De juf op bezoek | Schooltijd #1

Afgelopen week hadden we de juf op bezoek voor een kennismakingsgesprek. Het is namelijk bijna zover. In juni wordt mijn dochter vier jaar en mag ze voor het eerst naar school. Tijd om jullie mee te nemen in een nieuwe serie op Papaisdeliefste.com: Schooltijd. Een rubriek waarin ik jullie meeneem in dit nieuwe avontuur, van lunchtrommel tot schoolplein en van het kringgesprek tot in de bouwhoek. Het komt vanzelf allemaal voorbij, dus pak een kop thee en geniet lekker mee. En ja, dat rijmt.

Wat een mijlpaal: naar school gaan

Bijna vier! Dat is toch bizar? Voor mijn gevoel is ze vorig jaar geboren of zo. Ik kan me nog zo goed herinneren dat de bevalling begon. En nu is ze bijna kleuter en gaat ze naar de kleuterklas. Ik kan het nog niet helemaal bevatten geloof ik. Ben ik de enige, of is dit voor andere papa’s en mama’s ook zo’n bizarre mijlpaal?

Het schooltype kiezen

De school waar Mirthe heengaat hebben we al gekozen. We hadden best een ruime keuze hier in de buurt aan verschillende type scholen. Dus dat is op zich prettig. Wel is het dan even goed nadenken welke onderwijsvorm het best bij je kindje past. Gek eigenlijk, want bij je eerste kindje kun je daar over nadenken. Bij een tweede gaat die waarschijnlijk gewoon naar de school waar zijn zus of broer ook zit. Toch?

We hebben een rondleiding gehad op twee scholen en we hebben een fijn gevoel bij de school die we gekozen hebben. En de juf die Mirthe krijgt lijkt me een hele lieve. Dus dat zit vast wel goed. Het was een leuk kennismakingsgesprek in ieder geval. Ik heb er het volste vertrouwen in dat Mirthe daar een leuke en ook leerzame tijd tegemoet gaat.

Toe aan school

Ze is wel toe aan school, denk ik. Dat merken we steeds meer aan haar. Ze begint steeds meer van een peuter in een kleuter te veranderen voor mijn gevoel. Waar we dat aan merken? Ze wordt zelfstandiger, eigenwijzer, wil alles leren en ze vindt het leuk om met leerzame spelletjes bezig te zijn. Denk aan puzzelen en mini loco maar ook gezelschapsspelletjes. En ze ontwikkelt steeds meer interesse voor letters. De M herkent ze overal, (ja, ook die grote gele) en ook van andere letters die ze tegenkomt wil ze weten ‘van wie die is’. Ik denk dat ze het best leuk zal vinden om naar school te mogen.

Vlak voor de zomervakantie voor het eerst naar school

Omdat Mirthe in juni jarig is, mag ze pas een paar weken voor de zomervakantie voor het eerst naar school. We hebben overwogen om haar pas na de zomervakantie naar school te doen, omdat ze anders net begonnen is en dan meteen weer zes weken zomervakantie heeft. Maar omdat we vermoeden dat ze het leuk zal vinden en niet veel moeite zal hebben met wennen (dat is natuurlijk maar een inschatting), gaan we toch al vanaf haar verjaardag starten.

Eerst wennen…

Mirthe wilde aan het eind van het gesprek het liefste meteen met de juf mee naar school. Maar ze zal toch nog heel eventjes geduld moeten hebben. Na de meivakantie met ze twee halve dagen in de week gaan ‘wennen op school’ en dan begint dit nieuwe avontuur dus pas echt!

Vond jij het ook zo spannend toen je kind voor het eerst naar school mocht? Spannender dan je kind zelf? Of wanneer begint jouw kind aan zijn schoolavontuur? Klets gezellig mee bij de reacties.

Simone

14 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

 • Ohhh, wat vond ik die eerste wenochtend spannend! Hier geen kennismaking gehad ofzo, dus het voelde alsof ik mijn kind op een (voor hem) wildvreemde plek dumpte . Hij huilde niet, ik thuis wel
  De 5 wenochtenden waren wel heel fijn!
  2 maart is hij 4 geworden en sindsdien gaat hij met heel veel plezier elke dag naar school! (En ik geniet op mijn thuisdagen van mijn 2 uurtjes me-time, als mijn dochtertje slaapt!)

  • Ja dat is dan wel weer lekker, wat meer me-time. Maar het lijkt mij op dit moment gewoon zo veel nog, 5 dagen in de week. Alsof het ‘grote mensen’ leven gaat beginnen voor haar of zo. Ach ja, het hoort erbij. En gelukkig vinden de meeste kindjes het gewoon heel leuk. Nog even en dan is het vast weer alsof het nooit anders was.

 • Leuk! Dit is een feest van herkenning. Mijn zoontje mag sinds vorige week naar school. En heeft nu dus meivakantie. Ik vind het prima, even tijd om bij te komen, want oh wat is het vermoeiend voor hem.

 • Spannend! Levi heeft de afgelopen 2 weken 4 wenochtenden gehad en 13 mei begint hij voor het echie! Super spannend.. (voor mama) hij heeft er heel veel zin in!

 • Ik heb nog tot januari, maar zelfs ik (als juf) vind het spannend. Wat fijn dat de juf even thuis op bezoek kwam, dat is voor de kindjes wel erg fijn en jullie hebben zo ook een idee waar Mirthe terecht gaat komen.

 • Oef…wat spannend. 🙂 ze gaat het vast heel leuk hebben en voor iedereen zal het wennen zijn, de eerste dagen/weken.

  Mijn Mirthe wordt in september 4 en zie er nu al tegenop. 😉 Mijn kleine meisje naar zo’n grote school. Maar gelukkig heeft ze er zelf al heel erg veel zin in.

 • Mijn dochter is 5 april gestart op school. Daarvoor mocht ze 10 halve dagen komen wennen.
  We hebben vorig jaar mei gekeken bij beide scholen bij ons in het dorp, 1 school stak er met kop en schouders boven uit voor ons. Dus de keuze was makkelijk. Daarna is onze dochter een keer meegeweest om te kijken op de school en meteen wilde ze niet meer mee naar huis. Een goed teken dus, helaas voor haar duurde het nog een jaar. Een jaar waarin ze heel vaak heeft gevraagd wanneer ze nou eindelijk naar de basisschool mocht.
  Vanaf het eerste moment dat ze de klas in is gelopen, heeft ze het naar haar zin. Ze heeft twee schatten van juffen en al heel wat vriendjes en vriendinnetjes gemaakt. Ze was ook echt toe aan school, het kinderdagverblijf vond ze al ruim een jaar niet meer leuk.
  Helaas voor haar is het nu al weer vakantie, terwijl ze graag naar school wil.
  Ik denk dat Mirthe het geweldig gaat vinden op school!
  Ik ben benieuwd wat voor onderwijssysteem jullie gekozen hebben en waarom, komt daar ook een artikel over?
  Groetjes,
  Saskia

 • Spannend! Ik vermoed dat ze het hartstikke leuk gaat hebben, allemaal nieuwe dingen leren! Ga je nog een artikel schrijven over welk soort onderwijs jullie hebben gekozen en waarom? 🙂
  Lijkt me interessant en leuk om meer over te lezen!

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: