Bescherm jij de ogen van je kind tegen de zon?

Dat we lekker dik en vaak moeten smeren om het kwetsbare huidje van onze kindjes te beschermen tegen de zon, dat weten we nu onderhand wel. De zon kan schadelijk zijn voor de huid. Maar wist je dat de zon ook schade kan toebrengen aan de ogen? En dat dat bij kinderen veel sneller gebeurt dan bij volwassenen? 

Van dat laatste feitje was ik me niet zo bewust, totdat ik gisteren een persbericht van Specsavers in mijn postvak kreeg.

Zomerzon schadelijk voor kinderogen

De ogen van kinderen zijn gevoeliger voor de schadelijke UV-stralen dan die van volwassenen, omdat hun ogen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Geschat wordt dat 75 procent van de schadelijke straling het netvlies van kinderen raakt, vergeleken met 10 tot 20 procent voor volwassenen. Optometriste Simone Stad van Specsavers geeft aan dat een groot deel van de schade aan het oog door blootstelling aan de zon in de kindertijd wordt opgelopen: “Bij kinderen komt de meest schadelijke UV-straling door de lens van het oog heen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op beschadiging van het netvlies.” Het Oogfonds informeert dat oogschade die door UV-straling wordt opgelopen ertoe kan leiden dat kinderen later in hun leven mogelijk last krijgen van verschillende soorten oogziekten, zoals vroegtijdige ontwikkeling van staar.

Zonnebril op?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel bewust let op bescherming van de ogen bij mijn kinderen. Mirthe draagt soms weleens een zonnebrilletje, maar dat is tot nu toe meer voor de lol. Vijf minuten en dan gooit ze hem toch weer af. En voor baby’s vind ik het helemaal onhandig. Ja, je hebt wel van brilletjes met een elastieken bandje, maar ja. Is dat nou echt praktisch of fijn voor een baby? Ik weet het niet. Voor Ruben maak ik wel gebruik van een zonnehoedje en ik let er sowieso op dat hij niet in de zon zit. Bij Mirthe gebruikte ik toen ze baby was ook zonnehoedjes. Maar tegenwoordig gooit ze een petje of hoedje, net als een zonnebril ook na een paar minuten weer naast zich neer.

Zelf een zonnebril kiezen

“Blauwe, zeer lichtgrijze en groene ogen zijn gevoeliger voor fel zonlicht omdat er meer licht door de iris heen komt”, aldus Optometriste Stad. Mijn kinderen hebben beide lichtblauwe ogen. Toen ik gisteren met Mirthe in de stad was en ik een rek met kinderzonnebrillen zag staan, dacht ik: Als ik nou eens samen met haar een zonnebrilletje ga uitkiezen? Eentje die ze zelf helemaal te gek vindt, dan zet ze hem misschien wat vaker op. En wie weet houdt ze hem ook wel wat langer op? Samen hebben we een nieuwe bril uitgezocht. Ze is er helemaal blij mee. Of ze hem ook ophoudt… we gaan het meemaken.

Hoe pakken jullie dit aan? Gebruiken jullie zonnebrillen voor de kinderen?

Simone

3 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Emily heeft drie zonnebrillen, die lijken op die van mij. Ik heb ze vaak op en dan wil zij dat ook. Ze houd hem ook super goed op, dat is wel echt fijn. Kate moet even wennen aan haar bril met elastiekje, blijft nog niet helemaal lekker zitten, dan gaan we over op een zonnehoedje.

  • Ik heb een paar weken gevraagd bij de opticien of kinderen ook op moesten. Het is verstandig om het alleen te doen als ze CE keurmerk hebben en geen zwarte glazen (dus niet van die goedkope). Het liefst met sunglasses of poloriserd en iets met 400.
    En ze zeiden, dat kinderen vaak niet vol in de zon kijken. Die van mij in ieder geval niet.

    Moet wel goed opletten, want zijn ogen zijn echt knal, maar dan ook echt knal blauw

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: