Update: Ruben 5 maanden

Ruben is alweer ruim vijf en een halve maand. Hoogste tijd dus om weer eens een update te schrijven. Hoe gaat het met Ruben? What’s new?

Groei en ontwikkeling baby 5 maanden

Ruben is toen hij vijf maanden was gemeten en gewogen op het consultatiebureau. Hij weegt nu 8660 gram en is 71,5 cm lang. Hij gaat nu dan ook van maat 68 naar maat 74. Grote jongen! Enkele dingen in maat 68 passen nog wel maar het gros wordt te klein. Ik heb de maat 74 garderobe al geshopt. Heerlijk! Wel zonde van al die kleertjes die hij door de warme zomer niet of nauwelijks gedragen heeft.

Wat kan hij nu allemaal?

 • Steeds harder lachen; vooral om zijn zus of wanneer we kiekeboe spelen.
 • Steeds meer rechtop willen zitten als hij op schoot zit. Liggen is voor baby’s. Hij zit nu trouwens ook in de wandelwagen, we hebben de wieg eraf gehaald en de buggy erop gezet;
 • Grijpen naar van alles en nog wat. Zit hij bij me op schoot en ziet hij iets op tafel, dan wil hij het vastpakken. Of dat nou mijn telefoon of mijn schaaltje kwark is.
 • Hij kan al bijna zelf onder mijn shirt duiken als ik niet opschiet en hij honger heeft. En tijdens het voeden valt hij me steeds lastig met zijn vrije hand. En als hij dan mijn mond te pakken heeft, en ik zeg ‘hap, hap, hap’ en doe net of ik zijn handje opeet, dan moet hij altijd lachen, zo schattig. Het is wel oppassen trouwens voor de scherpe nageltjes en knijpende vingertjes.
 • Hij draait van zijn rug naar buik, dat kan hij nu erg goed. En doet hij ook vrijwel meteen als hij in de box gelegd wordt. Vervolgens gaat hij dan om zijn eigen as liggen draaien om bij zijn favoriete speeltjes uit te komen.
 • Voor wat spelen betreft zijn dingen waar hij op kan sabbelen en aan kan ‘knagen’ nog steeds favoriet, maar rammelen met dingen die geluid maken, begint hij ook leuk te vinden nu.

Last van de prikjes

Hij kreeg onlangs voor de derde keer prikjes. Er heeft voor hem iets meer tijd tussen zijn prikken gezeten, omdat hij in de tussentijd (vermoedelijk) de waterpokken heeft gehad. Maar inmiddels heeft hij alle vaccinaties gehad nu, totdat hij 11 maanden wordt. Dan zijn de volgende prikjes pas weer. Dit keer had hij er overigens wel wat meer last van dan de eerste twee keren. Hij heeft er anderhalve dag verhoging van gehad en was een beetje huilerig.

Eten en drinken

Vanaf vier maanden zijn we zoetjes aan begonnen met zo nu en dan een hapje aanbieden. Banaan, wortel, bloemkool, meloenbroccoli. Allemaal smaken die hij inmiddels een aantal keer achter elkaar geproefd heeft. Hij eet nog niets écht op. Het meeste wordt weer met zijn tong naar buiten gewerkt. Maar hetgeen waarbij het de minst vieze (maar nog steeds wel een beetje vieze) gezichten trekt, zijn worteltjes en banaan. Oh en sabbelen aan een stuk meloen vond hij ook leuk, maar dan sabbelt hij dus alleen, en eet er verder niks van. Nee, het eten dat schiet nog niet echt op haha, maar goed. Hij is nog klein. Het komt wel.

Ruben krijgt nog volledig borstvoeding en daar doet hij het goed op. De borstvoeding verloopt ook goed momenteel. Geen problemen en ik vind het nog steeds leuk 🙂

Slapen

Zullen we het daar maar niet over hebben? Ruben sliep al door toen hij twee maanden was of zo, maar nu denkt hij bij zichzelf: Doorslapen? Dat heb ik geprobeerd: Was niks voor mij. Haha. Hij komt iedere nacht minstens één keer voor een voeding nu, en soms ook zelfs twee keer. Boefje!

Slapen doet hij inmiddels wel, al een aantal weken nu, in zijn eigen bedje op zijn eigen kamertje. Op zich zou ik het wel fijn vinden als hij nog lekker naast me lag in de co-sleeper als hij zo vaak wakker wordt ‘s nachts. Maar Ruben draait in zijn slaap; naar zijn zij, en dan weer op zijn rug. Soms zelfs op zijn buik. En de co-sleeper werd dus gewoon te smal voor hem. Ik denk dat hij lekkerder ligt in zijn ledikantje. En bovendien lijkt het me ook wel een keer tijd om gewoon lekker op zijn eigen kamer te slapen.

Dat was hem weer voor nu. Bij de volgende update is Ruben een half jaar oud. Aaaaah, stop de tijd! Ik ben benieuwd: heeft jouw kindje bij je op de kamer geslapen en tot welke leeftijd?

Simone

6 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

 • Joas heeft 5 weken bij ons op de kamer geslapen. Toen besloten we hem op zijn eigen kamer te leggen ivm de vele geluidjes die hij maakt. We hielden elkaar wakker. Omdat hij nog wel heel klein was hebbem we hem wel in zijn wieg op zijn eigen lamer gezet. Maar meneer was met 7 weken te groot geworden voor zijn woeg, dus toen ging hij naar zijn ledikant.
  Groetjes, Simone

  • Hoi Simone! Leuke naam trouwens 😛 Tja als ze zoveel geluidjes produceren kan ik me dat wel voorstellen ja, dan slaap je onrustig. Onze co-sleepers is vrij lang, 90 cm. Dat is fijn! Want qua lengte kan hij er eigenlijk nog steeds wel in liggen, het was echt de breedte waardoor ik dacht dat zijn ledikant voor hem fijner zou zijn.

 • Kate heeft ook die fse dat doorslapen ineens niet meer leuk is. Dat op de eigen kamer slapen vind ik we echt een dingetje, vanaf volgende week gaan we het proberen. Nu eerst maar eens op zoek naar een gordijn, haha.
  Zo hard als die kleintjes gaan, niet te doen gewoon.

 • Hier 4 weken samen “geslapen”. Hij heeft daarna nog 1 weekje in het co-sleepertje gelegen op zijn eigen kamer en daarna in het ledikant. Ook vanaf 4 weken om 7 uur naar bed samen met onze dochter, het bracht voor hem echt rust om in zijn eigen bed te liggen.

 • Mijn zoontje (ruim 5 maanden) slaapt ‘s nachts nog steeds in de co-sleeper, overdag en ‘s avonds slaapt hij in zijn eigen bedje op zijn eigen kamer. Maar een dezer dagen gaat de late fles van 23.00 uur eraf en dan gaan we proberen om ook ‘s nachts in zijn eigen bedje te slapen. Vind dat zelf nog wel een dingetje, want ik vind het ook wel heel gezellig dat hij me naast me ligt.

 • Hoi, ik las je blog over de co-sleeper die je wilde gaan kopen. Welke heb je uiteindelijk gekocht? En hoe bevalt het?

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: