4x Misverstanden over babygebaren

Rondom het babygebaren hangen nogal wat vragen in de lucht vaak. Veel mensen vragen zich af of kinderen die gebaren wel gewoon gaan praten. En veel mensen denken ook al snel: mijn kind is geen baby meer, dus ik ben te laat om te beginnen met gebaren. Vandaag wil ik wat misverstanden rondom babygebaren uit de wereld helpen.

“Mijn kind hoort toch gewoon, waarom zou ik gebaren leren?”

Babygebaren is niet alleen voor slechthorende kindjes! Gebaren is ook gewoon ontzettend leuk en leerzaam voor kindjes die wél horen. En voor de ouders ervan 🙂 Het is zo leuk als je al op zo’n jonge leeftijd met je kindje kunt communiceren. En het scheelt ook een hoop frustratie bij je kind omdat ze op veel jongere leeftijd kunnen communiceren en hun ouders ook beter begrijpen wat ze bedoelen.

“Geen noodzaak om te gaan praten”

Sommige mensen zijn bang dat een kind de noodzaak om te gaan praten niet zal zien en lekker zal blijven gebaren. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Een kind dat gebaart zal, als ik het onderzoek mag geloven sneller gaan praten en een betere taalontwikkeling hebben dan een kind dat niet gebaart. Geen zorgen dus, gabaren is juist een plus voor de taalontwikkeling van je kindje.

“Mijn kind is vast al te oud”

Veel mensen denken dat het te laat is om te beginnen met gebaren wanneer de spraakontwikkeling al op gang is. Dit is niet het geval. Kinderen die al wat woordjes kunnen zullen het gebaren lekker snel op kunnen pikken en beide ‘talen’ kunnen elkaar ondersteunen. Je kind kent nog niet alle gesproken woorden, dit kan opgevangen worden met gebaren. Lekker gaan gebaren dus!

“Mijn kind gebaart niet terug, ook al gebaren we al een tijdje”

Als je je kind wil leren gebaren is consequent gebruik van gebaren belangrijk. Je hoeft in het begin natuurlijk niet alles te gebaren wat je zegt. Kies tien woorden uit:

  • Vijf kindgerichte (dingen die je kindje leuk vind, bijvoorbeeld: eten, spelen, fruit, drinken, hondje).
  • En vijf oudergerichte (dingen die jij gemakkelijk zou vinden als je kind die gebaren kent, bijvoorbeeld: papa, oma, slapen, auto, fiets).

Als je je beperkt tot een aantal gebaren is het voor je kindje ‘overzichtelijker’ en voorkom je dat hij door de bomen het bos niet meer ziet. Als je alles gaat gebaren wordt het te verwarrend. Gebruik de gebaren die je kiest op ieder moment dat ze van pas komen. Herhaling doet wonderen. En ja, het kost even tijd. Afhankelijk van de leeftijd van je kind duurt het een tijdje voor de eerste gebaren terugkomen, dat is heel normaal. Hier lees je na hoeveel tijd je de gebaren ongeveer kunt verwachten.

Lees ook mijn tips voor babygebaren, als je het leuk vind om het ook te gaan proberen!

Simone

2 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: