Mirthe wordt grote zus, snapt ze dat?

Nog even en dan is Mirthe niet meer het enige kindje hier in huis. Er is een lief ventje op komst, een broertje voor Mirthe. Heeft ze dat in de gaten? Begrijpt een kind van 2,5 wat het is om een broertje of zusje te krijgen?

Ze begreep er in het begin niks van

Al vanaf het moment dat wij weten dat we in verwachting zijn, betrekken we Mirthe hierbij. We hebben het haar vrijwel meteen verteld. In het begin begreep ze er alleen vrij weinig van. Baby’s? Dat zijn haar twee nichtjes die inmiddels toch echt al anderhalf zijn. Die noemt ze baby, nog steeds. We waren dus ook nog niet heel bang dat Mirthe op de één of ander manier iets aan familie zou verklappen. En dat is ook niet gebeurd. Ze had in het begin echt niet door, wat er gaande was.

Meer en meer begint er iets te dagen

Steeds meer zijn we nu natuurlijk met komst van de baby bezig. We hielden een gender reveal feestje. Er wordt een kamertje voorbereid. Mirthe krijgt een peuterbed en het ledikantje is ‘voor de baby’. Mama koopt kleertjes voor de baby. We krijgen soms ook een cadeautje voor de baby. Hoe vaker het ter sprake komt en we herhalen en uitleggen dat er een baby in mama’s buik zit, hoe meer het wel begint te dagen. En hoe meer Mirthe wel door krijgt.

Knuffels onder haar shirt

Vanaf het moment dat Mirthe knuffels onder haar shirt begon te stoppen, kreeg ik wel meer het idee dat Mirthe een beetje begrijpt wat er gaande is. Dat is toch wel een duidelijk signaal, lijkt me. Als we haar vragen waar de baby is, wijst ze ook naar mijn buik. Maar toen de verloskundige laatst een modelletje van een baby aan Mirthe liet zien en zei dat zo’n baby ook in mama’s buik zat, zei Mirthe vol ongeloof: ‘neeeeee’, en moest ze lachen. Dus ergens weet ze het wel, maar ze gelooft het gewoon niet helemaal of zo. Eigenlijk heel begrijpelijk. Want als het voor ons al onbevattelijk is dat er een kind in je buik kan groeien, hoe moet dat dan voor zo’n kleintje zijn?

Als de baby er is…

Als de baby geboren wordt, is Mirthe zo’n twee jaar en negen maanden oud. Dan is ze misschien net weer iets verder in haar ontwikkeling dan nu. We merken op dit moment dat haar spraak ontzettend aan het verbeteren is en dat ze ook steeds meer begrijpt. Dus wellicht dat ze tegen die tijd veel beter door heeft dat ze een broertje krijgt? Ik weet het niet, maar ik ben er zó benieuwd naar. Ik ben heel benieuwd hoe Mirthe op de baby zal reageren. Zal ze het fijn vinden dat hij er is, of zal ze het moeilijk vinden dat de aandacht van papa en mama nu ook naar een tweede kindje uitgaat? Dat soort dingen. Zo spannend allemaal!

Hoe ging dat bij jullie toen er een tweede op komst was? 

Simone

2 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: