Update: Mirthe 11 maanden

Mirthe is nu ruim elf maanden oud. Nog maar een paar weken te gaan tot haar eerste verjaardag! Het is nu echt aftellen geblazen en heel veel terugdenken aan vorig jaar, toen ze nog in mijn buik zat en ik nu ruim 37 weken zwanger was en dacht ieder moment te ‘poppen’. Hoe dan ook: tijd weer voor een update! De 11 maanden update.

Consultatiebureau

We zijn gisteren weer naar het consultatiebureau geweest en Mirthe is weer twee vaccinaties rijker. Dat was niet zo leuk natuurlijk… Huilen en boos kijken naar de verpleegkundige. Gelukkig was ze snel weer vrolijk en viel het allemaal wel mee.

Helaas heeft ze ‘s avonds wel koorts gekregen, 38,5. Maar ze is gelukkig wel lekker in slaap gevallen. Ik hoop ook dat ze lekker doorslaapt 😉

Ze moest ook weer een testje doen. Dit keer met rozijntjes om te zien of ze de pincetgreep (tussen duim en wijsvinger iets kleins vastpakken) goed onder de knie heeft. Dat ging allemaal prima, zowel met links als rechts. Er werd nog even aangestipt dat het verstandig is dit zo lang mogelijk te stimuleren dat ze beide handjes hiervoor blijft gebruiken. Dat zou goed zijn voor de hersenontwikkeling. Dus een stukje brood aan de ene kant van de tafel en een stukje aan de andere kant leggen dan maar. En lekker zelf laten pakken.

Mirthe

Gewicht en lengte en kledingmaat

Mirthe weegt nu 11,5 kg en is 79 cm lang. Nog steeds een flinke dame voor haar leeftijd, maar de groei stabiliseert zich wel nu. De curve buigt nu af naar beneden. Je kunt aan de toename in gewicht zien dat Mirthe nu veel kruipt, staat en beweegt. Ze is een actief dametje en kan absoluut niet stilzitten (ja alleen als ze haar flesje krijgt). Ze is continu aan het spelen en klimmen en klauteren is het liefste wat ze doet, bij ons op bed bijvoorbeeld. Ik denk dat ze heel goed wordt in apenkooien later 😉

Ze draagt kledingmaatje 80 nu, dat is al een tijdje zo en het zit nog altijd prima. Ook daaraan kon ik wel merken dat de groei wat stabiliseert.

Voeding

Opvolgmelk

Mirthe kreeg tot op heden drie flessen van 150 ml opvolgmelk op een dag. Op het consultatiebureau besproken dat dit vanaf een jaar terug mag naar 300 ml op een dag. Twee flesjes van 100 ml bijvoorbeeld en een bakje yoghurt als toetje. We gaan hier nu langzaam naartoe werken. Ook mogen we haar slokjes koemelk gaan laten proeven, want vanaf een jaar hoeft ze geen opvolgmelk meer te drinken, maar mag ze gewoon een bekertje koemelk bij het ontbijt en de lunch, net zoals papa en mama.

Met de pot mee

Mirthe gaat ook steeds meer mee-eten met wat de pot schaft.  Ze smult van haar eten en lust werkelijk alles. De ene avond een prakje, de andere avond groente uit de hand, net wat het beste bij het type eten past. Macaroni met saus doen we maar niet uit de hand 😉 Potjes doen we vrijwel alleen nog wanneer we niet thuis eten en iets mee moeten nemen, de rest van de tijd kan ze gewoon mee-eten.

Tussendoortjes

Tussendoortjes doen we ook natuurlijk. Fruit is favoriet. Maar ook een crackertje of een rijstwafeltje wordt met smaak gegeten. Ook de tussendoortjes van Goodies en Ella’s Kitchen heb ik in huis. Handig voor onderweg.

11-maanden-oud

Ontwikkeling

Staan

Mirthe kan steeds beter staan. Ze trekt zich heel gemakkelijk overal aan op nu. Ze wordt meer stabiel en weet zichzelf ook weer veilig tot zitten te brengen. Ook de eerste voorzichtige stapjes langs de tafel worden gezet, maar dit is nog heel pril. Ik ben benieuwd wanneer de échte eerste stapjes volgen. Maar het gaat allemaal al snel genoeg!

Kletsen

Het praten gaat zo ontzettend snel. Voor mijn gevoel kent ze echt al heel veel woorden. En dat is zo schattig om te horen! Woordjes die Mirthe op dit moment kan:

 • Mama
 • Papa
 • Oma
 • Opa
 • Josje (de hond van mijn ouders en haar beste vriendje)
 • Poes
 • Flesje
 • Aardbei

Babygebaren

Ook de eerste babygebaren zijn aangeleerd! Mirthe kan ‘lekker’ gebaren. Tijdens het eten, maar ook als je haar vraagt of ze zin heeft om iets te eten, zwaait ze met haar handje naast haar hoofd. Even dacht ik dat ze gewoon zwaaide, maar het is echt het gebaar voor ‘lekker’ gebleken. Ook ‘nog meer’ begint een beetje te komen volgens mij. Echt superleuk!

Ik volg nu de volledige oudercursus van Babygebaren Nederland. Dat doe ik samen met mijn moeder. Dat is gezellig en die vindt het ook erg leuk om met Mirthe te gebaren.

Slapen

Slapen gaat op het moment wat lastiger. Volgens mij heeft Mirthe last van de 11 maanden sprong of misschien zijn het tandjes. En die fikse verkoudheid die ze heeft zal er ook niet aan bijdragen. Overdag gaan de slaapjes prima. Ze slaapt ‘s ochtends en ‘s middags meestal nog zo’n 1,5 uur. Maar als ze ‘s avonds naar bed gaat is het vaak drama: niet willen slapen en het speentje en het knuffeltje uit bed gooien… Maar ja, het zal wel een fase zijn.

Mirthe-tuin-gras-baby

Vervolg maandelijkse updates

Bij de volgende maandelijkse update is Mirthe 1 jaar oud. Ik weet nog niet precies wat ik met de maandelijkse updates ga doen. Ik denk dat ik ze wel ga voortzetten, maar dat ik iets minder gedetailleerd informatie ga delen over lengte en gewicht in ieder geval. Maar ook over de uitkomst van testjes en dergelijke. Er komt een punt dat dit toch meer privé wordt. In het eerste baby-jaar is het wel interessant ter vergelijking (ook al weet ik dat vergelijken eigenlijk onzin is, ik vind het toch interessant), maar daarna is het niet heel relevant meer denk ik. De maandelijkse updates gaan er dus misschien ietsje anders uit zien, maar hoe precies dat zullen we zien. Informatie over slaapjes en voeding blijft misschien wel interessant om van elkaar te lezen, niet waar?

Wat vind jij interessant om te lezen in een maandelijkse update?

Simone

Volg je me al op facebook, instagramtwitter en/of bloglovin?

Ook op snapchat ben ik te vinden onder gebruikersnaam: papaisdeliefste

8 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

 • Wat een mooie foto’s. Ik vind de updates altijd leuk om te lezen. Maar ze zijn ook leuker om te schrijven als je kindje ook echt weer een heel ontwikkeling door heeft gemaakt. Bijna jarig, het gaat zo snel!!

 • Wauw wat kan ze al veel woordjes! Dat doet Naomi echt nog niet haha. Ze is hier van het staan, staan, staan en nog eens staan haha. En die sprong, tja. Wij zijn er al uit, maar het slapen blijft drama… Het is een faaaaaaaaase.

  • Hier nu ineens weer twee nachten heerlijk doorgeslapen, hopelijk gaat dat bij jullie ook snel weer beter 😉

 • Wat ontzettend leuk om een update te lezen van Mirthe. James is dezelfde leeftijd, ietsje jonger want hij wordt aankomende week 11 maanden. Heel grappig om te zien dat James bijvoorbeeld al kan los lopen, bizar snel trouwens maar dat James nauwelijks tot niet een verstaanbaar woord kan uitspreken en dit bij Mirthe juist voor loopt. Wat zij nu al allemaal kan zeggen is super veel toch?! Lijkt me geweldig om voor het eerst ‘mama’ te horen!

  • Ja dat is ook geweldig! Haha, het is ook verstaanbaar tussen aanhalingstekens hoor, maar je hoort duidelijk dat ze het zegt. Zo heeft ieder kindje zijn eigen volgorde van dingen leren en ontwikkelen.

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: