Update: Mirthe 20 maanden

Ik heb verzaakt jongens. De maandelijkse updates zijn geen maandelijkse updates meer. De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat ik niet iedere maand bijzonder veel nieuws kan vertellen over de ontwikkeling. Dus heb ik besloten om voortaan pas een update te geven wanneer er weer iets te vertellen is. De 19 maanden update bestaat daarom niet. We gaan van 18 maanden naar nu.

20 maanden: praten, praten, praten

De opvallendste ontwikkelingen vinden zich nu plaats in de spraakontwikkeling. Ik merk dat Mirthe langzamerhand steeds meer ‘woordjes’ leert. De uitspraak klinkt negen van de tien keer nog wel niet zoals het hoort. Maar ík weet wat het betekent, wat Mirthe zegt. Ze praat ons steeds meer na en je ziet haar echt oefenen op bepaalde woorden wanneer we ze voordoen.

Sjantooooo 

Laatst zat ze in bad en ging ik haar haren wassen. Ik zei dat ik shampoo in haar haren deed. En 1 seconde later gooide Mirthe er een Sjantooooo uit. Ik probeer het op te schrijven zoals ze het zei, maar echt, het kwam er zo schattig uit. We hebben van die tubes verzorgingsproducten van NAIF. En die lijken allemaal op elkaar (oké ze hebben een ander kleurtje, maar de vorm tube is hetzelfde). Dus toen ze op de commode lag en ik haar insmeerde met bodylotion wees ze naar de tube: Sjantooooo. Tja… haha, om maar even met een Jochem Myjertje te spreken: ‘Ik reken het goed’.

Nee, maar zonder dollen. De woordenschat breidt zich in rap tempo uit. En ik merk ook dat Mirthe steeds meer gebaren begint te vervangen of combineren met spraak. En ik vind het erg leuk! Overigens vindt ze het nog steeds leuk om gebaren te leren. Maar ik moet zeggen dat ik haar, omdat de spraak begint te komen, eigenlijk ongemerkt niet heel actief meer stimuleer hierin.

De dreumes wordt een boefje

Mirthe wordt een kleine boef. Ze begint ons echt uit te testen hier en daar en als ze iets niet mag of als er iets niet naar haar zin gaat, dan laat ze dat duidelijk merken. Zo gooit soms expres haar bestek op de grond als ze boos is, of de afstandsbediening van de bank, als ze geen tv mag kijken bijvoorbeeld. Tja… kleine prinsesjes krijgen nou eenmaal niet altijd hun zin. Dat moet ze ook leren. En wij moeten op onze plaats weer leren hoe we er mee om moeten gaan. Hoe blijf je consequent en hoe voorkom je dat de dreumes boos wordt? Wat ik probeer te doen, is duidelijk te communiceren. Ik probeer behalve nee te roepen altijd uit te leggen waarom iets niet mag en vervolgens afleiding te creëren. En ik hoop dan maar dat ik het goed doe. Tja, wij zijn ook maar opvoeders in opleiding, toch?

Kledingmaat bij 20 maanden

Mirthe draagt nu met 20 maanden maatje 92. De maatjes 86 worden nu langzamerhand echt opgeruimd, want Mirthe is eruit gegroeid. Ze gaat echt de lucht in heb ik het idee. Ze groeit flink. En nu de zomercollecties de winkels in druppelen vraag ik me alweer af: zou ze in de zomer nog steeds maat 92 hebben, of moet ik de t-shirtjes maar vast in 98 kopen in plaats van 92? Het blijft lastig. Je weet het van tevoren toch niet. Maar de zomer is nog best ver weg. Het zou me niks verbazen. Wat gaat het toch hard allemaal…

Eten en drinken bij 20 maanden

Eten en drinken gaat nog steeds onverminderd goed. Mirthe lust bijna alles. Sommige groenten worden tegenwoordig wel aan de kant geschoven. Pasta, vlees en pannenkoeken zijn favoriet. Dan komen de aardappeltjes en de groeten. De ene groente gaat er beter in dan de andere. Voornamelijk rauwkost als paprika of cherrytomaatjes zijn echt een traktatie voor Mirthe. Dat vind ik op mijn beurt dan weer heel handig. Ik geef haar vaak een bakje terwijl ik sta te koken; dan heeft ze vast wat te eten en meteen al een aardige portie groenten achter de kiezen.

Als drinken krijgt ze eigenlijk nog steeds alleen water en melk. En soms een verse smoothie of sinaasappelsap als we die toevallig gemaakt hebben. Zo lang ze water prima vindt, voel ik niet de behoefte om haar ranja of iets dergelijks voor te schotelen. Overigens dronk ze eerst het liefst water, maar nu begint ze melk steeds lekkerder te vinden en vraag ze hier ook naar.

Slapen kan ze wel

Op één nachtje in de week na ongeveer, gok ik, gaat het slapen goed. Meestal leggen we haar rond 19.30 in bed en wordt ze 12 uur later weer wakker. Dat is wel anders geweest. We hebben veel meer spooknachten gehad, maar de laatste tijd is Mirthe best een goede slaper te noemen *even afkloppen*. In nachten dat ze wel wakker wordt nu, proberen we eerst het speentje te geven en even een aai over de bol, vaak slaapt ze dan al verder. Doet ze dat niet, dan nemen we haar tussenin en dan slaapt ze meestal wel goed. Soms nadat ze een half uurtje lang pogingen doet om er een gezellig feestje van te maken.

Hoe gaat het met jullie kinders? Houden jullie het allemaal nog bij? Het gaat toch allemaal veel te snel?

Simone

5 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: