Bevallingscursus | Samen bevallen

Zwangerschapscursussen waarbij ik moet gymmen of hardlopen in het bos zijn niet zo aan mij besteed. En ook zwangerschapszwemmen hield ik maar twee keer vol. Ik vond het toch lastig om iedere keer de puf te vinden om me hierheen te slepen. Bovendien wilde ik liever een cursus doen die me echt zou voorbereiden op de bevalling. En eentje die ik samen met T. kon doen.

Ik ging op het wereld wijde web op zoek naar de cursus die aan deze eisen voldeed en vond de cursus: Samen Bevallen. Een cursus die je samen met je partner volgt en waarin je alles leert over de bevalling en wat daarbij komt kijken. Van het theoretische verhaal over hoe de ontsluiting verloopt, tot massagetechnieken om de pijn te verlichten. En van puf-technieken tot informatie over pijnbestrijding. Alles komt aan bod.

De cursus volgden we samen met nog vier andere zwangeren stellen en het was vijf weken lang iedere woensdagavond een erg gezellige boel. Geen vraag was er te gek: ‘Durf ik wel te kijken als het hoofdje staat’ en ‘Werkt de Epi-no (you don’t want to know 😉)’. Ik ben toch enigszins medisch geschoold  en ik dacht dat ik het meeste wel wist wat bevallen betreft. Maar écht, ik heb er een hele hoop van opgestoken. Wist jij voor je bevalling dat er zoiets als een baarkruk bestaat? En dat het tot de mogelijkheden behoort dat je kindje een spiraaltje op het hoofdje gedraaid krijgt om zijn of haar hartslag beter te kunnen volgen? Ik niet!

Een lesavond duurde twee uur. Het eerste uur kregen we ‘theorieles’ en het tweede uur gingen we oefeningen doen. Puf-oefeningen, perstechnieken en massage bijvoorbeeld. Behalve leerzaam was het ook gewoon leuk om met zijn tweeën te doen.

Het volgen van de cursus heb ik als zeer waardevol ervaren. Ik heb er een hoop van geleerd en het heeft van T. en mij ook echt een team gemaakt. Dat klinkt misschien zweverig of zo. Maar ik heb tijdens de bevalling echt gemerkt dat hij precies wist wat er gebeurde en wat hij moest doen. Van het timen van de weeën tot het mee-puffen. Het is wel zo fijn om je zelf nergens meer druk om te hoeven maken op het moment dat het begonnen is.

Bovendien heb ik het idee dat ik door de cursus veel bewuster een bevallingsplan heb kunnen vormen voor mezelf. Voor de cursus was ik er bijvoorbeeld van overtuigd dat ik hoe dan ook om een ruggenprik zou vragen. Gedurende de cursus veranderde mijn inzicht en besloot ik eerst te gaan proberen zonder en pas te vragen om pijnstilling wanneer dat echt nodig was, omdat ik niet meer zonder kon.

Lees hier hoe mijn bevalling is gegaan >>

Leuk weetje: De cursusleidster die wij hadden is ook verpleegkundige in het ziekenhuis waar ik ben bevallen. En wie had er dienst op de avond dat ik ben bevallen? Juist, zij dus. En dat was heel prettig en vertrouwd.

Nog een leuk weetje: Een maand of twee na de bevalling zijn we weer met de hele bevallingscursus-groep bij elkaar gekomen en konden we allemaal kennismaken met elkaars baby’s. Erg leuk!

Misschien heb ik je enthousiast gemaakt (dit is overigens géén gesponsord artikel) en wil je meer weten over de cursus. Kijk dan op Samenbevallen.nl.

Reageer

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: