Waarom luiers best oké zijn en zindelijk worden niet.

Wat heb ik ernaar uitgekeken: dat moment dat Mirthe op de wc of op het potje zou willen. En wat was ik trots toen ze voor het eerst een plasje deed op de wc en toen ze voor het eerst een nummer twee had gedaan op het potje. Maar geloof mij maar, zindelijkheidstraining is niet alleen maar leuk, handig en goedkoper (want: minder luierverbruik). Het heeft ook wat, tja hoe zal ik het zeggen… mindere kanten:

 • De eerste grote boodschap op het potje is gedaan. Wat nu? In de wc kiepen dan maar. En dan dat potje schoonmaken. Maar hoe doe je dat? Ik weet het nog steeds niet hoe ik dat het handigst doe. Ik haal er nu maar gewoon een vochtig schoonmaakdoekje door, daarna spoel ik het nog eens af en droog ik het af. Hoe doen andere mama’s dit?
 • Nadat je kind met de wc heeft gezeten en er echt niks kwam, met blote billen terug laten lopen naar de commode. Niet altijd een goed idee. Oh ooooh. Plasje op de grond…
 • Als je onderweg bent en je hoort ineens vanaf de achterbank van de auto: Poepen, poepen. Tja… doe maar in de luier dan. Er is hier geen wc. Nogmaals, hoe doe je dat?
 • Luiers of luierbroekjes? Tijdens zindelijkheidstraining lijken de broekjes praktischer. Maar eerlijk? Ik vind het allebei eigenlijk heel onhandig. Het broekje kun je naar beneden doen als er een behoefte op het potje of op de wc wordt gedaan, en je kunt het weer omhoog trekken wanneer je kindje klaar is. Echter dit wordt pas handig wanneer er alleen af en toe nog een ongelukje is. Want bij mijn dochtertje bijvoorbeeld. Die poept regelmatig op het potje of op de wc, maar met een plasje is ze meestal te laat. Dus meestal zit er al wel iets in het luierbroekje. Tja, dan trek ik hem niet weer terug omhoog. Je moet dan alsnog een nieuw broekje aan doen, en daarvoor moet alles uit, schoenen en broek, terwijl dat bij een gewone luier niet hoeft.
 • Soms wil je je kind op het potje zetten, maar dan is de eerste helft van nummer twee al in de luier beland. Gevolg: luier bruin, potje bruin, kleren bruin, alles bruin. Oeps.
 • Tijdrek-poepen. Onze dochter is nogal goed in tijdrekken. Als ze naar bed moet, moet ze dan ook altijd toevallig ineens naar de wc. En negen van de tien keer is dat dan ‘nep’ en vindt ze het wel gezellig om samen met papa of mama op de wc een extra boekje te lezen. Als je op een gegeven moment denkt: ik trap er niet meer in, dan tref je een paar uur later als je naar bed gaat ineens een slapend kind met poepluier aan in het bedje… Dit keer moest ze dus echt. Oh dat vind ik dan zo erg.

Ik kijk uit naar de zomer. Dan ga ik Mirthe eens zonder luier en met een onderbroekje buiten laten lopen om te voelen wat er gebeurt als ze geen luier aan heeft. Ik hoop dat dat het zindelijk worden wat helpt. Verder vind ik het allemaal prima overigens. In de luier of op de wc. Ze is tenslotte nog geen twee. Dus wat mij betreft is alles nog geheel vrijblijvend. Ik zet haar niet tegen haar zin op het toilet of op het potje. Alleen wanneer ze zelf aangeeft dat ze dat wil.

Zijn jullie al begonnen met potjes en wc’s? En verloopt het zindelijk worden bij jullie vlekkeloos?

Simone

11 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

 • Mare scheelt niet zoveel met Mirthe, maar is nog net niet zo ver. Dus ik lees graag alle tips mee. Op Koningsdag heeft ze op de vrijmarkt al een mooi boekje uitgezocht over een kindje wat op het potje gaat! Ze heeft al wel interesse. En verder was ik van plan van de zomer inderdaad haar zonder luier (buiten) te laten lopen. Kijken wat ze doet!

 • Hoi Simone,
  Mijn dochter is net twee en heeft al lang geleden het eerste plasje op het potje gedaan en sindsdien wel vaker.
  Ongeveer een maand terug plaste ze op een dag 2 maal op het potje, maar de derde keer kwam daar opeens een poep! Ze is zich rotgeschrokken! Sindsdien wil ze helaas niet meer op het potje, dus ik ben terug bij af 🙁
  We wachten weer af wanneer ze interesse toont in het potje.
  Dus helaas geen tips, maar ik lees wel graag mee wat de tips zijn.
  Groet,
  Saskia

 • Ik loop eigenlijk tegen dezelfde dingen aan.. Mijn zoontje word in juni 2, we hebben nu de pot in de woonkamer en soms geeft hij het aan (met een gebaar want hij praat nog niet).. maar dan is het al net te laat en als hij aangeeft dat hij moet plassen en je zet hem op de pot dan gaat hij eerst mooi zitten maar staat op om echt te plassen (het lijkt alsof hij het niet op de pot durft), gevolg: natte vloer en broek/benen ik was ook van plan om hem in de zomer zonder luier/broek etc. lekker buiten rond te laten lopen en kijken hoe dat gaat.

  • Misschien wil hij wel op de wc? Lastig wel als hij ineens opstaat, haha. Het komt wel 😉 En van de zomer lekker naar buiten inderdaad 🙂

 • Eerder zindelijk, vroeger was 1,5 jaar heel gewoon. Als een kind kan zitten kan het al poepen en plassen op het potje . Vooral na het verschonen scheelt het al gelijk luiers. En als het om snoepjes kan vragen, kan het ook aangeven dat het moet plassen
  Een besparing van 250 Miljoen euro, aan luiers en gezondheidszorg, Alleen recyclen is alles, ook al dumpen we de luiers in de natuur zoals ze in Flevoland doen met de compost, maar eerder zindelijk worden dat kan niet. De gekste adviezen krijg je van het cjg, tot aan de ouders moeten er aan toe zijn. Een kind moet er aan toe zijn: Met Pampers nooit. Een kind moet het leuk vinden: Je moet het leuk maken. En plasongelukjes dat je onder zat na een 1/2 jaar oud kon ik hem zonder luier vervoeren naar de wc.(hij/zij moet wel eerst begrijpen dat het op het potje moet). Een kind is met de geboorte in afrika al bijna zindelijk. Alleen dat is heel veel werk. alleen het tijdrekken dat wist hij al voor zijn 2e jaar. Als hij niet mee wou op de fiets dan moest hij poepen.

 • Jullie zijn al best fanatiek bezig met zindelijkheid. Vooral onderweg lijkt het me lastig. Dan is het toch wel handig als hij moet en het gewoon in zn luier kan doen.

  • Van soms wel en soms niet een luier om krijg je ongelukjes en word je kind nooit zindelijk. En kan je je uiteindelijk met 4 van school halen omdat het toch weer verkeert ging. wat tegenwoordig heel gewoon is op school.

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: