Welk bedje kies je voor je baby?

En wieg, een ledikant een co-sleeper of gewoon gezellig tussenin. Er zijn zoveel mogelijkheden voor een slaapplaats voor je baby. Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden en vertel ik hoe óns kleintje slaapt.

Een wieg

Een wieg, een babybedje (meestal 40 x 80 cm) is de meest voor de hand liggende keuze als je het mij vraagt. Als je denkt aan het eerste slaapplaatsje van een baby, dan zie ik een wieg voor me namelijk. Met een mooi hemeltje erboven en kanten randjes overal. Echter een wieg, daar zijn ze ook zo weer uitgegroeid. Groot kans dat je het wiegje dus na een maand of drie alweer naar zolder aan het sjouwen bent en er alsnog een ledikant in de babykamer geplaatst wordt.

Wieg

Mijn dochtertje heeft nooit in een wieg gelegen. Wij hebben ervoor gekozen vanaf het begin al het ledikant te gebruiken. Als ik een wiegje zou willen gebruiken dan zou het het oude wiegje zijn uit mijn ouderlijk huis. Maar omdat dit een handgemaakt wiegje is met hele onhandige maten, waar dus geen nieuw matras bij te vinden was, hebben we toch maar besloten dat niet te doen. Want om nou voor die paar maanden een matrasje op maat te laten maken… dat vond ik ook een beetje overdreven en vooral zonde van mijn geld.

Een ledikant

Een ledikant (meestal 60 x 120 cm) is een wat groter bedje, dat van baby af aan, tot en met de peuterleeftijd gebruikt wordt. Als je het gebruikt voor een baby moet je het bedje alleen wel ‘kort opmaken’ zodat de baby niet gemakkelijk met zijn hoofd onder de dekens kan komen wanneer het zich naar onderen zou spartelen bijvoorbeeld (geen zorgen, je kraamverzorgster maakt het bedje toch wel opnieuw op voordat je baby erin wordt gelegd).

Wij hebben voor Mirthe van het begin af aan een ledikant gebruikt. In het begin dacht ik dat ik dat heel gek zou vinden, zo’n piepkleine baby in zo’n relatief groot ledikant. Maar dat went snel.

Ledikant

Een meegroeibedje

Een meegroeibedje is een bedje dat je eerst vrij klein kunt instellen en later kunt ombouwen of uitschuiven tot een juniorbedje. Wellicht heel handig als je niet van plan bent om na een paar jaar alweer een nieuw peuterbed aan te schaffen. Wij hebben bewust niet voor een meegroeibed gekozen, omdat de mogelijkheid bestaat dat er een baby nummer twee (als het ons gegeven is) in het ledikantje van Mirthe zou kunnen, wanneer zij doorgroeit naar een peuterbed.

Op de eigen kamer of bij papa en mama op de kamer?

Als je dan eenmaal je keuze voor een bedje hebt gemaakt, dan sta je weer voor de volgende keuze: waar plaats je het bedje? Zet je een wiegje naast je eigen bed. Of slaapt je kindje vanaf nacht één in zijn eigen kamertje in zijn eigen ledikant? Er zijn mensen die zeggen dat baby’s heel snel zouden wennen aan het slapen op de kamer van papa en mama. Maar volgens mij kan zo’n klein prulleke van een week of twee oud zich ‘s avonds echt niet meer herinneren waar hij of zij ‘s ochtends wakker werd. Wij hebben Mirthe dan ook lekker bij ons op de kamer gehouden de eerste weken. Ik vond dat wel zo prettig, dan had ik haar lekker dichtbij, als ze wakker werd en ik borstvoeding ging geven.

2015-08-29_14.07.40

Co-sleeper

Als je ervoor kiest je baby bij je op de kamer te laten slapen, dan bestaat er ook nog zoiets als een co-sleeper. Ik heb  me daar eerder nooit zo in verdiept. Maar stiekem lijkt me dit eigenlijk ideaal. Een handig bedje dat je tegen je eigen bed aan monteert. Waardoor je lekker knus dicht bij elkaar ligt. Zou de baby dan wél meer wennen aan de warmte van papa en mama dichtbij? Ik weet het niet. Het zal een kwestie van uitproberen zijn. Doen wat goed voelt, zoals je de meeste keuzes maakt als het op ouderschap aankomt. Misschien dat ik een co-sleeper ooit nog wel eens uitprobeer.

Een campingbedje

Een campingbedje (met de maten van een ledikantje) is handig voor als je met je kleine op vakantie gaat. Wij gingen laatst op vakantie naar Center Parcs en dan is daar al een bedje beschikbaar, dus hoeft er geen campingbed mee. Maar ik vind het dan wel altijd fijn als ik mijn eigen topmatrasje bij heb, zodat mijn dochtertje niet recht op het matrasje ligt waar al zoveel andere baby’s op lagen. Maar misschien is dat mijn smetvreestik, want op het kinderdagverblijf slapen natuurlijk ook meer baby’s in die bedjes. Maar goed, daar worden ze misschien iets grondiger gereinigd zo nu en dan. Afijn, als ik me er maar prettig bij voel, toch? 😉

Wat voor bedje hebben jullie gekozen?

Vergeten jullie niet mee te doen met de winactie voor dit superschattige rompertje? Ik zou het ontzettend leuk vinden!

Reageer

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: