Laten huilen: ja of nee?

Ik val maar gelijk met de deur in huis. Ik kan er niet tegen: een huilende baby. Ik vind het zielig en ik wil meteen troosten. Het is maar goed dat mijn baby geen huilbaby was, want daar zou ik vast en zeker aan onderdoor gegaan zijn (maar goed, voor wie geldt dat niet?). Ik ben zo iemand die het liefst meteen naar haar kindje toe gaat en het aan de borst legt (nu niet meer, want ik geef geen borstvoeding meer) of het knuffelt, tot het weer in slaap valt. Het gaat bij mij door merg en been, een huilende baby.

Adviezen

Ik heb gemerkt dat er heel verschillend gedacht wordt over het wel of niet laten huilen van de baby. De baby zou huilen om de dag te verwerken en dat zou je dan moeten laten gebeuren, tot hij of zij in slaap valt. Maar als je dan tien minuten wacht en het gekrijs wordt alleen maar erger, dan houd ik dat niet vol hoor. Knap als je dat wel kunt, maar ik geef me over en ga naar mijn kind.

Ik geloof niet zo in huilen. Ik denk dat troosten veel belangrijker is. Huilen levert een kindje veel stress en adrenaline op. Een verhoogde hartslag en een snellere ademhaling. Troost en liefde, dat is wat zo’n kleintje nodig heeft, als je het mij vraagt. Het is nogal wat: om uit de veilige omgeving van de baarmoeder ineens moederziel alleen in een koud ledikantje te liggen. Geen wonder dat het zich dan van tijd tot tijd onveilig of onprettig voelt.

Huiltjes herkennen

Als je baby wat ouder wordt, dan begin je de huiltjes wel te herkennen. Je hoort op een gegeven moment wanneer je kindje gewoon om aandacht vraagt en vecht tegen de slaap, of wanneer het echt verdriet heeft. Dat is heel fijn, want vanaf dat moment kun je er veel gemakkelijker mee om gaan. Als ik mijn dochtertje in de box leg begint ze soms te piepen, omdat ze liever op schoot wil zitten. Maar als je zelf even moet koken bijvoorbeeld, dan kan het soms even niet anders. En de ervaring leert dat het piepen snel over is, als ze een leuk speeltje ontdekt en haar aandacht is verlegd. Op zo’n moment laat ik haar dus gewoon even haar gang gaan en komt het vanzelf goed.

Kunnen jullie ertegen? Huilende kindjes? Hoe ga jij ermee om?

Vergeten jullie niet mee te doen met de winactie voor dit superschattige rompertje? Ik zou het ontzettend leuk vinden!

3 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Oh nee ik kan ook helemaal niet tegen huilende kindjes. Ik troost ook mijn kindjes heel veel. Senna is natuurlijk ouder maar Sophia laat ik echt niet langer huilen dan vijf min. Vaak is ze al stukken rustiger ook als ik haar even getroost heb.

  • Vreselijk vond ik het. Ik heb het nooit gedaan. Mijn jongste sliep al met 10 weken door (op bv) en als ze dan een keer huilde dan was er echt wat. Nu bijna 3 en het werkt nog steeds hetzelfde. Laatst 1 keer laten huilen. Geen succes, dus dat was de laatste keer!

  • Mijn dochtertje wou niet alleen slapen, zodra ik haar in bedje lag begon ze te gillen. Ze lag letterlijk dag en nacht op mij, toen het consultatiebureau daar lucht van kreeg, kreeg ik gelijk het advies om haar maar desnoods een halfuur in bed te laten huilen, want ze moest en zou alleen leren slapen. Ik heb daar natuurlijk niet naar geluisterd, en 3x raden.. Nu is ze 11 maanden en slaapt ze al maaaanden in haar eigen bedje netjes de klok rond, zo zie je maar, met een heleboel liefde kom je een stuk verder. 😉

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: