borsvoeding afbouwen na een jaar

Waarom ik de borstvoeding moet afbouwen na een jaar

Het is zover. Ik moet de borstvoeding afbouwen. Niet uit vrije wil en wél met pijn in mijn hart. Eén jaar borstvoeding geven gaan we nog wel halen, maar kort daarna zal het toch echt gebeurd zijn.

Borstvoeding geven met medicijnen

Zoals jullie hebben kunnen lezen gebruik ik medicijnen (Thiosix) voor mijn ziekte van Crohn en geef ik desondanks borstvoeding. Mijn medicijnen onderdrukken mijn afweersysteem. Dat is ook de reden dat het helpt tegen mijn darmziekte. Maar er is een minieme kans dat het ook Ruben zijn afweer iets zou kunnen beïnvloeden. En hoe verschrikkelijk klein die kans ook is, mijn MDL-arts durft het niet aan de BMR-vaccinatie (het eerste levende vaccin dat in het rijksvaccinatieprogramma zit) te combineren met de borstvoeding. Hij raadt me daarom om minstens een maand voor de prik volledig gestopt te zijn met voeden. Borstvoeden welteverstaan. Want Ruben mag natuurlijk wél ander eten en drinken 😉

Fles weigeren en borstvoeding afbouwen?

Ruben heeft heel lang de fles geweigerd. En dat is niet prettig wanneer je kindje ook niet meer uit de borst mag drinken. We hebben Ruben leren drinken uit een open beker. En dat ging op zich prima. Behalve dat een beker niet echt hetzelfde troostmomentje biedt, zoals de borstvoeding. Voor mijn gevoel kan drinken uit de fles dat moment beter vervangen, omdat het ook aan de zuigbehoefte van een baby tegemoetkomt. Tussen de middag drinkt Ruben prima uit een beker, maar hoe ga ik straks de avond en nachtvoeding vervangen voor een beker? Ik zag het niet zitten.

Van alles geprobeerd

We hebben allerlei flessen geprobeerd, allerlei houdingen. De fles door verschillende mensen laten aanbieden. Maar niets hielp. Tot ik op een dag bedacht het nóg maar eens te proberen. Hij drinkt de melk tenslotte wel uit een beker, aan de smaak ligt het dus niet. Misschien het gaatje in de speen maar eens wat groter maken, dacht ik. En warempel, dat bleek de oplossing. Gelukkig zijn er ook spenen verkrijgbaar waarvan het gaatje standaard al groter is. Daar drinkt hij nu dus prima uit. Gelukkig maar.

Eerst over op de fles, daarna bekers

We gaan nu dus eerst maar eens over op de fles, om de borstvoeding zo hopelijk op tijd helemaal af te kunnen bouwen. Daarna gaan we wel langzaamaan weer over op bekers. We zien wel hoe het loopt. Ik heb ook de waarheid niet in pacht en doe ook maar wat. Zoals wij moeders dat eigenlijk allemaal doen toch? Ons gevoel volgen.

Heb jij ervaring met het afbouwen van borstvoeding bij een kindje dat eigenlijk nog heel graag wil blijven drinken? Deel je tips en ervaringen in de reacties hieronder!

Simone

Leuk artikel? Pin het op Pinterest!

Reageer

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: