Vitamine D voor kinderen, waarom zo belangrijk?

Al vanaf het moment dat je kindje geboren is druppel je braaf iedere dag druppeltjes vitamine D bij je baby naar binnen. Uit een flesje, op een lepeltje en zo, hup in het kleine babymondje. Hoezo geef je de eerste hapjes als hij vier of zes maanden oud is? Als het goed is heeft hij of zij al heel wat hapjes van de lepel genomen, alvorens de fruit en groentehapjes om de hoek komen kijken.

Waarom vitamine D?

Waarom heeft je kindje eigenlijk extra vitamine D nodig? Hoe komt het dat dit een vitamine is die je baby niet voldoende via de voeding binnenkrijgt?

Vitamine D krijg je deels binnen uit je voeding, maar wordt grotendeels door je eigen huid zelf aangemaakt, als deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Kinderen vanaf vier jaar en volwassenen maken op deze manier over het algemeen voldoende vitamine D aan. Maar volgens het Vitamine Informatie Bureau kunnen kinderen tot en met de leeftijd van drie jaar nog niet voldoende vitamine D aanmaken in de huid. Daar is de huid nog niet goed toe in staat.

Daarom hebben kinderen tot een leeftijd van vier jaar iedere dag 10 microgram extra vitamine D nodig. En wanneer je kindje een donkere huidskleur heeft, wordt de extra vitamine D voor de rest van het leven geadviseerd. Een donkere huid is ook minder goed in staat vitamine D aan te maken namelijk.

Wat doet vitamine D?

Vitamine D is belangrijk voor het krijgen van sterke botten. Vitamine D is belangrijk voor de opname van Calcium uit de voeding. Daarom zijn Vitamine D en Calcium beide belangrijke voedingsstoffen voor de bot-opbouw.

Vitamine D: Olie, water of tabletjes?

De vitamine D druppels zijn er in twee verschillende varianten. Op olie- en op waterbasis. En behalve de druppels zijn er ook nog tabletjes met vitamine D. Dit is voor baby’s natuurlijk niet zo praktisch, maar wellicht voor oudere kinderen wel. Wat voor jouw kindje het beste is, is waarschijnlijk even uitproberen. Lust het de ene variant niet dan heb je dus andere opties. Ik heb geen informatie kunnen vinden die zegt dat het één beter is dan het ander. Hooguit dat er meer hulpstoffen zijn toegevoegd aan de druppels op waterbasis, omdat vitamine D een vetoplosbare stof is, blijft het met olie van nature beter in oplossing. Maar persoonlijk zou ik me hierover geen zorgen maken.

Hoe voorkom je dat je de vitamine D druppels vergeet?

Natuurlijk vergeten we allemaal wel eens wat, maar structureel de vitamine D druppels vergeten is natuurlijk niet handig. Veel kinderen komen vitamine D tekort, dus je netjes aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houden is wel verstandig. Het is handig om het geven van de druppels in te bouwen in een bepaalde routine, zodat het een vast ritueel wordt. Bijvoorbeeld iedere ochtend bij het aankleden. Persoonlijk geven wij het dagelijks bij het eten van het toetje.

Op welk moment krijgt jou kindje vitamine D? En geef je druppels of pilletjes?

Simone

3 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Wij doen het altijd Smorgens bij het aankleden. Ik vond zelf op oliebasis minder fijn dat met suiker. Gaat niet zo fijn van het lepeltje af. En ze smaken naar niks, en die andere lekker zoet dat maakt het ook makkelijker haha

  • Ik heb 1 flesje druppels opgemaakt en ben daarna overgegaan op smelttablet. Denk dat Ruben ongeveer 3 maanden was. ( wat vergeet je zoiets snel). Tabletje smelt in de mond. Hij is nu bijna 2 en stopt het tabletje zelf in zijn mond. Ik geef het altijd savonds voor de melk voor dat hij naar bed gaat

  • ‘s ochtends bij het ontbijt. We dekken de tafel ‘s avonds en leggen het lepeltje op kinds bord klaar. Ik gebruik druppels op oliebasis.

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: