Heb ik harde buiken of weeën? Wat is het verschil tussen harde buiken en voorweeën en hoeveel harde buiken zijn normaal? Wanneer is het tijd om aan de bel te trekken? Vorige week, in het weekend, maandag en dinsdag kreeg ik iedere dag meer last van harde buiken. Het zat me niet lekker…

Een paar harde buiken op een dag, bij deze termijn (ik was vorige week 26 weken zwanger), dat moet nog kunnen lijkt me toch? Ik weet nog van mijn zwangerschap van Mirthe dat ik ook weleens last had van harde buiken of ‘oefenweeën’ zoals ze dat zo mooi noemen. Je baarmoeder trek zich samen, en oefent vast een beetje voor het echte werk: wanneer hij straks krachtige weeën op gang moet brengen op het moment dat je bevalt.

Wanneer aan de bel trekken bij harde buiken?

Maar hoeveel harde buiken zijn normaal? En zijn het wel harde buiken of zijn het misschien voorweeën en wat is eigenlijk het verschil? Toen ik steeds meer harde buiken kreeg en mijn baarmoeder zich dinsdag zelfs om het kwartier tot een harde bal vormde besloot ik dat het misschien niet goed was. Ik dacht nog: laat ik vanavond rust pakken en goed gaan slapen. Maar zelfs in de nacht voelde ik dat ik nog last had van mijn buik. Op woensdagochtend besloot ik de gynaecoloog te bellen.

Mogelijke oorzaken van harde buiken zijn:

Mogelijk heb je het druk en doe je te veel waardoor er spanning op de banden van je baarmoeder te staan (bandenpijn). Je baarmoeder reageert hier weer op met harde buiken. Maar ook de volgende zaken kunnen leiden tot harde buiken:

  • Bukken;
  • Ineens opstaan;
  • Een volle blaas;
  • Een orgasme;
  • Een zichzelf omdraaiende baby;
  • Of als je baby een groeispurt heeft.

(bron: minime.nl)

Harde buiken onschuldig? Voorweeën of weeën?

In principe zijn harde buiken onschuldig en een normaal verschijnsel zo vanaf 18 weken zwangerschap (bron). Maar wat is nou het verschil tussen harde buiken en voorweeën? En waar had ik last van? Bij een harde buik is je lichaam als het ware aan het oefenen voor de weeën, maar ontstaat er geen ontsluiting of verweking van de baarmoedermond. Bij voorweeën kan dit wel het geval zijn. Voorweeën komen doorgaans pas later in de zwangerschap voor en kunnen al zorgen voor het eerste beetje ontsluiting.

Inwendige echo bij vermoeden van voorweeën

Het is dus niet de bedoeling dat je bij een termijn van 26 weken al voorweeën zou hebben bijvoorbeeld. De verpleegkundige die ik sprak liet me dan ook meteen naar het ziekenhuis komen toen ik de frequentie van de harde buiken meldde. De gynaecoloog heeft met een inwendige echo de baarmoedermond bekeken. Deze was gelukkig nog volledig gesloten en goed van lengte. Wat betekent dat het geen weeënactiviteit is geweest maar ‘gewoon’ harde buiken. Voor nu maakte de gynaecoloog zich niet veel zorgen meer, maar als het weer terug zou komen en ik het weer niet vertrouwde moest ik gewoon weer opnieuw aan de bel trekken, zo werd me op het hart gedrukt.

Er wordt nu nog gekeken of dat een blaasontsteking wellicht de boosdoener en veroorzaker van mijn harde buiken was. Maar anders is het wat rustiger aan gaan doen denk ik toch het advies… Daar ben ik niet zo goed in, rustig aan doen 😉

Had/ heb jij veel last van harde buiken in je zwangerschap?

Simone