Update: Ruben 4 maanden (en een beetje)

Ruben 4 maanden? De oplettende lezer heeft al lang in de gaten dat Ruben al ruim 4,5 maand oud is misschien? 😉 Echter lopen wij een beetje achter met bezoekjes aan het consultatiebureau, waardoor we vorige week pas de ‘4-maanden-afspraak’ hadden. En ik dacht, ik deel de update dán, want dan heb ik wat leuke cijfertjes. Toen die afspraak op het consultatiebureau niet door ging (de reden lees je in dit artikel) dacht ik, zal ik de 4-maanden-update dan maar in zijn geheel laten vervallen? Maar… nee, dat vind ik niet leuk! Er is weer té veel gebeurd de afgelopen tijd om er niks over te delen.

Cijfers over lengte en gewicht heb ik dus nog even niet, die komen weer in de 5-maanden-update. Wel ga ik een en ander vertellen over de ontwikkeling, eerste hapjes en … jawel, de waterpokken.

Ontwikkeling

Wat kan Ruben allemaal nu hij vier maanden oud is? Wat is er veranderd ten opzichte van de vorige update?

Omrollen

Ruben is hard aan het oefenen met omrollen. Het is hem inmiddels een aantal keer gelukt om van zijn rug naar zijn buik te rollen. Maar hij doet het nog niet dagelijks. Soms raakt hij wat gefrustreerd als het niet lukt. En als het wel lukt ligt hij boven op zijn arm. Maar hé het komt al aardig in de buurt!

Stem ontdekken

Verder is Ruben ontzettend zijn stem aan het ontdekken. Hij kan gillen, pruttelen en ‘binnenstebuiten-geluiden‘ maken, zoals Mirthe dat ook dit rond deze leeftijd. En hij kan nu ook hardop lachen. Dát vind ik echt zo ontiegelijk schattig! Niet te doen.

Verder in de categorie ontwikkeling:

  • Heeft Ruben zijn voeten ontdekt.
  • Stopt hij alles wat hij in zijn handjes te pakken krijgt in zijn mond.
  • Is hij helemaal gek op bijten en sabbelen aan Sophie de Giraf.

Voeding – eerste hapjes en borstvoeding

Ik geef nog altijd volledig borstvoeding. Super blij ben ik, dat het zo goed mag gaan! Verder hebben we Ruben ook een aantal keer een eerste hapje aangeboden. Maar hij is er nog niet aan toe. Waar Mirthe op deze leeftijd al flink genoot van de eerste hapjes is Ruben er nog helemaal niet klaar voor, zo lijkt het. Hij spuugt alles uit. Maar hij is nog jong en hoeft nog niks, dus ik wacht het rustig af. Om de zoveel dagen proberen we eens iets en wanneer ik denk dat hij er klaar voor is ga ik dagelijks ‘oefenen’. Het is nog vroeg genoeg. Ik geniet er nog maar even van dat hij kennelijk genoeg heeft aan mij.

Borstvoedingen geef ik nu zo’n vijf op een dag. Bij benadering op de volgende tijden:

  • 07.30
  • 12.00
  • 16.30
  • 19.30
  • 21.00

Zoals je ziet clustert Ruben ‘s avonds een beetje (er zit dan wat minder tijd tussen de voedingen). Tussen de voeding van 19.30 en 21.00 slaapt hij ook niet. Na de voeding van 21.00 gaat hij meestal slapen voor de nacht.

Slaapritme

Ruben doorgaans zo’n drie slaapjes overdag. Tussen de voedingen door. Meestal is het na het voeden nog even een half uurtje spelen en dan is het weer tijd voor een slaapje. Ruben is echt een kindje dat echt gebaat is bij regelmaat. Welk kindje is dat eigenlijk niet? Maar bij Ruben heb ik nog meer het idee dat regelmaat voor hem essentieel is. Als we de deur uit gaan en Ruben zijn slaapje is daardoor korter dan normaal of hij slaat een slaapje over, dan kan hij hierdoor meteen uit zijn ritme raken. Met Mirthe had ik dat wat minder. Die sliep dan daarna wel bijvoorbeeld, of haalde dat in bij een volgend slaapje. Soms gaat dat bij Ruben ook prima. Maar hij heeft ook dagen dat hij de slaap dan niet meer goed kan pakken, wanneer hij uit zijn ritme is gehaald.

Ook de nachten zijn nog wat rommelig. Ik mag niet klagen hoor, want de meeste nachten (of in ieder geval de helft van de nachten, gok ik) slaapt Ruben door. Maar er zijn ook nachten dat hij ineens weer twee keer wakker wordt. Gelukkig slaapt hij dan na een kleine voeding (één borst) snel weer verder en kan ik hem in zijn bedje leggen. Alhoewel, er zijn ook wel ochtenden geweest dat hij om 05.00 voor een voeding komt en dat Thijs vervolgens maar met hem op de arm naar beneden is gegaan, omdat hij boven iedereen wakker lag te houden. Niet door huilen, maar gewoon omdat hij dacht dat de dag al was begonnen en heerlijk ging liggen kletsen. Om dan vervolgens om 07.00, als de wekker gaat, weer prinsheerlijk in slaap te vallen. Het is nu al een boefje hoor, die jongen 😉

Het is maar goed dat er ook goede nachten zijn. Want werken en gebroken nachten, dat is echt geen lekkere combi. Maar goed, daar kunnen heel veel ouders over meepraten.

De waterpokken

Wat, nee, nu al? Jup. De waterpokken zijn gesignaleerd. Althans, blaasjes waarvan ik een zeer sterk vermoeden heb dat het de waterpokken zijn. Mirthe heeft het ook al gehad, maar was wel wat ouder toen ze het kreeg. Ik denk anderhalf ofzo. Maar Ruben heeft ze dus nu al. Maar, hoe jonger hoe minder jeuk. En ik denk maar zo: dan hebben we het maar gehad. Althans… het schijnt zo te zijn dat ze het nog eens kunnen krijgen, wanneer ze het hebben gehad voordat ze 1 jaar werden. Iemand die spreekt uit ervaring misschien?

Simone

Reageer

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: