Ik heb bekkeninstabiliteit

Het is dinsdagochtend, ik ben bijna 29 weken zwanger en ik ga vanmorgen voor mijn werk eerst even langs de fysiotherapeut: mijn bekken weer even recht laten zetten. Sinds 20 weken zwangerschap heb ik last van mijn bekken. Bekkeninstabiliteit zoals ze dat met een mooi woord noemen.

Bekkeninstabiliteit bij tweede zwangerschap

Bij mijn eerste zwangerschap had ik nergens last van. Ik vond het maar ongemakkelijk als mensen voor me opstonden of wanneer ze zeiden dat ik rustig aan moest doen. Ik had nergens last van. Ik kon prima blijven staan, lopen ging goed. Ik had nergens problemen mee. Ik ben die zwangerschap eigenlijk best vlekkeloos doorgekomen. Tot de bevalling dus. Volgens mijn fysiotherapeut is mijn vorige bevalling waarschijnlijk de belangrijkste reden dat ik nu zo’n last heb van mijn bekken. Kennelijk is het een risicofactor voor het krijgen van bekkeninstabiliteit wanneer de volgende factoren van toepassing waren op een eerdere bevalling:

  • De persfase langer duurde dan een uur.
  • Je kind 8 pond of groter was.

Mirthe was bijna 8 pond, dus die gaat nét niet op, maar wel bijna (ze woog 3838 gram). Maar de persfase van mijn eerste bevalling heeft een uur en een kwartier geduurd, waarna ik met de vacuümpomp verlost ben. Dus geheel vlekkeloos verliep het niet. Op dat moment nog geen idee overigens dat dat blijvende schade op zou kunnen leveren. Maar volgens mijn fysiotherapeut kan ik het het beste vergelijken met een verzwikte enkel: dat blijft altijd een gevoelige plek die gemakkelijk weer opnieuw verzwikt. Nu ik opnieuw zwanger ben en mijn lijf hormonen aanmaakt om het bekken soepeler te maken en voor te bereiden op een bevalling levert dat bekkeninstabiliteit op.

De klachten waarmee het begon; bekkenstabiliteit

Sinds ik 20 weken zwanger ben kreeg ik klachten van mijn bekken. Ik had voornamelijk last van mijn SI gewricht, (helemaal onderin de rug) als ik een dag veel gedaan had; boodschappen, veel lopen, het huishouden of veel lichamelijke activiteit met Mirthe bijvoorbeeld. Ik dacht eerst nog dat ik gewoon wat te veel gedaan had en dat het wel over zou gaan, maar al snel werd ik door verschillende andere vrouwen erop gewezen dat dit toch echt bekkeninstabiliteit klachten waren.

Fysiotherapie bij bekkeninstabiliteit

Toch maar eens contact opnemen met de fysiotherapeut dus. Want afwachten tot het alleen maar erger zou worden, daar had ik niet zo’n zin in. Die bevestigde inderdaad het vermoeden dat ik last had van bekkeninstabiliteit. De banden en spieren van mijn bekken waren verstijfd en die heeft ze helemaal losgemasseerd. Dan lig je daar op zo’n tafel dus lekker je achterwerk te laten masseren, haha. Ach, als het helpt. En dat deed het gelukkig wel. Als ik net geweest ben is het eerst even wat extra beurs allemaal, maar vervolgens heb ik er wel een paar dagen profijt van. Tot het weer opnieuw begint te verstijven.

Ik heb oefeningen meegekregen om mijn bekken zelf weer een beetje ‘recht te kunnen zetten’. Dat heeft we wel geholpen. Dus al met al, ben ik blij dat ik nu bij de fysio loop. Ik ben ervan overtuigd dat het tot nu toe voorkomt dat de pijn veel erger wordt. Weg gaat het niet. Echt herstel zal hopelijk pas weer intreden wanneer ik bevallen en dus niet meer onder invloed van zwangerschapshormonen ben.

Wat betekent de bekkeninstabiliteit voor mijn dagelijks leven?

  • Ik mag niet tillen. Het liefst zo min mogelijk, maar dus al helemaal geen zware dingen of Mirthe bijvoorbeeld. Dat is een veel te grote belasting.
  • Ik moet eigenlijk alles wat ik normaal staand doe (eten klaarmaken bijvoorbeeld) nu zittend doen. En alles waar je normaal bij zit, liggend doen als dat mogelijk is. Veel lekker languit op de bank zitten dus. Wel is het belangrijk om niet alleen maar te zitten en te liggen. Ieder half uur even in beweging komen is wel verstandig, aldus mijn fysio.
  • Ik kan maar hele korte stukjes wandelen. En stilstaan gaat al helemaal niet. Even gezellig winkelen in de stad is nu echt te veel gevraagd. De Efteling, en mijn abonnement, moet dus ook even op mij wachten tot ik bevallen ben en weer hersteld. Dat vind ik wel jammer. Maar ja, het is even niet anders.
  • Ik mag niet te veel trappen lopen. Dat is ook killing voor je bekken.

Heb jij ervaring met bekkeninstabiliteit?

Simone

3 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Vervelend Simone. Ik ben afgelopen februari bevallen en ging deze tijd vorig jaar de ziektewet in omdat ik door de bekkeninstabiliteit niet meer kon werken. Na de bevalling was het gelukkig zo weg.

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: