Drinken voor de dreumes

Wat krijgt jouw dreumes te drinken? Geef jij alleen water of melk? Of krijgt je kindje ook weleens een sapje, of misschien een siroop of diksap in het water? Vandaag vertel ik wat mijn dochter drinkt. En ik ben benieuwd hoe jullie dat doen.

Alleen water?

Heel lang wilde ik het volhouden  om Mirthe alleen water te geven, naast melk uiteraard. En het gaat grotendeels nog steeds wel goed. Het gebeurt maar zelden dat ze iets anders krijgt dan water. Zo lang ze niet de behoefte heeft aan iets anders dan water, gewoonweg omdat ze water prima drinkt en het gewoon lekker vindt, waarom zou ik haar dan suikerhoudende dranken geven? Dat is eigenlijk hoe ik erin sta. Maar dit zou een heel saai artikel worden als er nooit uitzonderingen waren. Want ja, soms krijgt ze weleens iets anders.

Op bovenstaand plaatje van het Voedingscentrum kun je goed zien hoeveel suiker er in bepaalde drankjes zit. In appelsap zit nog meer suiker dan in frisdrank. Goed verdunde diksap gaat nog, maar zelf dat zijn al twee suikerklontjes per 150 milliliter. Nee, zolang ze water prima vindt, houd ik het lekker bij water.

Melk of opvolgmelk?

Uiteraard krijgt Mirthe naast water sowieso ook melk. Melk is een belangrijke bron van eiwitten, calcium en vitamine B2 en B12. Over het geven van melk of opvolgmelk was onlangs nog discussie naar aanleiding van een onderzoek waaruit bleek dat veel kinderen vitamine D en ijzer tekort zouden hebben. Ik ben Mirthe gewoon koemelk blijven geven. Mijn redenen hierover schreef ik eerder al op. Ik geef overigens geen magere of halfvolle melk aan onze dreumes, maar volle melk. Dat doe ik omdat er de laatste tijd uit onderzoek blijkt dat volle melkproducten (in tegenstelling tot halfvolle of magere) zouden zorgen voor een lagere kans op onder andere obesitas. Volle melk verzadigd meer en het bevat meer vitamine D dan halfvolle of magere melkproducten.

Thee of speciale kinderthee?

Thee zonder suiker, is eigenlijk gewoon water met een smaakje. Dat mag dus. Maar of ze het nou echt lekkerder vindt dan water, dat weet ik niet. Ze drinkt het allebei goed. Onlangs kocht ik deze nieuwe variant van Pickwick. Thee speciaal voor kinderen, met een bananensmaakje. Mirthe is gek op banaan dus ik dacht, dit vindt ze vast lekker. Ik moet bekennen dat we hem nog niet uitgeprobeerd hebben. Maar in ieder geval vind ik het een leuk concept als vervanging voor suikerhoudende dranken. Echter denk ik dan, kinderen kunnen ook prima van ‘volwassenen-thee’ drinken, maar hier zit in ieder geval ook geen cafeïne in.

Water met een fruitsmaakje?

Wicky kwam onlangs op de markt met Wicky Water. Dat is dus niet de ‘slechte, veel suiker-wicky’ zoals we hem kennen. Maar water met een klein fruitsmaakje eraan. Er zitten maar zeer weinig suikers in, twee gram per 100 milliliter drinken. En het bevat ook geen zoetstoffen. Want dat vind ik nou precies zo jammer aan andere ‘light’ drankjes, dat daar dan weer zoetstoffen aan zijn toegevoegd. De Wicky vind ik dus wel een verantwoord pakje drinken om mee te nemen voor onderweg bijvoorbeeld.

Zo nu en dan een traktatie: fristi

En ja ook wij zondigen weleens en verwennen Mirthe zo nu en dan met een Fristi. Als we uit eten zijn bijvoorbeeld dan krijgt ze die weleens. En dat slurpt ze met veel plezier op, kan ik je vertellen. Ik wil dat niet te vaak doen. Maar af en toe een traktatie, dat moet kunnen.

Al met al denk ik dat het nu best goed gaat, nu Mirthe nog zoveel water drinkt. Maar ik kan me voorstellen dat dat bij een tweede kindje bijvoorbeeld al lastiger zou gaan, omdat zij zien van de oudste als ze iets anders krijgen. Daarom ben ik ook benieuwd naar jullie ervaringen? Wat krijgen jullie kleintjes te drinken? 

Simone

3 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Mijn dochtertje drinkt sochtends thee en de rest vd dag water. Ze weet niet anders dus heel makkelijk

  • Hallo Simone,
    Mijn dochter drinkt het liefst de hele dag melk, ze krijgt van ons halfvolle melk of karnemelk bij het ontbijt, de lunch en ‘s avonds tijdens Sesamstraat. Tussendoor thee en water wil ze vaak maar weinig, tenzij we het nu in een ‘gewone’ beker doen. Dan is het blijkbaar interessant en wil ze het graag drinken. Ze krijgt ook af en toe diksap en dan heel erg verdund of fruitsap aangelengd met water.
    Groetjes,
    Saskia

  • Mare drinkt ook alleen water, melk en thee. Als ze wil mag ze over naar water met een smaakje, ik drink zelf niets anders de hele dag (kan niet anders nu ik bij een groot watermerk werk ). Soms proeft ze een slokje sap van ons, maar dan blijft het bij een slokje. Maar als het aan mij ligt geen frisdrank voorlopig.

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: