Het internet is een wonderlijke wereld vol kansen en kennis, maar het kan ook een mijnenveld zijn, vooral voor kinderen. Als ouder wil je je kind beschermen en tegelijkertijd de nieuwsgierigheid van je kind niet in de weg staan. Kinderen van nu groeien op met google. Weten dat ze Google alles kunnen vragen. En doen dat dan ook. Hoe zorg je ervoor dat ze veilig kunnen surfen, YouTube kijken, en informatie opzoeken over allerlei onderwerpen, zonder daarbij onbedoeld op expliciete sites te belanden? Hieronder vind je een handig stappenplan om jouw kind veilig op het internet te laten.

Veilig internetgebruik voor kinderen

Stap 1: Praat eerlijk en open over de mogelijkheden én gevaren van het internet

Begin met een open gesprek. Wees eerlijk over de mooie én de minder mooie kanten van het internet. Vertel over de risico’s, zonder angst aan te jagen. Maak duidelijk dat ze altijd bij jou terecht kunnen als ze iets vreemds of oncomfortabels online tegenkomen. Zo hoeven ze zich niet te schamen of met hun angst te blijven zitten en praten over wat ze hebben gezien.

Stap 2: Installeer kindvriendelijke tools en ouderlijk toezicht

Gebruik technologie in je voordeel. Installeer kindvriendelijke browsers en zoekmachines die speciaal ontworpen zijn om kinderen veilig te laten surfen. Deze tools filteren inhoud die niet geschikt is voor hun leeftijd. Op google doe je dat bijvoorbeeld met de Family Link-app. Dit is een app die je zo kunt instellen dat je zelf bepaalt wat je kind wel en niet mag zien en doen online. Via Family link maak je een Google account voor kinderen onder de 13 jaar, waarin je zelfs de huisregels kunt bepalen en toezicht kunt houden. In plaats van het gewone YouTube, installeer je op het device van je kinderen bijvoorbeeld YouTube Kids. Deze app bevat enkel de kindvriendelijke filmpjes die op YouTube worden geüpload.

Binnen een ouderlijk toezicht app, kun je bovendien ook de tijd instellen waarop je kind gebruik mag maken van hun tablet of telefoon. En daarnaast kan je via Family link voorkomen dat je kind zomaar betaalde apps download.

Stap 3: Maak afspraken met je kinderen

Stel samen internetregels op. Welke websites mogen ze bezoeken? Hoe lang mogen ze online zijn? Door afspraken te maken, creëer je duidelijkheid en veiligheid. Is je kind nog te jong voor dit soort afspraken, dan kan zo’n ouderlijk toezicht app, als family link een handig alternatief zijn.

Stap 4: Favoriete veilige sites en kanalen

Maak samen een lijstje met goedgekeurde websites en YouTube-kanalen. Zo kunnen ze zelfstandig op avontuur, binnen de veilige grenzen die jij hebt gesteld. Doe dit ook voor het installeren van apps. Stel in dat ze je altijd om goedkeuring moeten vragen bij het installeren van een app.

Stap 5: Leer ze over privacy

Leer je kind over het belang van privacy online. Zorg dat ze nooit persoonlijke informatie delen zonder jouw toestemming. Voor oudere kinderen is het ook belangrijk uit te leggen dat ze beter geen naaktfoto’s van zichzelf online kunnen delen, en al helemaal nooit met hun gezicht erop. Vertel ze ook dat ze nooit foto’s van anderen zomaar mogen delen of doorsturen.

Stap 6: Check regelmatig

Houd een oogje in het zeil, zeker zolang je kind op de basisschool zit. Want ondanks ouderlijk toezicht apps, heb je nooit 100% garantie dat je kind veilig is online. Praat over wat je kind online doet en ziet. Dit is geen spionage; het is zorgen voor hun welzijn. Op straat houd je ook een oogje in het zeil als je kinderen buiten spelen. Op internet is ook gevaar. Ook hier is het dus belangrijk in de gaten te houden wat je kinderen daar allemaal tegenkomen, gewoon omdat je ze wilt te beschermen.

Stap 7: Leg uit wat grooming is

Groomers zijn mensen die contact zoeken met kideren via sociale media als TikTok en Instagram, of via spellen als Minecraft, met verkeerde bedoelingen. Via de persoonlijke berichten proberen ze in contact te komen met je kind en lokken ze je kind uit tot het doen van seksuele handelingen voor de camera. Ze doen zich soms voor als een ander. Vertel je kind dat dit bestaat en leg uit dat ze hiervoor op moeten passen en nooit aan mee hoeven te werken.

Stap 8: Leer je kind waar ze op moeten letten als het gaat om (gevaarlijke) links

Links in mails of via persoonlijk bericht. Je moet natuurlijk nooit zomaar ergens op klikken. Laat je kind voorbeelden zien en leg ze uit dat ze het even aan jou kunnen laten zien als ze twijfelen over een linkje dat ze tegenkomen of ontvangen.

Hoe houd jij je kind veilig op internet? Controleer je wat ze doen? En zo ja, tot welke leeftijd doe je dat?