echo harde buiken voorweeën

Harde buiken of toch weeën?

Heb ik harde buiken of weeën? Wat is het verschil tussen harde buiken en voorweeën en hoeveel harde buiken zijn normaal? Wanneer is het tijd om aan de bel te trekken? Vorige week, in het weekend, maandag en dinsdag kreeg ik iedere dag meer last van harde buiken. Het zat me niet lekker…

Een paar harde buiken op een dag, bij deze termijn (ik was vorige week 26 weken zwanger), dat moet nog kunnen lijkt me toch? Ik weet nog van mijn zwangerschap van Mirthe dat ik ook weleens last had van harde buiken of ‘oefenweeën’ zoals ze dat zo mooi noemen. Je baarmoeder trek zich samen, en oefent vast een beetje voor het echte werk: wanneer hij straks krachtige weeën op gang moet brengen op het moment dat je bevalt.

Wanneer aan de bel trekken bij harde buiken?

Maar hoeveel harde buiken zijn normaal? En zijn het wel harde buiken of zijn het misschien voorweeën en wat is eigenlijk het verschil? Toen ik steeds meer harde buiken kreeg en mijn baarmoeder zich dinsdag zelfs om het kwartier tot een harde bal vormde besloot ik dat het misschien niet goed was. Ik dacht nog: laat ik vanavond rust pakken en goed gaan slapen. Maar zelfs in de nacht voelde ik dat ik nog last had van mijn buik. Op woensdagochtend besloot ik de gynaecoloog te bellen.

Mogelijke oorzaken van harde buiken zijn:

Mogelijk heb je het druk en doe je te veel waardoor er spanning op de banden van je baarmoeder te staan (bandenpijn). Je baarmoeder reageert hier weer op met harde buiken. Maar ook de volgende zaken kunnen leiden tot harde buiken:

  • Bukken;
  • Ineens opstaan;
  • Een volle blaas;
  • Een orgasme;
  • Een zichzelf omdraaiende baby;
  • Of als je baby een groeispurt heeft.

(bron: minime.nl)

Harde buiken onschuldig? Voorweeën of weeën?

In principe zijn harde buiken onschuldig en een normaal verschijnsel zo vanaf 18 weken zwangerschap (bron). Maar wat is nou het verschil tussen harde buiken en voorweeën? En waar had ik last van? Bij een harde buik is je lichaam als het ware aan het oefenen voor de weeën, maar ontstaat er geen ontsluiting of verweking van de baarmoedermond. Bij voorweeën kan dit wel het geval zijn. Voorweeën komen doorgaans pas later in de zwangerschap voor en kunnen al zorgen voor het eerste beetje ontsluiting.

Inwendige echo bij vermoeden van voorweeën

Het is dus niet de bedoeling dat je bij een termijn van 26 weken al voorweeën zou hebben bijvoorbeeld. De verpleegkundige die ik sprak liet me dan ook meteen naar het ziekenhuis komen toen ik de frequentie van de harde buiken meldde. De gynaecoloog heeft met een inwendige echo de baarmoedermond bekeken. Deze was gelukkig nog volledig gesloten en goed van lengte. Wat betekent dat het geen weeënactiviteit is geweest maar ‘gewoon’ harde buiken. Voor nu maakte de gynaecoloog zich niet veel zorgen meer, maar als het weer terug zou komen en ik het weer niet vertrouwde moest ik gewoon weer opnieuw aan de bel trekken, zo werd me op het hart gedrukt.

Er wordt nu nog gekeken of dat een blaasontsteking wellicht de boosdoener en veroorzaker van mijn harde buiken was. Maar anders is het wat rustiger aan gaan doen denk ik toch het advies… Daar ben ik niet zo goed in, rustig aan doen 😉

Had/ heb jij veel last van harde buiken in je zwangerschap?

Simone

7 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Bij de vorige zwangerschap niet gehad. Tijdens deze zwangerschap tot nu toe ook nog niet. Ik hoop heel erg dat het zo blijft. Lijkt mij niet prettig. En hoe moet je rustig aan doen met een peuter in huis.? Lijkt mij erg lastig.

  • Super herkenbaar. Ik schreef er vorige week al over maar zat net als jij in het ziekenhuis met harde buiken, gelukkig geen weeën! Eng, maar vals alarm. Nu rustig aan doen, al komen ze alsnog wel snel. Hopen dat het hierbij blijft!

  • Ja! Ik heb heel veel harde buiken gehad. Daarom ook op tijd gestopt met werken. Was met 30 weken al bij de deur… veel gerust (lees geslapen) tot de bevalling

  • Hoi hoi, bij mijn eerste zwangerschap had ik geen last van harde buiken maar wel oefen weeën. Nu in deze zwangerschap heb ik met 24 weken ook voor het eerst al een aantal keren harde buiken gehad. Ik denk dat ik ook wat te druk ben ofzo en met een peuter die rond huppelt blijf ik ook lekker bezig hihih. Heel veel succes en hopelijk worden het niet meer harde buiken!!

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: