meningokokken ACWY vaccinatie

Vaccinaties? Doe mij er nog maar een. (Meningokokken ACWY)

Twee weken geleden kreeg Mirthe haar meningokokken ACWY vaccinatie. En niet omdat dat moest volgens het Rijksvaccinatieprogramma, maar omdat wij hier zelf voor kozen. Wij lieten Mirthe vrijwillig en op eigen kosten (inmiddels weet ik dat sommige zorgverzekeringen het vergoeden) inenten en vandaag leg ik uit waarom.

Meningokokken ACWY-vaccinatie

Sinds 2018 is deze vaccinatie voor meningokokken ACWY opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Ruben krijgt deze vaccinatie wanneer hij 14 maanden oud is (samen met BMR-vaccin). En er zijn ook kinderen rond de leeftijd van 14 jaar die deze vaccinatie krijgen, maar Mirthe valt voorlopig buiten de boot. Zij zou pas op haar 14e de eerste inenting tegen meningokokken ACWY krijgen. En ik vind dat te laat, omdat meningokokkenziekte W de afgelopen jaren een opmars maakt in Nederland. Ik voel me er goed bij om mijn kind hiertegen te beschermen en daarom ging ik afgelopen week met Mirthe (en Ruben in de wandelwagen, die was er ook bij) naar de GGD in Den Bosch.

“Er zijn hele spreekuren geweest voor het zetten van deze vaccinatie”

De mevrouw van de GGD vertelde ons dat er heel veel ouders zijn die daar deze vaccinatie kwamen halen voor een kinderen. Er zijn zelfs hele spreekuren voor geweest kennelijk. Dat had ik even gemist, maar goed we waren er nu.

Ik mocht Mirthe op schoot nemen waarna ze haar vaccin kreeg. Ze vond het wel heel eventjes pijnlijk, maar na de prik kreeg ze een pleister en daar wordt ze altijd heel blij van. Vervolgens mocht ze ook nog een mooie sticker uitkiezen met een poes erop. Nou toen kon haar dag helemaal niet meer stuk.

Uit eigen zak?

Ik mocht nog even langs de kassa waarna het saldo op mijn bankrekening met € 75,- was verminderd. Maar, zo zei de vrouw van de GGD, veel zorgverzekeraars vergoeden de vaccinatie. Dus ik heb een declaratie ingediend en ik zie wel of we het terugkrijgen. Als het niet zo is, is dat ook prima. Wij wilden dit heel bewust graag zelf.

Bijwerkingen van de Meningokokken ACWY-vaccinatie?

Mirthe heeft niet veel last gehad van de vaccinatie. Twee dagen later had ze lichte verhoging. Maar dat kan ook goed met haar verkoudheid te maken hebben gehad.

Heb jij je kinderen laten inenten tegen de meningokokken?

Simone

Leuk artikel? Pin het op Pinterest!

Reageer

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: