Advies omtrent voeding schiet soms tekort

Laat ik één ding heel duidelijk maken. Ik ben pro-borstvoeding. Als het kan, dan moet je het doen, vind ik. Het is het beste voor de gezondheid van je kindje en ook voor je eigen gezondheid heeft het vele voordelen. Borstvoeding geven is bovendien een heel fijn knuffel-moment met je kind. En ik kan nog veel meer voordelen bedenken.

En dan komt nu de maar:

In Nederland is een pro-borstvoedingsbeleid van kracht voor kinderen tot zes maanden. Dat betekent dat er geen reclame gemaakt mag worden voor het geven van flesvoeding voor pasgeborenen tot zes maanden. Op zich niks mis mee. Maar er wordt zó in doorgedraafd.

Ik geef nu vier maanden borstvoeding en overweeg om gezondheidsredenen om enigszins af te bouwen. Niet helemaal, maar ik overweeg één borstvoeding te vervangen voor een kunstvoeding (in de vorm van een papje, want Mirthe pakt de fles niet). Daardoor hoop ik de belasting voor mezelf wat te verminderen, maar toch de borstvoeding op gang te houden. Maar ik vraag me af of dit verstandig is. Dus wat doe je dan: Googelen.

Ik ben het internet gaan afstruinen naar antwoorden op mijn vragen: Is dit een slim idee of zal de borstvoeding té ver terug gaan lopen? En hoe geef ik die papvoeding? In een fles, toch proberen met een speen of misschien een tuitbeker proberen? Of met een lepeltje voeden? Wat is de beste oplossing?

Je hoeft echter niet te denken dat je het eenduidige antwoord zult vinden. Er mag namelijk in Nederland geen advies worden gegeven aan de meest onervaren moeders van Nederland, die ook maar enigszins neigen naar het geven van enige vorm van voeding die geen borstvoeding is. Pas als je kind zes maanden of ouder is, dan komen ze met advies. Lekker op tijd. Ik hoop dat ik voor die tijd zelf de oplossing heb gevonden.

En ja, je kunt natuurlijk met je vragen naar het consultatiebureau. Dan moet je daar een afspraak maken, of als je direct een antwoord wilt, bellen. Alleen de telefoniste leest simpelweg een standaardadvies voor dat in het boekje staat dat voor haar ligt. Daar kom ik dus ook geen steek verder mee.

Waar aan voorbij wordt gegaan met het beleid dat wordt gehandhaafd in Nederland, is dat moeders ook goede redenen kunnen hebben om te minderen met borstvoeding of om zelfs helemaal over te stappen op kunstvoeding of bijvoeding.

  • Borstvoeding stimuleren? Ja.
  • In het ongewisse laten over andere mogelijkheden, als borstvoeding geven niet kan/ niet lukt / niet goed gaat? Nee.

Worden jullie hier ook wel eens moe van of ligt dit aan mij?

Einde van deze klaagzang.

Handtekening Simone

2 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: