Borstvoeding, tandjes & bijtende baby?

‘Een baby met tandjes borstvoeding geven, kan dat?’ En ‘Als dat tandje er eenmaal is zal het wel afgelopen zijn met het voeden, of niet?’ Uitspraken die ik veel gehoord heb en die me aan de ene kant bang maakten voor tandjes, maar aan de andere kant nieuwsgierig: voeden met tandjes, dat moet mij toch gewoon lukken?!

Baby krijgt tandjes

Mijn zoontje was net 7 maanden oud toen zijn eerste tandje doorkwam. Mijn dochter was een stuk ouder, bijna één en zo lang heeft zij geen borstvoeding gekregen. Maar Ruben drinkt nog altijd bij mij en hij is ook nog niet van plan om daarmee te stoppen, want flesjes vindt meneer maar niks. Maar hoe gaat het voeden nu, met een baby met tandjes?

Borstvoeding en tandjes

De tandjes… Het zijn er nu nog maar twee. Twee ogenschijnlijk lieve en onschuldige, kleine witte babytandjes middenonder in zijn kaak. Dat kan toch nog niet zo veel kwaad? Of wel dan? Zou hij me bijten tijdens het borstvoeding geven?

Bijten kan ook al met een lege kaak

Toen hij nog geen tandjes had, beet hij me weleens. Een heel enkele keer is het voorgevallen. Hij was dan boos dat mijn borst leeg was en wilde meer drinken. Dan klemde hij met zijn kaken en trok hij hard. Dat vond ik al pijnlijk. Dus ik dacht dát moet me niet gebeuren mét tanden. Want dan gaat de boel kapot.

Is hij een bijter?

De eerste dagen na het doorkomen van het eerste tandje heb ik weinig van het tandje gevoeld bij het voeden. Er zat nog maar net een heel klein randje tand en hij beet me daarmee niet.

Maar langzaam werd het onschuldige randje een heuse tand. Een klein scherp tandje. Een tandje met links ernaast een nieuwe verdikking in de kaak die op het punt staat het volgende tandje tevoorschijn te toveren. En inmiddels zitten daar dus twee kleine tandjes.

En ja, om de hamvraag van dit artikel te beantwoorden: ik ben gebeten. En wel vaker ook. Maar niet dóór, om het zo maar te zeggen. Ik ben nog niet tot bloedens toe gebeten. Mijn baby bijt een enkele keer als de borst leeg is of wanneer ik hem aanleg, maar hij helemaal geen zin heeft om te drinken. Dan gaat hij liggen ‘spelen’ en dan trekt hij weleens aan mijn haar, grijpt hij met zijn handjes in mijn gezicht of bijt hij zachtjes. Prettig is anders en het is zaak om snel mijn pink tussen zijn kaken te steken om de beet los te maken. Maar gewond ben ik nog niet geraakt.

Met andere woorden: voeden met tandjes gaat prima. Al heeft mijn baby er nu nog maar twee. Misschien wordt een en ander nog pijnlijker als er ook in de bovenkaak tandjes verschijnen. De tijd zal het leren.

Heb jij ervaring met borstvoeding geven en tandjes? Deel ze met me hieronder in een reactie!

3 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Mijn dochtertje van 17 maanden heeft nu ongeveer 14 tanden en kiezen en eigenlijk geen probleem. Bij de eerste tandjes als een soort reflex omdat het gevoelig was heeft ze denk ik twee, drie keer gebeten, was elke keer gelijk klaar als ik hard ‘au!’ riep, haha. Het kan dus zeker!

  • Ik ben een paar keer gebeten en 1x tot bloedens toe. Toen was het nee “loskoppelen” en de aantal uurtjes geen titi meer. Dat was ook meteen de laatste keer. Zoon is inmiddels 22 maanden en krijgt s avonds na het werk en voor het slapen gaan nog borstvoeding. Soms ook nog s nachts.
    Maar borstvoeding is veel meer dan drinken. Als hij niet lekker is, zich pijn heeft gedaan of moe is wil hij ook titi. En er zijn momenten dat hij het niet meer krijgt. Ik voed bijvoorbeeld niet meer in openbaar. Het is echt ons momentje samen en ik geloof dat hij het niet zit zitten om te stoppen. Iemand tips hiervoor?

    • Ik moest onlangs stoppen, dacht ook dat mijn zoontje er niet mee akkoord zou gaan. Maar het verliep soepeler dan gedacht wel. Blijkbaar zit het deels ook wel in ons eigen moedergevoel ofzo? Ik schrijf er binnenkort een verhaal over hier op mijn blog.

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: