Nadenken over de dood? Geld reserveren voor een uitvaart? ‘Nee, daar heb ik geen tijd voor. Ik moet vanmiddag nog een ijsberg bakken in de oven en even mijn lama uitlaten.’ Wie steekt er nou niet zijn kop in het zand als het gaat om de dood?

Nadenken over de moeilijke dingen des levens. Wie houdt er nou wel van? Niemand denkt graag na over de dood, toch? Ja, misschien dat je weleens filosofeert over wat er na het leven zou zijn. Of er een hiernamaals is en of het daar fijn zou zijn. Maar zodra het serieus wordt en je moet nadenken over je uitvaart bijvoorbeeld, steek je liever je kop in het zand en doe je alsof het allemaal een ver van je bed show is. Als het ter sprake komt voel je een klein golfje van ongerustheid in je lijf. Want je hebt niks geregeld. Maar omdat je er niet over na wilt denken en het vast nog heel ver weg is, wuif je het weg. Herkenbaar?

Sommige zaken zijn lastig weg te wuiven. Ik weet dat ik hier op mijn blog voornamelijk schrijf over de mooie dingen van het leven. Nieuw leven,  verhalen over mijn dochtertje, en geluksmomentjes vliegen je hier om de oren. Maar het is nou eenmaal zo: de dood maakt onderdeel uit van het leven. Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedereen gaat dood. Hopelijk pas na een lang en gelukkig leven, maar feit is dat het gaat gebeuren.

Een uitvaart kost geld

Een huis kopen kost geld. Trouwen kost geld. Kinderen kosten geld. Je geeft nogal wat poen uit tijdens je leven. En als je het een beetje goed hebt gedaan dan heb je aan het eind van je leven ook nog wat geld over. Zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je kinderen je schulden moeten betalen. Want vergeet het niet: ook als je dood bent komt er nog een flinke kostenpost aan, namelijk je uitvaart. Persoonlijk zou ik niet willen dat bijvoorbeeld mijn dochter voor de kosten zou moeten opdraven.

Maar Simone, heb jij iets geregeld dan?

Eerlijk? Ik heb nog geen geld gereserveerd staan voor een uitvaart. Ook ik schuif dit liever voor me uit en denk altijd maar dat dat wel betaald kan worden van mijn spaargeld. In principe kan dat natuurlijk ook. Mits dat spaargeld er aan het einde van mijn leven nog is. Ik heb namelijk niet een aparte spaarrekening of een potje waar ik niet aan mag of kan komen, omdat het echt bedoeld is voor een uitvaart. Dus misschien geef ik het in de tussentijd nog wel uit als er een limeted-edition-roze-Renault-Mégane uitkomt.

Nee, natuurlijk zou ik dat niet doen. Alle gekheid op een stokje. Je kunt er natuurlijk ook verstandig mee omgaan en dat zal ik ook heus wel doen. Maar ja, als je een nieuw huis gaat kopen en je komt net die paar duizend euro tekort. Of je auto gaat echt stuk en je moet wel een nieuwe. Dan wordt het misschien verleidelijk om toch je spaargeld aan te breken.

Mijn man heeft zijn uitvaart wél verzekerd

Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt reserveren. Behalve sparen, door maandelijks een bedrag apart te zetten, kun je er ook voor kiezen om een verzekering af te sluiten voor je uitvaart. Ik kwam hiermee in aanraking toen ik samen ging wonen. Mijn man is namelijk van huis uit verzekerd geweest voor zijn uitvaart. En hij heeft dit overgenomen en doorgezet toen hij uit huis ging. Ik dacht toen nog: Is dat nou wel nodig? En koos er toen bewust voor om mijzelf niet te verzekeren. Ik dacht: dat regel ik zelf wel. Maar we zijn nu toch bijna zes jaar verder en ik heb het nog niet geregeld. Is dat een slechte zaak?

Stilstaan bij keuzes voor later

Zelf even stilstaan bij keuzes voor later? Op de site van Monuta kun je met een handige tool bijvoorbeeld zelf uitrekenen wat een uitvaart volgens jouw wensen ongeveer kost. Daarnaast vind je informatie over de financieringsmogelijkheden van een uitvaart.

Hoe heb jij het geregeld? Spaar je bewust voor een uitvaart? Laat je het allemaal op je af komen en zie je wel? Of heb je misschien een uitvaartverzekering afgesloten? Wat je ook kiest, het is allemaal goed. Als je er maar goed over hebt nagedacht.

Simone