borsvoeding afbouwen na een jaar

Crohn of colitis ulcerosa en borstvoeding

Borstvoeding geven en IBD: het lijkt soms een ontzettende zoektocht naar informatie over het wel of niet borstvoeding mogen geven met je medicatie. Ik gok dat ik ongeveer eens in de twee maanden een mailtje ontvang van iemand dit zo blij is dat ik er iets over geschreven heb op mijn blog. Vaak door de eigen arts naar huis gestuurd met het bericht dat borstvoeding geven misschien niet zo verstandig is, of dat er te weinig onderzoek naar gedaan is...

Al eerder schreef ik over mijn ervaringen met borstvoeding geven en het gebruik van mijn medicijnen Thiosix (thioguanine) en hoe ik tot mijn beslissing kwam om wél borstvoeding te geven. Maar de link naar het onderzoek van het VuMC waar ik naar verwees werkt niet meer. Kennelijk is dat nieuwsbericht offline gehaald. Maar omdat ik er zoveel vragen over krijg, lijkt het me goed dat ik al mijn kennis hieromtrent nog eens deel. Ik heb goed nieuws namelijk: er is namelijk informatie beschikbaar.

Crohniek kinderwens

Alle info over zwangerschap, borstvoeding, IBD en medicijnen staat gebundeld in deze uitgave van Crohniek: Crohniek Kinderwens. Via de CCUVN kun je hem ook in een papieren uitgave bestellen. Het is een uitgave uit het eerste kwartaal van 2019. Hierin kun je zien met welke medicijnen je zwanger mag worden en welke medicijnen je veilig kunt gebruiken tijdens het borstvoeding geven.

Sowieso is de CCUVN beschikbaar voor patiënten om je van informatie te voorzien. Je kunt altijd bellen voor informatie, ervaringen of om te vragen waar je de benodigde informatie kunt vinden.

IBD Preconceptie poli

Zit je met vragen? Is bij jouw medicijn vooraf overleg met je arts nodig en weet je eigen arts de antwoorden niet? Ik kan je aanraden om contact op te nemen met een van de IBD-preconceptie poli’s. Via de link vind je de locaties en contactgegevens, hoewel er tegenwoordig ook een in UMC Groningen zit. Misschien zijn er inmiddels nog meer, maar van deze locaties weet ik van het bestaan. Bij deze IBD-preconceptie poli’s vind je de artsen die onderzoek hebben gedaan naar medicijngebruik bij Crohn en colitis in combinatie met zwangerschap en borstvoeding. Daar hebben ze de laatste informatie die beschikbaar is. Ze werken er samen met gynaecoloog en je mag er altijd heen, ook al ben je bij een ander ziekenhuis onder controle. Gewoon even bellen en informeren. Ook als je al zwanger bent kun je er terecht. De poli is bedoeld voor iedereen met IBD die zwanger wil worden of zwanger is. En je wordt begeleid tot ná je bevalling dus je kunt er ook met vragen over borstvoeding terecht.

Wis ik destijds maar van het bestaan van deze poli! In niet alle ziekenhuizen is het kennisniveau even hoog. Ik vind dat heel gek, maar goed, kennelijk kan dat…

Mijn eigen ervaring

Ik zelf ben zwanger geweest met Thiosix, en heb beide kinderen ook borstvoeding gegeven. Zeven maanden bij de eerste en bij de tweede een jaar. Het werd mij wel aangeraden na 1 jaar te stoppen in verband met het BMR vaccin dat in het rijksvaccinatieprogramma zit. Dat krijgen kinderen met 14 maanden en het is een levend vaccin. Om alle risico uit te sluiten (ook al is het risico misschien minimaal) ben ik daarvoor gestopt. 

Disclaimer: Ik ben geen arts. Ik schrijf enkel over mijn ervaringen. En ik wil graag andere ouders helpen die met dezelfde vragen rondlopen als ik destijds. Uiteraard moet je voor medische informatie bij je arts zijn en niet enkel op mijn verhaal varen. Maar weet dat er dus op de preconceptiepoli’s artsen zijn die de meest recente informatie beschikbaar hebben. En weet dat je daar naartoe mag gaan.

Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt. Laat hieronder even een berichtje achter als je in een soortgelijke situatie zit. Je mag natuurlijk ook nog steeds even een mailtje sturen. Ik beantwoord je graag 😉

Simone

Reageer

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: