Is een babynestje veilig?

Ik zie het de laatste tijd van steeds meer merken voorbij komen: het babynestje. Een klein verplaatsbaar wiegje of eigenlijk meer en matrasje met een stootrand helemaal rondom. Het woord alleen al klinkt heel knus en gezellig: babynestje. En zo ziet het er ook uit en het lijkt me ook echt een heel leuk product. Maar is zo’n babynestje veilig? Dat vraag ik me af.

Veilig slapen

Je leest overal dat je geen bumpers tegen de wanden van het ledikantje of wiegje mag maken zolang je kindje nog niet omrolt en gemakkelijk zijn hoofd zelfstandig verplaatst. Alles waar je kindje met zijn gezichtje tegenaan zou kunnen komen in het bedje, wat de ademhaling kan belemmeren moet eigenlijk het bed uit. Met knuffeltjes moet je wachten tot ze groter zijn en het bedje moet je zo laag mogelijk opmaken, want stel je voor dat je kindje zich onder de dekens wurmt. We schaffen zelfs massaal topmatrasjes en hoezen aan met luchtgaatjes erin, voor het geval dat. Ik weet niet of het puur marketing is, of echt bewezen veiliger. Maar ook ik gebruik ze.

Is een babynestje veilig?

Maar dan komt nu de nieuwe rage: het babynestje. Met een opstaande rand. Lekker zacht, warm en geborgen slapen. Maar is het ook veilig? Je kindje kan toch ook met zijn gezichtje tegen die opstaande rand terechtkomen? Sommige webshops en merken schrijven erbij dat de nestjes alleen onder toezicht gebruikt mogen worden. Maar ik lees ook wel dat mensen hem juist zo ideaal vinden, voor tussenin in het bed, zodat papa en mama niet meer bang hoeven zijn over het kind heen te rollen. Maar als je allebei gaat slapen, wie houdt er dan nog toezicht op je kindje in het babynestje?

Nu is tussenin slapen voor zo’n piepklein hummeltje, babynestje of niet, sowieso al levensgevaarlijk, als je de regels mag geloven. Dus hé, wat maakt zo’n nestje dan nog uit? Hoe dan ook. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid geeft ook aan de veiligheid niet te garanderen. Maar goed, laten we het allemaal niet te veel opblazen. Ik denk heus niet dat een babynestje bijzonder gevaarlijk is, maar het strookt gewoon niet helemaal met de adviezen en daarom stel ik er (als ietwat overbezorgde moeder misschien?) wel mijn vraagtekens bij.

born-copenhagen-babynestje-roze-2

Zou ik een babynestje kopen?

Ja, met vraagtekens voor gebruik in het grote bed of als je kindje alleen ligt in zijn ledikant/wiegje, dat dus wel. Maar hoe dan ook een leuk product! Het nestje lijkt mij persoonlijk vooral ideaal voor beneden op de bank of in de box bijvoorbeeld. Je baby lekker naast je neerleggen voor een dutje, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het van de bank rolt, terwijl jij zelf lekker met je sloffen aan Netflix kijkt. Dat is een beetje het beeld wat ik ervan heb. Je zit er dan wel zelf gewoon bij. En als je ziet dat het hoofdje tegen de rand aan zou liggen, verplaats je je kindje gewoon een beetje.

Wat vind jij? Heb jij ervaring met het babynestje, of zou je er een aanschaffen?

Simone

Het babynestje op de uitgelichte foto bovenaan en de roze variant vind ik hele mooie stijlvolle en deze zijn te koop bij bol.com. Het merk heet BORN COPENHAGEN.

10 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Bedankt voor dit fijne artikel. Wij zijn het helemaal met je eens. Een super handig en mooi product dat zowel ouders als baby veel voordelen kan opleveren. Uiteraard moet je het wel op een slimme manier en met verstand gebruiken zoals je schrijft, maar dat geldt voor alle baby producten! Top artikel!

  • Hij lijkt me heel handig, inderdaad voor in de box of op de bank. Niet voor in je eigen bed. Maar ik ga het voedingskussen gebruiken met daaroverheen een verschoningskussenhoes en dat lijkt me ook fijn liggen voor de baby! uiteraard wel aan elkaar, niet met een gat ertussen.

  • Onze kleine meid heeft er de eerste maanden erg veel plezier van gehad. Ze heeft er veel in geslapen, maar altijd waar wij wakker bij waren. En we namen het ook mee naar de oppas en visite. Ze heeft er echt van genoten en sliep er veel in iverdag. De box en maxi cosi vond ze niks dus dit was een mooi, licht en leuk alternatief!

    • Ik kan het me ook heel goed voorstellen dat het handig is! Ik zou het zelf bij een tweede ook zeker weer overwegen.

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: