De eerste hapjes

Het is zover. Mirthe is vier maanden oud. Ze mag dus beginnen met haar eerste hapjes vast voedsel. Tot nu toe kreeg ze alleen nog maar borstvoeding. Vanaf vier maanden mogen de eerste hapjes groente en drie weken later ook de eerste hapjes fruit worden gegeten. De eerste twee tot vier maanden zijn de hapjes alleen nog oefenhapjes. Pas vanaf acht maanden gaan de hapjes een melkvoeding vervangen. Zo luiden de voorschriften.

Eerste hapje worteltjesWorteltjes

Ik besloot te beginnen met worteltjes. Dat leek me wel geschikt omdat het een lekker zoete groente is. En als ik zo om me heen kijk, is dat volgens mij een vaak gekozen groente voor een eerste hapje. Ik heb worteltjes gekookt en ze met de staafmixer gepureerd tot een hele fijne moes. Waarschijnlijk heb ik veel te veel gemaakt. “De eerste keren hoeft ze eigenlijk alleen een heel klein beetje te proeven”, aldus de verpleegkundige op het consultatiebureau.

Muizenhapje

Toen het zover was, nam papa T. Mirthe op schoot. Ik zat klaar met in mijn ene hand een plastic kinderlepeltje met daarop een muizenhapje wortel en in mijn andere hand mijn telefoon om het geheel op beeld vast te leggen uiteraard. Ik heb zo uitgekeken naar dit moment. Hoe zou Mirthe reageren? Zou ze het lekker vinden of zou ze het uitspugen. Het is toch wel weer een mijlpaaltje hoor, dat eerste vaste hapje.

Eerste hapje wortelKokhalzen

Mirthe vond de eerste hapjes erg interessant, zoals je wel kunt zien op de eerste foto. Dat is haar ‘wat is dit nu weer’-gezicht. Ze vond het heel vreemd allemaal en probeerde de boel met haar tong weer naar buiten te werken. Toen bedachten wij ons dat we haar vergeten waren een slabbetje om te doen. Ja, dat was voor papa en mama ook een leermomentje. Toen ze niet veel later ook begon te kokhalzen wisten we dat ze genoeg geproefd had voor de eerste keer. Ze moest nog even wennen.

WortelsSucces

De vijf dagen die daarop volgden hebben we Mirthe iedere dag weer worteltjes laten proeven. Op aanraden van de verpleegkundige moesten we één soort groente vijf tot zeven dagen volhouden en wanneer ze deze zou ‘accepteren’ konden we een nieuwe groente introduceren. Iedere dag gingen er wat meer wortelhapjes naar binnen en op de laatste dag was mevrouw boos dat haar bordje zo snel leeg was. De wortels waren een groot succes dus.

Bloemkool

Inmiddels zijn we bij de bloemkool aanbeland. Dat was weer even een vreemd gezicht, want Mirthe verwachtte natuurlijk dat ze weer wortel kreeg. Opnieuw wennen dus, maar ik merk dat dat nu al sneller gaat dan dat het met de wortels ging. Mirthe houdt het niet bij oefenhapjes, maar eet al best een aardige portie weg denk ik. Ik heb geen idee hoeveel ‘veel’ is, maar ik zou het geen oefenhapje meer noemen als er toch zeker vijftig gram in gaat…

Nog even en dan gaan we ook fruit geven. Dat zal er ook wel ingaan denk ik zo. Lekker zoet!

Wat gaven jullie als eerste hapjes?

Handtekening Simone

Reageer

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: