Zoals ik eerder schreef heb ik de Ziekte van Crohn. En hoewel het mij ook helemaal geweldig leek om moeder te worden, heeft mijn ziekte mijn keuze om jong moeder te worden zeker beïnvloed. Ik wil dat graag even toelichten in dit – toch best persoonlijke – artikel.

Crohn en vruchtbaarheid

De Ziekte van Crohn is een chronische ziekte aan je darmen. Mijn darmen zijn voortdurend ontstoken, wat resulteert in buikpijn en klachten op het gebied van de stoelgang. In principe ben je niet verminderd vruchtbaar als je de Ziekte van Crohn hebt. Tenzij deze zich in een actieve fase bevindt en je erg ziek bent. Of wanneer er, als gevolg van operaties die je hebt ondergaan, verklevingen in je buik zijn ontstaan.

Verklevingen

Verklevingen zijn verbindingen van bindweefsel, tussen organen onderling, of organen en de huid. Ze kunnen ontstaan wanneer weefsel beschadigd raakt, zoals bij een operatie bijvoorbeeld. Ze kunnen de eierstokken dusdanig in de weg zitten dat je verminderd vruchtbaar wordt. Bij iedere buikoperatie heb je opnieuw het risico van verklevingen. En met de Ziekte van Crohn heb je een substantiële kans dat je geopereerd moet worden.

Omdat het een lang gekoesterde wens van mij was om ooit mama te worden. En ik dingen niet graag aan het toeval over laat. Besloot ik op tijd te ‘beginnen’.

Operaties

Ik ben in 2012 meerdere keren geopereerd aan mijn darmen. Er moest een door littekenweefsel vernauwd stuk dunne darm worden verwijderd. Na de operatie ging het fout. Ik kreeg een zogenaamde ‘naadlekkage’. De darm ging lekken op het punt waar deze weer aan elkaar gemaakt was. Je kunt je voorstellen dat dat gaat ontsteken in je buik, als je ontlasting je darm uitloopt. Dus lag ik met spoed weer op de operatiekamer. Enkel konden ze de lekkage niet vinden tijdens deze operatie en werd besloten het nog even aan te kijken. Ze hebben de boel schoongemaakt en mijn buik weer gesloten. De dagen erna werd ik alleen maar zieker, ondanks antibiotica. ‘Het moet wel zo zijn dat de naad lek is’, zo sprak de chirurg. ‘Er zit dus maar één ding op: We gaan opnieuw opereren en je wordt wakker met een stoma.’ En zo geschiedde. Ik kreeg een tijdelijk stoma, waar ik drie maanden mee heb rondgelopen. Dat was niet leuk, maar er viel mee te leven (maar dat is weer een heel ander verhaal en daar ga ik nu niet verder over uitweiden, anders wordt dit stukje dadelijk nog een boek). Maar, al met al was ik dus vier operaties verder. Tijdens de vierde en laatste operatie is het stoma verwijderd. De darm is weer op de ‘normale’ wijze gekoppeld. En nu gelukkig wel goed dichtgegroeid, zonder lek.

Angst voor onvruchtbaarheid

Hoe dan ook: de strekking van het verhaal is dus dat ik al meerdere operaties heb ondergaan. En dat de kans bestaat dat ik ook in de toekomst opnieuw geopereerd zal moeten worden. Iedere keer met het risico op eventuele verklevingen. En dus ook een kans op verminderde vruchtbaarheid. En begin bij mij niet over ‘kleine’ risico’s, want het risico op een naadlekkage was ook maar 2%, aldus de chirurg.

Beter vroeg dan nooit

De crohn richt al een hoop ellende aan in mijn leven. Oké, ik heb een mooi leven, ondanks mijn ziekte, dus laat ik het niet overdrijven. Maar, ik ging de crohn niet ook nog eens mijn wens om moeder te worden, af laten pakken. Ik besloot niet te wachten tot het misschien ooit te laat was. Omdat het een lang gekoesterde wens van mij was om ooit mama te worden en ik dingen niet graag aan het toeval over laat, besloot ik op tijd te ‘beginnen’.

Daarbij had ik natuurlijk het geluk dat ik al jarenlang een vaste relatie had en inmiddels getrouwd was met een man die ook graag jong papa wilde worden. Ik besef me dat dat niet voor iedereen zomaar het geval is. Maar goed, het kon. Dus wij gingen ervoor. En het geluk was met ons. Want we hebben niet lang hoeven wachten voor ik zwanger was van onze Mirthe. En kijk waar we nu zijn…

Later zal ik meer vertellen over mijn zwangerschap met crohn. Het gebruiken van medicijnen tijdens de zwangerschap. En het nemen van een beslissing om wel of geen borstvoeding te geven, tijdens het gebruik van medicatie.

*Update: lees hier over het mijn beslissing om wel of geen borstvoeding te geven, tijdens het gebruik van medicatie.