19 weken zwanger | Even schrikken bij de 20 weken echo

Afgelopen dinsdag hadden wij de 20 weken echo. Bij 19 weken zwangerschap dus, volg je ‘m nog? En de echo leverde best even de nodige spanning op… 

Vol goede moed ging ik de echokamer binnen in het ziekenhuis. Vanaf nu zijn we namelijk in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog vanwege mijn zwangerschap met risico’s (ik heb de ziekte van Crohn en gebruik medicijnen waarmee je eigenlijk niet zwanger mag worden). Ik ging liggen en de mevrouw die de GUO (Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek) ging uitvoeren, stelde ons wat vragen. We hoefden niet lang te wachten of ons kleine ventje dat op komst is, verscheen op de monitor. Zijn bewegende lijfje en zijn kloppende hartje vulden het beeld. Geen verrassing voor mij. Want ik voel meneer dagelijks bewegen. Hij trappelt er al flink op los.

Eén voor één ging de echoscopiste alle organen van ons kindje op komst langs. En onderdeel voor onderdeel werd alles goedkeurend afgevinkt. Geen aanwijzingen voor een gespleten gehemelte, en ook het ruggetje lijkt mooi gesloten. Meneer wordt opgemeten en blijkt een flinke jongen te zijn. We lopen een paar dagen voor op schema. Hier maak ik me geen zorgen om, dat was bij zijn grote zus precies zo. Het zal wel weer een flinke baby worden 🙂

Buiten de norm…

Maar dan belanden we aan bij de niertjes. Wat meteen opvalt is dat de linkernier een stuk groter nierbekken heeft dan de rechternier. De nierbekkens worden opgemeten en jawel, daar is het dan… het onderdeeltje van ons ongeboren kindje dat buiten de normen valt. Het linker nierbekken is groter dan wat de norm voorschrijft. ‘We spreken van een milde vergroting van het nierbekken’, zegt mevrouw, ‘daar gaan we met 30 weken nog eens naar kijken’. Mogelijk is het dan alweer hersteld. Euhm oké, maar wat als dat niet zo is dan? Denk ik bij mezelf en ik zie aan Thijs dat hij dat ook denkt. De waarneming van de echoscopiste roept bij ons meteen vragen op. Wat betekent dit voor ons kindje als het geboren wordt met een te groot nierbekken? Is er een nierziekte aanwezig misschien? Is het ernstig? Wij zijn gelijk toch best een beetje verontrust.

De echoscopiste zegt dat ze alleen waarneemt en geen verdere diagnose zal stellen of iets dergelijks, maar dat het vaker voorkomt en dat we ons er echt nog niet ongerust over hoeven te maken. Volgens haar zou het kunnen wijzen op een vernauwing van de buis die van de nier naar de blaas loopt. Waardoor er vocht in de nier achterblijft. ‘Morgen hebben jullie een afspraak toch? Bespreek het morgen dan even met de gynaecoloog.’

Naar de gynaecoloog

Zo gezegd, zo gedaan. Gelukkig heeft de gynaecoloog ons gerust kunnen stellen. Kennelijk is dit helemaal niet meteen een afwijking of zo, maar is het iets wat vaker voorkomt bij jongetjes, een wat wijder nierbekken. Jongetjes hebben wat vaker een vernauwing in de urinewegen en omdat de nieren tijdens de zwangerschap nou eenmaal heel veel worden belast (een kindje drinkt en plast heel veel in de baarmoeder) uit zich dat in een wat verwijd nierbekken. Waarschijnlijk is het met dertig weken, als we nog eens gaan kijken, alweer weggetrokken. En anders maken we een week na de geboorte nog eens een echo bij het kindje. Goede kans dat het dan alsnog weg is. Is het dan nog niet weg? Dan heeft het kindje de eerste tijd een wat hogere kans op een blaasontsteking. Maar, dat is nu echt allemaal nog speculeren en we hoeven ons dus in ieder geval niet druk te maken om ernstige aandoeningen of ziektes aan de nieren.

Opluchting

Pfff… toch wel een opluchting zeg. Het is fijn al die techniek van tegenwoordig, dat ze zoveel al kunnen zien. Maar het kan je soms ook bang maken, terwijl de kans dat het nodig is om écht bang te zijn heel klein is. Hoe dan ook, wij gaan weer met vertrouwen de rest van de zwangerschap tegemoet!

Was bij jouw zwangerschap(pen) de 20 weken echo helemaal goed? Of lieten ze jullie ook even schrikken?

Simone

9 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

 • Bij ons was het 14 jaar geleden ook schrikken met 20 weken echo ze dachten dat onze dochter dwerg groei had. En hebben wel 4x gemeten maar omdat wij als ouders ook niet groot zijn. maakte ik me geen zorg. Ze was hoe dan ook welkom. Maar de schrik was voor niks ze was kleiner maar inmideels al 14 en geen dwerg groei dus ja wij hadden ook even schrik en slik momentje

 • Ik kan me voorstellen dat je daar wel van schrikt. Bij mij hadden ze bij de 20 weken echo allebei een bollere buik dan normaal. Bij de eerste schrok ik daar van bij de tweede dacht ik “oja dat komt wel goed” 🙂

  • Precies dat hebben ze bij mij ook. Maar Mirthe had dat dus ook, dus… daar maak ik me inderdaad niet zo druk om.

 • Bij alledrie mijn kinderen was er teveel vocht in de nierbekken te zien net als bij jouw kindje. Na 30 weken kregen wij dan ook nog een keer een check en 3 x was het gewoon weer normaal. Een vriendin van mij had bij haar kindje ook precies dit bij de 20 weken echo.
  Komt dus inderdaad héél vaak voor en komt eigenlijk altijd weer goed. Maak je geen zorgen 🙂

 • Hier was alles goed met de 20 weken echo behalve de navelstreng. Die bleek 2 bloedvaten te hebben in plaats van 3. Gelukkig had ze hier geen last van en heeft ze er niks aan over gehouden 🙂

 • Fijn dat jullie gerust zijn gesteld. Lijkt mij toch naar om op die manier weer naar huis te worden gestuurd. Ik heb afgelopen donderdag de twintigwekenecho gehad en ik schrok vooral toen ons werd medegedeeld dat we nog een jongen zouden krijgen. Zo stom! En voel me er soms nog schuldig over. Gelukkig was verder alles wel goed 🙂

 • Vandaag ook onze 20 weken echo gehad. Ook bij ons een kleine afwijking op de nierbekken. Niets om ons ongerust over te maken eei de echoscopist maar over een paar weken toch een extra echo. Omdat ik dit berichtje al op je blog had gelezen voelde ik me onder andere toch minder ongerust door. Waarvoor ik dus heel blij ben. Vooral ook fijn omdat we zo dicht bij elkaar uitgerekend zijn (ik ben voor 3/3)

 • Wat vervelend….Mijn 20 weken echo was goed, en aangezien ze 299 gram woog denk ik dat ze de lengte van wat ik had en gewicht met geboorte krijgt 🙂

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: