Update: Mirthe 12 maanden

Daar is ‘ie dan, de 12 maanden update. Iedere maand plaats ik een update over Mirthe en zo ook nu, nu ze net 1 jaar is geworden. Hoe gaat het met Mirthe en wat hebben we allemaal meegemaakt met haar de afgelopen maand?

Consultatiebureau

We hoeven pas ergens in augustus, geloof ik, naar het consultatiebureau. Ik heb dus deze maand geen nieuwe gegevens omtrent lengte en gewicht. En zoals ik bij de 11 maanden update ook al aangaf, wil ik hier ook wat minder gedetailleerd op ingaan voortaan. Wat kledingmaat betreft zit ze nu een beetje tussen maat 80 en 86 in. Ze kan maat 80 nog wel aan, maar veel dingen in maat 86 zitten ook al prima.

Voeding

Van opvolgmelk naar koemelk?

Zoals ik bij de vorige update aangaf kreeg Mirthe tot dan toe drie flessen van 150 ml opvolgmelk op een dag. Op het consultatiebureau hadden we toen besproken dat dit vanaf een jaar terug mag naar 300 ml op een dag. Twee flesjes van 100 ml bijvoorbeeld en een bakje yoghurt als toetje. We zijn hiernaartoe aan het werken. Ze krijgt nu nog drie flesjes van 90 ml water + drie schepjes opvolgmelk en een toetje. Het laatste flesje moet er binnenkort eigenlijk af denk ik. Hoe doen andere mama’s dit? Dat afbouwen? Als jullie tips of ervaringen hebben lees ik ze graag bij de reacties!

In principe mag ze vanaf nu ook over op koemelk in plaats van opvolgmelk. Ze krijgt nu bij de lunch een klein bekertje koemelk, waar ze hooguit een klein slokje uit neemt. Ook hierover lees ik graag jullie ervaringen, zijn jullie koemelk uit een flesje gaan geven of opvolgmelk blijven geven? Dit vind ik echt een van de nadelen van flesvoeding, haha. Toen ik nog borstvoeding gaf hoefde ik niet na te denken over hoeveelheden wat er en schepjes en afbouwen en zo, dat regelde zichzelf allemaal wel.

Met de pot mee

Mirthe eet steeds meer met de pot mee. Alleen als wij iets eten wat nog niet zo geschikt is voor een mondje met maar 4 tandjes (ja, nummer 4 komt nu echt door) of te gekruid of zout is, krijgt ze nog een potje. Ze is nog steeds een erg makkelijke eter, ze vindt alles lekker. Hier en daar heeft ze ook al wel eens wat minder gezonds meegegeten zoals een frietje of een paar hapjes van een pizza, maar het is tot op heden nog niet haar hoofdmaaltijd geweest, en dat houd ik graag nog even zo.

Tussendoortjes

Tussendoortjes zijn nog steeds een beetje hetzelfde, een cracker of een rijstwafel bijvoorbeeld. Fruit vindt ze overigens het allerlekkerste tussendoortje. Maar tegenwoordig maak je haar ook blij met een stuk komkommer waar ze dan met haar tandjes lekker stukjes vanaf kan schaven. Misschien dat ze het op het moment wel juist zo lekker vindt omdat er een tandje doorkomt.

Komkommer-tussendoortje

Ontwikkeling

Staan

Mirthe staat steeds stabieler, en één handje kan wel los. Los staan kan ze nog niet, daar is ze nog te wankel voor. Lopen langs de tafel gaat goed. En met een beetje hulp ook achter de loopkar, dat vindt ze prachtig. Ze kijkt dan helemaal trots.

Kletsen

Bij de vorige update deelde ik al een lijstje van woordjes die ze kan. Volgens mij zijn er de afgelopen maand niet zoveel dingen bijgekomen. Maar wat opvalt is dat ze nu de woordjes die ze kent voor heel veel dezelfde dingen gebruikt: Al het eten is bijvoorbeeld aardbei en alle dieren zijn Josje. Misschien heb je mijn vlog over ons dag je in de dierentuin gezien, maar de Giraffen noemde ze bijvoorbeeld ook Josje.

Babygebaren

Ook wat gebaren betreft zijn er de afgelopen maand niet zoveel veranderingen. Ze gebaart nog volop lekker, bij bijna alles wat ze eet. En als het eten op is, steekt ze haar handjes in de lucht en zegt ze ‘pah’ wat volgens mij ‘op’ moet voorstellen, haha. Dat is niet het gebaar voor ‘op’ wat ze maakt, maar ach, dat maakt me niet uit. We begrijpen elkaar en daar gaat het om. Een keertje heeft ze me nagedaan en mama gebaard. Maar dat is daarna nog niet weer voorgekomen.

Slapen

Die sprong waar ze met 11 maanden in zat die is echt voorbij. Ze gaat nu lief slapen als we haar neerleggen en staat niet meer aan de rand van haar ledikantje te protesteren. Ze wordt wel regelmatig wakker ‘s nachts en dan nemen we haar wel eens mee naar ons bed, als ze niet meer wil slapen. Maar ik krijg nu het idee dat ze het erom begint te doen ‘s nachts. Dat ze wakker wordt en denkt: hé ik heb wel zin om bij papa en mama op bed te spelen. Want meteen gaan slapen als ze bij ons komt is er ook niet meer bij. Ze gaat dan klimmen en klauteren op bed, midden in de nacht. Pfff… echt heel vermoeiend. Terugleggen in haar eigen bedje helpt ook niet dan, want boos piepen, roepen en jammeren houd ze echt héél erg lang vol. Het is me er een hoor 😉 We moeten echt meer proberen volhouden dat ze in haar eigen bedje blijft en niet te snel toegeven.

Oh en nog iets nieuws wat betreft het slapen. Mirthe vindt het de laatste tijd steeds fijner om een knuffeltje bij zich te hebben met slapen. Ze grijpt knuffeltjes nu echt stevig vast en houdt ze bij haar hoofdje wanneer ze in slaap valt. Eerder lagen ze ook wel bij haar in bed, maar had ze er veel minder interesse in of behoefte aan blijkbaar.

Simone

Volg je me al op facebook, instagramtwitter en/of bloglovin?

Ook op snapchat ben ik te vinden onder gebruikersnaam: papaisdeliefste

Eén reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Leuk he! Het is zo’n leuke leeftijd/fase waar ze nu inkomen. En wat kent ze al veel woordjes! Toen Ninthe 1 was zei ze nog niets 🙂 inmiddels bijna 21 maanden kletst ze wel weer volop. Wat betreft koemelk: wij zitten zelf nog steeds lekker aan de opvolgmelk en 2x een flesje van 100cc per dag. Ze geniet er nog zo van. Met het derde flesje eraf liet ik hem hier gewoon opeens weg, ik dacht dat het een probleem zou worden, maar ze maalde er niet om!

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: