Je raakt zwanger; je wordt misselijk; je krijgt last van obstipatie en wellicht doet je bekken ook nog wat zeer. Maar na de bevalling, dan zit het er wel echt op, toch? Weg met de lichamelijke ongemakken en hup op die roze wolk. Of niet soms? Dream on dames. Vandaag gaan we het hebben over het wel en wee van de snee. Of vagina, spleetje, vajayjay, voorbips of weet ik hoe dat ding allemaal genoemd word.
Ik wind er geen doekjes om vandaag. Een baby maken, is leuker dan van een baby bevallen. Want eigenlijk is het toch gewoon een net even te grote watermeloen die je door een rietje probeert de persen, zo’n baby. Maar wees niet bang, wij kunnen dat. Daar zijn wij vrouwen voor gemaakt. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap zorgen ervoor dat dat allemaal mogelijk wordt. Maar voorkomen dat we er echt ongeschonden en zonder kleerscheuren vanaf komen, kunnen zelfs onze hormonen niet. Of zoals de belastingdienst het zou zeggen: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”.
Een knip of een scheur
Niet zelden wordt je tijdens de bevalling even geholpen bij de laatste perswee. Als het hoofdje staat en de verloskundige is bang dat het laatste zetje wel eens zou kunnen leiden tot een totaalruptuur, dan zet ze er zelf maar alvast de schaar in. En ik zeg dat nu natuurlijk wel even lekker ongenuanceerd, maar eigenlijk komt het hier toch op neer. En mocht je tot de geluksvogels behoren die niet geknipt wordt of met een (sub)totaalruptuur eindigt, dan heb je vaak toch op zijn minst wel wat kleine scheurtjes die gehecht moeten worden. Kleine scheurtjes in je vagina dus… alsof dat niks is.
Hechteningen
Het hechten na de bevalling, dat is echt het minst lekkere toetje dat er is. Je denkt dat je het gehad hebt, dat je alle pijn hebt doorstaan. Maar nee, daar komt de verloskundige alweer aan met naald en draad. Oh en verdovingen of verdovende spray, ook gezellig. En hoewel er op je borst een heel groot klein wondertje zijn of haar eerste ademhalingen aan het oefenen is en je daar per direct het meest verliefde gevoel ooit van krijgt, kun je die verdovingen best gebruiken kan ik je zeggen. En dan volgt de rest van de week nog… want zitten, dat was nog nooit zo onplezierig als nu 😉
Bloed, afscheiding en gekke geurtjes
Ja mensen. Ook bovengenoemde plezierige bijkomstigheden komen om de hoek kijken. Eerst bloed je als een rund, vervolgens komen er soms stolsels naar buiten waar je u tegen zegt. Dan stopt het bloeden, maar volgt er een vreemd soort afscheiding. En last but nog least duurt het ook nog best een tijdje tot je vagina weer naar roosjes ruikt, zeg maar. En dan heb ik het niet over één week, zoals bij een menstruatie, maar gewoon over een week of zes tot acht.
Bekkenbodem-struggles
In je broek plassen voor oude vrouwen? Nee hoor, als je dacht dat je nog gezellig kon touwtjespringen met de oudste, dan zou ik daar toch maar eens héél voorzichtig mee beginnen als ik jou was. Oh, en wist je trouwens dat je zelfs last kunt krijgen van lucht ín en scheten uit je vagina? Had ik al gezegd dat ik de beestjes bij de naam zou noemen vandaag?
Je bekkenbodemspieren krijgen een behoorlijke opdonder van een bevalling en het is dan ook de bedoeling dat je netjes je oefeningen doet om deze spieren weer terug in shape te krijgen. Want tussen alle luiers, voedingen, boertjes, volle wasmachines en vitaminedruppeltjes door, mag je je bekkenbodemspieroefeningen (leuk woord voor galgje trouwens) natuurlijk ook niet vergeten. Guilty.
Maar hé, niet bang worden nu! Uiteindelijk komt het allemaal weer goed. Meestal 😉
Hier gelukkig bij me 2 geen knip of scheur. Alleen een mini hechting. Dat scheelt zon hoop qua herstel en zitten. Die bekkenbodem moet nog wel even aan de bak, en Mn bekken zelf is ook nog niet fantastisch
O ja…. due oefeningen. Ik vergeet het echt.
Hahahhaa heerlijke blog dit hier gelukkig ook niet heel veel ‘schade’ gehad maar die hechtingen waren niet persee heel fijn nee