De 4 leukste dingen om te doen op Texel voor kinderen

Je bent op Texel met de kinderen en je vraagt je af: wat zullen we eens gaan doen vandaag? Ik deel met jullie vandaag de 4 leukste uitjes met kinderen op Texel. Er zijn heus nog veel meer leuke dingen te doen (denk aan het strand of de duinen bijvoorbeeld). Maar dit zijn zomaar wat tips, van mij, voor jullie.

Schapenboerderij Texel

Op de Schapenboerderij Texel in Den Burg kun je lammetjes knuffelen! En wie wil dat nou niet?! Mirthe is helemaal gek op dieren. Dus alle activiteiten met dieren zijn sowieso goed.

Op de schapenboerderij aangekomen zijn we eerst gaan kijken bij de demonstratie van het schapendrijven met honden. Wat een prachtige honden waren dat ook overigens, de kelpies die daar de schapen bij elkaar hielden. Prachtig om te zien hoe die beesten op elkaar ingespeeld zijn en hoe perfect ze luisteren naar hun baas. Het publiek mocht ook even proberen, maar denk maar niet dat de honden een poot uitstaken. Alleen wanneer de baas RRRRROS riep gingen ze aan de gang. Mirthe vond het prachtig toen ze de schapen kwamen brengen, maar ze moest huilen toen de honden ze weer terug de wei in brachten. Hilarisch was dat, want het voltallige publiek moest hier hard om lachen.

Nadat de demonstratie was afgelopen zijn we de lammetjes gaan knuffelen, waarna we nog wat hebben rondgelopen op dit mooie bedrijf. Er liep ook een geit op het erf en een stel kippen. Er waren ook twee kalfjes en twee biggen. En een leuke speeltuin. Dus we hebben hier een hele ochtend veel plezier gehad. En Mirthe ging uiteraard niet zonder schapen-knuffel naar huis.

IJsboerderij Labora

Nog zo’n prachtige boerderij op Texel: IJsboerderij Labora. Texel heeft heel veel landbouwbedrijven en wat is het toch leuk als je daar een kijkje mag nemen. Hier op de ijsboerderij kun je, naast genieten van een verrukkelijk ambachtelijk bolletje (of 5) ijs, ook kijken in de koeienstal en bij de kalfjes. Mirthe heeft een kalfje geaaid. Zo leuk! En we hebben de melkrobot in werking gezien. Prachtig hoe dit allemaal volautomatisch werkt. Als ik een koe was, dan zou ik in deze stal willen staan. Koeien lopen naar binnen en naar buiten wanneer ze daar zelf zin in hebben. En wanneer het tijd is voor wat lekkers gaan ze naar de melkrobot. Daar kunnen ze eten en ondertussen worden ze dan gemolken.

Van een deel van de melk maakt Labora dus ijs. En dat ijs is verkrijgbaar op de boerderij zelf, maar ook op veel meer plekken op Texel. En dat snap ik wel, want eerlijk: het is heerlijk. Ik had een bolletje aardbeien-cheesecake  (met stukjes bastogne) en hazelnoot-schuim-ijs. Loopt het water je al in de mond?

Ecomare

Ecomare – misschien heb je er al weleens van gehoord – is de zeehondenopvang op Texel. Hier kun je de jonge zeehonden zien die zijn gestrand en die hopelijk later weer uitgezet kunnen worden. Maar ook de oudere dieren die om gezondheidsredenen of bijvoorbeeld omdat ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, niet terug kunnen naar zee.

Er worden demonstraties gegeven waarbij verzorgers wat vertellen over de dieren: waarom ze op Ecomare zijn en wat ze hebben meegemaakt. Ook zie je dan hoe de dieren worden gevoerd. Verder kun je een kijkje nemen in een van de vele aquaria, waarin je zeedieren ziet die in de Waddenzee leven. Op bovenstaand plaatje voelt Mirthe even hoe het vachtje van een (opgezette) zeehond voelt. Hier moet je toch echt wel geweest zijn, als je op Texel bent!

De Zelfpluktuin

In de Zelfpluktuin draait het eens een keer niet om dieren, maar om planten. En met name de groente en fruit die eraan groeit. Op het moment dat wij er waren konden we aardbeien en witte besjes plukken. Maar later in het seizoen is er nog veel meer te plukken. Je neemt een bakje en je mag zelf de tuinen en kassen in om je kostje bij elkaar te plukken. Schroom dus niet om de rijpste en de lekkerste vruchten uit te kiezen! Je neemt je bakje mee naar de kassa, daar wordt het afgewogen en betaal je ervoor natuurlijk (overigens een schappelijke prijs). Wat is dit leuk om eens te doen zeg. En helemaal met kinderen. Omdat het voor kinderen natuurlijk ook heel leuk is om zelf te plukken, maar ook om te leren waar hun groente en fruit vandaan komt en hoe het groeit. Ja, een eigen moestuintje is leuk, maar als je dit ziet… Dit is toch wel even iets anders.

Ik heb het op Texel echt ontzettend naar mijn zin gehad. Vandaag zijn we weer thuis, maar ik kom zeer zeker nog vaker terug op dit prachtige eiland. Wat een mooi plekje is dit zeg. Die rust en vredigheid hier. Het strand, de duinen, de schapen. Heerlijk.

Texel video!

Aankomende zondag komt de vlog online van onze vakantie op Texel. En dan kun je dus op bewegend beeld zien hoe het is op bovenstaande bijzonder plekken. Abonneer je vast op mijn YouTube Kanaal als je dat nog niet gedaan hebt, dan mis je het niet!

Ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn tips! Misschien ben je enthousiast geworden om ook Texel te bezoeken? Ben jij ooit op Texel geweest? En wat was jouw favoriete activiteit?

Simone

Eén reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: