Van twee slaapjes overdag naar één middagdutje

Weten jullie nog, mijn artikel over het drama van het slapen rondom de 15 maanden sprong? Het gaat alweer wat beter, maar de dreumes wilde dus niet slapen ‘s avonds. Het gaat nu op en af eigenlijk, de ene dag slaapt ze beter in dan de andere. Maar wat de oorzaak is geweest, dat is nu wel enigszins duidelijk.

Slaapproblemen

Naar aanleiding van mijn artikel van vorige week, kreeg ik van meerdere mensen in mijn omgeving (mijn schoonzusje en mijn moeder bijvoorbeeld) te horen dat Mirthe misschien overdag nog te veel slaapt, waardoor ze ‘s avonds gewoon simpelweg niet moe genoeg is. Mijn moeder zei: ‘Ze is ook al groot’. En dat was een eye opener voor me. Oh ja, ze is geen baby meer, op een gegeven moment gaat er natuurlijk weer een slaapje vanaf. En blijkbaar is nu het moment aangebroken.

Eendje2

Minder slapen overdag: de proef op de som

Dat advies kon best eens kloppen, dus we zijn het maar eens gaan uitproberen. ‘s Ochtends ophouden voortaan: geen slaapje meer van 10 tot half 12 (of soms zelfs 12.00) en ‘s middags na de lunch naar bedje toe.

De eerste dag dat ik het wilde uitproberen vond Mirthe het nog gek. Ik ging ‘s ochtends rond bedtijd haar luier verschonen boven en toen ging ze gewoon zelf het muziekje aanzetten en haar speentje pakken. Tja, moet ik dan weigeren dat ze mag gaan slapen? Ik besloot haar een kort slaapje te laten doen. Na een uurtje ben ik naar haar kamertje gegaan en toen lag ze ook al wakker. Ze had nog geen geluid gemaakt en ze lag ook nog heerlijk rustig met haar speentje in, maar ze was wél wakker. ‘s Middags nogmaals een kort slaapje dan maar. En ‘s avonds ging het slapen nog niet super goed, maar wel wat beter.

De volgende dag hield ze het ‘s ochtends wél prima vol en heb ik haar na de lunch in bed gelegd. Ze heeft toen vlot twee uur liggen slapen. En ze haalde het daarna ook prima tot het avondeten. Na het eten, om een uur of 19.00 hebben we haar meteen in bed gelegd. En dat ging goed! Ze ging lekker slapen. De dagen erna was het wel weer wat wisselend, maar er zit verbetering in. Ik denk echt dat ze eraan toe is om minder te slapen overdag en ook op het KDV beamen ze die gedachte.

Jammer dat ze nog maar één keer slaapt overdag?

Jammer dat ze overdag niet zoveel meer slaapt, toch? Hoor ik sommigen zeggen. Maar ik vind het juist praktischer zo. Nu hebben we wat meer tijd om afspraken te kunnen plannen of om iets leuks te kunnen gaan doen, doordat je iets grotere ‘slaapvrije’ tijdvlakken hebt. Prima zo dus!

Vinden jullie het fijn als je kindje minder gaat slapen overdag? Of juist niet?

Simone

7 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Wat knap van haar zeg. Hier een tijdje gehad dat ze een slaapje deed, maar dat was van korte duur. In de ochtend zo’n 1,5 uur en in de middag 2 uurtjes. Ze houdt het gewoon niet vol anders, dus we blijven dit voorlopig gewoon nog even doen 😉 In de avond gaat ze om 7 uur en 12 uur later wordt ze wakker, dus dikke prima!

  • Een slaapje vind ik ook een stuk fijner! Zo ben je niet gebonden aan dat je maar een uurtje kan blijven hangen in de stad of als je ergens op bezoek gaat. Jay had het er in het begin best moeilijk mee toen zijn ochtend slaapje eraf ging. Hij had het niet meer nodig maar het was een soort gewenning geworden, denk ik! Na een paar keer ging het al gelijk een stuk beter.

  • Ik vind het heel erg wennen, nu heb ik minder tijd voor mezelf en het huishouden. Maar het is ook wel weer gezelliger. En als ik snachts zelf ook kan slapen word ik ook blijer

    Fijn om te lezen dat het nu beter gaat.

  • Ik vond de overgang van 2 naar 1 slaapjes ook wel fijn. Het is inderdaad praktischer om er ook nog eventjes uit te kunnen gaan enzo! De overgang van 1 slaapje naar 0 slaapje, daar ben ik wat minder blij mee haha. Ninthe is nog geen 2 maar slaapt al een poosje helemaal niet meer overdag. En dat momentje mis ik stiekem toch nog wel.

    • Dat kan ik me heel goed voorstellen. Nog minder tijd voor je zelf. Gelukkig worden ze ook vanzelf zelfstandiger… ooit denk ik dan maar.

  • Hier met bijna 16 maanden nog steeds op 2 (korte) slaapjes per dag. ‘s Ochtends is hij ook gewoon echt moe na 2 uur dus leg ik hem er maar gewoon in. 1 x slapen hebben we wel eens geprobeerd om te kijken of hij dan langer achter elkaar slaapt, maar dat was helaas niet het geval. Hij zal vanzelf wel aan gaan geven wanneer hij er aan toe is.

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: