren

Wat was ik enthousiast toen Mirthe haar eerste gebaar maakte naar me. Het eerste gebaar dat we terugkregen was ‘lekker’ als ik het me goed herinner. Dat is een gebaar dat je natuurlijk vaak op een dat, bij iedere keer dat je eet opnieuw kunt maken. Herhaling, herhaling, herhaling. Dat is belangrijk als het gaat om gebaren. En geduld. Als je begint, kun je niet direct gebaren van je kind terugverwachten. Het duurt even voordat ze ze leren begrijpen en ze vervolgens ook zelf leren nadoen. Maar omdat de grove motoriek veel sneller ontwikkelt dan de fijne (praten behoort tot de fijne motoriek) komt het echt wel. Als je maar volhoudt!

Nu al beginnen?

Als je met zes maanden begint (dat is het vroegste wat zin heeft zeg maar), kun je volgens de experts met acht maanden het eerste gebaar terug verwachten. Dus drie keer raden welk woord ik nu de hele dag met hem zit te oefenen. Mama, mama, mama, mama, mama, mama… en mama. Want je moet met het belangrijkste woord beginnen natuurlijk. #sorrynotsorry. Ik doe ook al ‘lekker’ en nu ik er zo over nadenk ga ik ook ‘eten’ en ‘drinken’ alvast introduceren. En oh, vooruit: papa 😉

Lees ook: Babygebaren op het kinderdagverblijf, hoe leuk is dat!?

Ik ben zó benieuwd wanneer het eerste gebaar terugkomt. En waar ik ook wel benieuwd naar ben, is of Mirthe het weer op gaat pakken. Sinds Mirthe kan praten hebben we het gebaren bij haar eigenlijk laten verwateren. Maar wie weet, als we weer veel gaan gebaren tegen Ruben, dan gaat ze vast wel weer mee doen, denk ik. Lijkt me leuk!

Gebarenvriendjes

Florieke, mijn vriendin waarmee ik samen zwanger was (de jongens schelen drie dagen) gaat ook babygebaren doen met haar zoontje. Dat lijkt me superleuk, want wie weet kunnen Ruben en Jens dan straks wel tegen elkaar gebaren, dat lijkt me zo verschrikkelijk schattig om te zien. Ik ga al stuk bij het idee, haha 🙂

Zijn er nog meer babygebaren fans onder mijn volgers? Ga jij het ook uitproberen?

Simone

P.S.: bekijk ook deze video waarin ik laat zien hoe Mirthe gebaarde. Let niet op de kwaliteit… Ik was destijds nog niet zo goed in video’s maken (als ik dat nu al ben, haha). Ik beloof jullie een nieuwe babygebaren video als Ruben er straks ook lekker op los gebaart, oké?

http://papaisdeliefste.com/video-babygebaren-hoe-waarom/