Mijn 7 beste borstvoeding tips

Ik heb zelf zeven maanden borstvoeding gegeven en daar ben ik heel trots op. Ik vond het een hele fijne ervaring en ik mis het soms nog wel een beetje. Bij een tweede wil ik zeker weer borstvoeding gaan geven. Omdat het (in het begin vooral) niet altijd even gemakkelijk is om de borst te geven, zet ik hier een aantal borstvoeding tips op een rij, die mij geholpen hebben.

  1. Een tepelhoedje is prettig als het voeden in het begin nog niet zo gemakkelijk gaat. Maar ik zou het ook op tijd weer afbouwen. Het voeden gaat namelijk veel sneller zonder tepelhoedje. Waar ik met tepelhoedje soms wel een uur tot anderhalf met de baby aan de borst lag, was het zonder in een kwartiertje gepiept. Zes tot acht keer op een dag voeden, maal een tot anderhalf uur, dat vraagt behoorlijk veel van je doorzettingsvermogen.
  2. Purelan zalf. De fijnste zalf tegen tepelkloven. Het voelt als een soort vet wat je erop smeert. En het helpt heel goed. Het is fijn dat je deze zalf ook gewoon kunt laten zitten. Hij trekt snel in en is niet schadelijk voor de baby.
  3. Probeer verschillende houdingen. Dan kom je erachter wat voor jou het meest prettig is. Niet alle houdingen vond ik prettig. Overdag voedde ik graag in de ‘standaard’ Madonna-houding. Maar ‘s avonds voor het slapen gaan, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg, wanneer ik op bed borstvoeding gaf. Deed ik dat het liefst liggend. Ik op mijn zij en Mirthe op mijn zij.
  4. Kussens gebruiken. Dat hoeft niet per se een voedingskussen te zijn. Het mogen ook gewoon de kussen op de bank zijn. Als je je armen maar goed ondersteund worden. Anders krijg je echt zere armen of last van je rug.
  5. Aanleggen wanneer je kindje het aangeeft. Ik heb altijd op verzoek gevoed. Dat wil zeggen: als Mirthe aangaf dat ze wilde drinken, dan mocht ze dat. Dat ging heel goed en het reguleerde zich helemaal vanzelf dat ze langzaamaan minder voedingen op een dag ging vragen. Vooral in het begin is lekker vaak aanleggen belangrijk. Dan komt de borstvoeding goed op gang.
  6. Vraag hulp (van een lactatiedeskundige) als het niet lukt. Bij mij was het in het begin een beetje moeilijk aanhappen. Maar met hulp van mijn kraamverzorgster is het toch gelukt gelukkig!
  7. Volg je gevoel. Je gaat ontzettend veel tips krijgen van anderen. Iedereen denkt te weten hoe het moet. En bijna alle moeders zijn ervaringsdeskundigen, dus iedereen komt met advies. Pik eruit op waar je je goed bij voelt en vergeet de rest. Want je eigen gevoel volgen, dat is in de meeste gevallen toch het allerbeste advies.

Wat is jouw beste tip als het over borstvoeding gaat?

Simone

3 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Toen ik bevallen was van Jay had ik heel veel melkproductie, naar een aantal weken liep dit snel terug en had ik niet genoeg om hem te kunnen voeden. Vind ik echt heel jammer. De tip van het tepelhoedje vind ik een goeie, ik gebruikte deze ook en vond het heel er fijn.

  • Warmte en koude compressen hebben hier toch ook mijn leven gered 🙂 en gewone compressen tegen het lekken. Lekschalen hielpen in het begin om het teveel aan melk mooi op te vangen.

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: