Wat betekent vrijheid voor mij?

Vrijheid is veiligheid. Vrijheid is zonder angst opgroeien. Leven in angst voor je leven en dat van je kinderen, geliefden en familie; dat lijkt me verschrikkelijk, dat ís verschrikkelijk. Vrijheid is een kostbaar goed. En dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, dat wordt ons de laatste tijd maar wat duidelijk gemaakt. 

Bewust van vrijheid

Vooral sinds ik moeder ben geworden, ben ik me een stuk bewuster van vrijheid. Vrijheid betekent voor mij veiligheid. Ik wil zo graag dat mijn dochter opgroeit in de vrijheid die ik tot nu toe in mijn leven heb mogen ervaren. In een wereld waarvoor ik me niet hoef te schamen. In een wereld waarin mensen mét elkaar leven in plaats van naast elkaar en waar mensen elkaar helpen en de hand reiken in plaats van ruzie maken, of erger, oorlog voeren. In een veilige wereld, een wereld waar we niet voor hoeven te vrezen.

Schuilen

Mijn oma vertelt me vaak over de oorlog. Ze is opgegroeid in de oorlog. Een meisje dat tijdens bombardementen samen met haar broertjes en zusjes, vastgeklampt aan haar moeder, schuilde onder het Mariabeeld. Ze konden alleen maar luisteren naar de bommen die ze naar beneden hoorden suizen en hopen en bidden dat de bom niet te dichtbij zou landen. Het idee dat ik zelf zoiets mee zou maken van zo dichtbij, dat grijpt me aan. Het lijkt me zo’n verschrikkelijk machteloos gevoel om daar zo met je kinderen te staan. Om nog maar te zwijgen over wat er in de hoofdjes van die kinderen omgaat. Mijn eigen opa’s en oma’s hebben dat dus allemaal meegemaakt.

Juist omdat we voelen hoe kwetsbaar vrijheid soms is, vieren we Bevrijdingsdag. Klik om te Tweeten

Vier de vrijheid

Nog altijd is oorlog de wereld niet uit. Maar vandaag vieren we de vrijheid. We vieren dat Nederland een vrij land is en dat we in 1945 bevrijd zijn van de bezetting. We vieren dat we hier veilig zijn. Want juist om alle narigheden die nu gebeuren in de wereld en soms ook heel vlakbij, is het goed om erbij stil te staan dat we vrij zijn. Juist omdat we voelen hoe kwetsbaar vrijheid soms is, vieren we Bevrijdingsdag.

Helaas moet ik wel gewoon werken vandaag, dus ik vier het in gedachten. Ga jij naar een bevrijdingsfestival? 

Simone

Reageer

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: