Update over mijn gezondheid | Crohn

Het begon zo halverwege mei. Ineens kreeg ik weer last van mijn maag. Een vervelend naar, leeg, maar tegelijkertijd opgeblazen gevoel in mijn maag. Enkele dagen met pijn gingen voorbij en tot mijn spijt ging het niet over. En niet veel later gingen ook mijn darmen zitten rommelen. Ik voelde me moe en lamgeslagen, terwijl ik hiervoor zo ontzettend fit en gelukkig was. Het zal toch niet…?

Al sinds mijn vijftiende ben ik bekend met de ziekte van Crohn. Een ziekte waarbij je last hebt van chronische darmontstekingen. Op en af ging het goed of slecht met me. Met als dieptepunt mijn operaties en mijn tijdelijke stoma in 2012. Tijdens mijn zwangerschappen heb ik me zo goed gevoeld; ik had eigenlijk vrijwel geen last van mijn darmen. Ik grap zo nu en dan weleens dat ik beter maar de rest van mijn leven zwanger kan zijn. Maar ja, dat geeft ook weer andere problemen, want het aantal slaapkamers in ons huis is niet oneindig, helaas.

Opspelende klachten

Ook na mijn zwangerschap van Ruben voelde ik me nog een tijd topfit, ik kon alle slapeloze nachten handelen als een waar nachtdier. Maar na drie maanden ongeveer begon het gerommel. Gerommel in mijn buik. Mijn darmen, maar vooral ook in mijn maag. Pijn in mijn maag. In de nachten, maar in tegenstelling tot mijn klachten van voor mijn zwangerschappen, nu ook overdag. Het kwam opzetten en na een paar weken zakte het ook weer, en dit patroon herhaalde zich een aantal keer afgelopen zomer. Ik was ervan overtuigd dat mijn crohn weer opspeelde.

Onderzoek

Ik heb er lang tegenaan gehikt om weer een darmonderzoek te laten doen, vanwege allerlei praktische bezwaren, maar ook gewoon omdat het een onprettig onderzoek is. Ik geef borstvoeding en mijn kind is flesweigeraar en laxeren en een roesje en pijnstilling ondergaan is dan niet echt waar je op zit te wachten. Maar uiteindelijk wist ik dat het niet anders kon. Dat onderzoek moest er komen.

Ik onderging een gastroscopie (kijkonderzoek van de maag) en een coloscopie (kijkonderzoek van de darmen). En inmiddels heb ik de uistlag gekregen.

Prikkelbare darm en maag

‘Je crohn is rustig op dit moment’, aldus mijn arts. Geen aanwijzingen dat er op dit moment activiteit is van de ziekte in mijn darmen. Geen ontstekingsactiviteit gevonden en het ziet er rustig uit van binnen. ‘Je doet het dus goed op je huidige medicatie (thiosix)’, legt mijn arts uit. Oké, dacht ik, dat is goed nieuws. Een actieve crohn was natuurlijk behoorlijk naar geweest. Maar tegelijkertijd vroeg ik me wel af waar ik dan de afgelopen tijd zoveel last van had gehad? Waardoor werden mijn klachten dan veroorzaakt. ‘Je hebt behalve crohn ook last van een prikkelbare darm en maag,’ zegt mijn arts. Schijnbaar komt dat veel voor bij crohnpatienten bij wie de crohn in remissie is.

Toch opgelucht

Niet fijn natuurlijk, om ook prikkelbaar darmsyndroom te hebben. Maar ik ben wel ontzettend opgelucht dat het in ieder geval niet mijn crohn is die op dit moment opspeelt en dat ik dus niet aan zwaardere medicatie hoef. Wel krijg ik nu een wat hogere dosis maagzuurremmers, omdat dat enigszins lijkt te helpen tegen de maagklachten. Hopelijk houdt dat het de komende tijd onder controle.

Ik weet dat een aantal van mijn lezers ook crohn of colitis heeft. Hoe gaat het nu met jullie gezondheid?

Simone

Reageer

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: