Avondeten met een peuter | The struggle is real!

Heel lang was Mirthe een hele goede eter. En nog steeds mogen we echt niet klagen hoor. Fruit en boterhammen die gaan erin als koek. Maar het avondeten… dat is tegenwoordig een ander verhaal. Ja als het pannenkoeken of frietjes zijn dan schuift mevrouw het liefst twee borden naar binnen, maar bij de gewone maaltijden als groenten, pasta, rijst en dergelijke moeten we toch wat meer moeite doen om er iets in te krijgen!

Langzaamaan minder groenten eten

Al vanaf de eerste hapjes ging eten er goed in bij Mirthe. Wat nou eerste groentehapjes om te proeven, ze at zo het hele hapje op dat ik voor haar had klaargemaakt. Dag in dag uit. Geen probleem. Dat is lang zo gebleven, dat het avondeten er goed in ging. Totdat ze zo’n 2 jaar was ongeveer. Daarna is het langzaamaan steeds minder geworden. Soms eet ze alleen de lekkere dingen ertussenuit. Zo eet ze graag vlees, of alleen droge pasta zonder saus. Maar groenten gaan moeilijker.

“Ik is klaar”

Vaak wil ze ook al heel snel weer van tafel. “Ik is klaar, ik ga spelen”, zegt ze dan. Op zich vind ik het niet erg als ze een keer minder goed eet. Ze krijgt toch wel voldoende voedingstoffen binnen. Maar ik vind het wel vervelend als ze eerder van tafel gaat. We vragen haar dan ook altijd wél netjes aan tafel te blijven zitten. Dat levert ook nog weleens strijd op.

Vóór het eten al rauwkost

Wat ik wel probeer is om vóór het eten al een portie groenten te geven. Dan heeft ze honger en dan gaat een bakje gesneden paprika, tomaatjes of komkommer er vaak wel in. Dan hoef ik me tijdens het eten ook niet meer zo druk te maken of ze haar groenten wel binnenkrijgt.

avondeten peuterOma’s trucjes

Zeggen dat ze geen toetje krijgt als ze niet eet, of dreigen met andere consequenties, daar trekt mevrouw zich niks van aan. Als ik doe alsof de vork een vliegtuigje is of een ‘hapje voor de beer’, ze trapt er niet in. Maar er is één iemand die dat wél kan. Mijn oma! Die verzint betere verhaaltjes dan ik denk ik, maar die voert haar zo een bordje leeg tijdens het avondeten. Hoe dan? Haha!

Is dat bij jullie ook? Dat het avondeten steeds lastiger gaat?

Simone

8 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

 • Zo herkenbaar! Tijs (2jr9m) eet al een half jaar slecht warm ‘s avonds…
  Patat en pannenkoeken gaam zonder moeite ;). Maar groente is een drama, mits het in de lasagne zit.
  Maar op de opvang eten ze tussen de middag warm, en daar eet hij rustig 2 borden leeg…
  Inderdaad vast iets met een fase, haha.

 • Staafmixer op de saus inderdaad. Volkoren pasta, volkoren rijst of meergranen rijst eet ze gelukkig wel. Ook rauwkost voor het eten doen wij!
  En met ‘prakjes”: Een stukje vlees op het hapje leggen, het vlees wil ze nl wel en dan moet de rest er automatisch ook in.
  Nore lust ook graag smoothies dus regelmatig gooi ik er een wortel of bleekselderij door.. dan drinkt ze het op en komt ze ook aan haar vitamines..

 • Hier ook sinds een week of 6. Ik maak dan ook gebruik van het groente snacken vóór het eten en probeer het verder een beetje los te laten. En hij krijgt sowieso maar de helft van zijn vlees op zijn bord. De rest ligt apart tot hij wat groente en aardappels oid heeft gegeten.

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: