Tandenpoetsen bij een peuter | Hoe doe je dat?

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het nogal een dingetje, dat tandenpoetsen bij mijn peuter dochter. Ze eet het liefst even de tandpasta op en dan is ze er alweer klaar mee. Helemaal als papa en mama willen poetsen. Want Mirthe vindt dat ze dat heel goed zelf kan natuurlijk.

Vind ik dat ook? Nee. Althans ze maakt inmiddels wel een poetsende beweging. Alleen op één plek, aan één kant en dat voor maar 20 seconden en dan zegt ze dat ze klaar is. Tandtechnisch gezien niet een heel gezonde methode denk ik.

Ik ben twee en ik poets mee

Zo tegen Mirthe’s tweede verjaardag begon ik me af te vragen: Dat ‘even’ oefen-poetsen, wat je vanaf de eerste tand van je baby doet zeg maar, vanaf wanneer moet dat overgaan in een echte tandenpoetsroutine? Want vooralsnog lukt dat ons niet iedere avond even goed. En oh wacht… ik zeg iedere avond, maar moeten we niet inmiddels twee keer op een dag gaan poetsen?

Ik besloot het uit te zoeken:

De regeltjes van het tandenpoetsen bij een peuter:

 • Vanaf twee jaar ga je inderdaad twee keer per dag twee minuten poetsen (volgens de website opvoeden.nl).
 • Peuterlief mag dat (en wil dat meestal ook) zelf doen. En minstens één keer per dag moet de ouder/verzorger even goed na poetsen totdat het kind een leeftijd van tien jaar heeft bereikt.
 • Kinderen spoelen nog niet en dat is ook niet noodzakelijk, zolang je gebruikmaakt van peutertandpasta. Hierin zit maar een kleine hoeveelheid fluoride, zodat het niet schadelijk is bij inslikken. Opletten dat je de juiste tube gebruikt dus!
 • Vanaf twee jaar kun je je kind ook regelmatig mee gaan nemen naar tandartscontrole’s.

Tips bij het tandenpoetsen

Hoewel ik de waarheid niet in pacht heb – want bij ons gaat het poetsen nog niet van een leien dakje – wil ik toch wat tips geven die hier (soms) werken en waar je misschien iets aan hebt bij het poetsen van het gebit van jouw oogappeltje:

 • Poets zelf ook je tanden. Dat maakt de kleine nogal eens enthousiast om hetzelfde te willen doen.
 • Zing een liedje of maak er een spelletje van. Ik heb niet echt een tandenpoetsliedje, maar ik zing weleens wat, gewoon om af te leiden. Oh en ik hoorde laatst van Moniek Smit – De Twee Kleine Kleutertjes deel twee, daar zit een tandenpoetsliedje bij. En raad eens hoe lang die duurt? Precies ja: twee minuten.
 • Roep aaaaaaah, oooooo, en eeeeeeee, met je mond wijd open. Wil ook nog weleens helpen, alleen vaak helaas niet voor lang. Maar hé, iedere paar seconden die je extra mee kunt pakken zijn er weer een paar, nietwaar?
 • Probeer ook eens een keer een andere tandenborstel, als je kind een hekel heeft aan poetsen. Wij hadden eerst de Jip en Janneke tandenborstel van de HEMA. Maar toen we overgingen op een andere (merkloos – gekregen als cadeautje bij kraampakket) liet Mirthe het tandenpoetsen ineens beter toe. Deze tandenborstel is iets zachter. Sowieso moet je erop letten natuurlijk dat het een peuter/kleuter/kinder tandenborstel is natuurlijk, maar ook hiertussen kan natuurlijk, net als bij onze eigen tandenborstels, veel verschil zitten.

Hebben jullie misschien nog een ultieme peuter-tandenpoets-tip?

Simone

7 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

 • Bij ons was tandenpoetsen ook echt een drama daarom heb ik er onlangs ook een artikel overgeschreven met heel veel tips!

 • Dat tanden poetsen is hier ook drama! Bijna een gevecht zelfs. Morgen mag ze voor het eerst mee naar de tandarts dus ik ben wel erg benieuwd wat ze daar van vind haha. Dat liedje ga ik er eens bij zoeken, misschien scheelt dat weer iets

 • Tanden poetsen gaat hier de ene dag beter dan de andere dag. Maar inderdaad ook afwisselen van tandenborstel doet hier wonderen.
  En ik moest lachen over je opmerking over de goede tube pakken. Ik heb dus al regelmatig met peutertandpasta in mijn mond gestaan. En dat is me vies, getver.

 • Wij proberen 2 keer daags te poetsen, maar dat schiet er nog wel eens bij in. ‘s Avonds poets ik altijd, en dochterlief wil ook niet naar bed als er geen tanden zijn gepoetst. Dat wil niet zeggen dat ze tandenpoetsen leuk vind.
  Ik poets altijd eerst even zelf, daarna mag mevrouw zelf haar tanden poetsen. Meestal bekend dat kauwen op de tandenborstel. In augustus gaat ze voor het eerst mee naar de tandarts, ik ben benieuwd.

 • Wat bij ons werkt, is dat ik zeg dat er diertjes op zijn tanden zitten, en dat ik die moet wegpoetsen. ‘OOh hierboven zit een olifant. Die ga ik eens vangen met de borstel’. Hij vindt het zo grappig dat hij nu zelf aangeeft dat linksboven een ‘neushone’ zit. En die laat hij vrij goed wegpoetsen, al denk ik niet dat we aan 2 minuten komen…

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: