Waarom stoeien met je kindje goed is

Mama’s kijken soms liever de andere kant op als papa de kleine de lucht in gooit. Maar een beetje stoeien, even lekker gek doen, paardje rijden op papa’s rug, springen op het grote bed… welk kind houdt er niet van?! Toen ik laatst las dat stoeien met je kind gezond is, dacht ik: dat zoek ik uit.

Stoeien met je kindje is gezond

Het stoeien is leerzaam en voordelig voor je kindje, om verschillende redenen:

  1. Zo lees ik op oudersvannu.nl dat stoeien goed is voor het zelfvertrouwen: ‘Stoeien moedigt je kind aan om risico’s te nemen. Het gevoel dat het kind in goed vertrouwen die risico’s mag nemen, stimuleert hem of haar om in een veilige omgeving grenzen en mogelijkheden te ontdekken’.
  2. Het is een momentje van aandacht, het versterkt de band met je kindje wanneer je dingen doet samen waarom je allebei veel plezier hebt.
  3. Je kindje leert wat mag en wat niet mag. Tot hoe ver kun je gaan, wanneer doet iets pijn of wanneer doe je een ander pijn? Wat is veilig en wat niet. Je kind leert grenzen kennen.
  4. Het spannende spel schijnt je kindje ook nog te leren omgaan met angst.
  5. En bovendien, ook te lezen op eerder genoemde website, zou er een relatie zijn tussen vaderlijk spel en de acceptatie door leeftijdsgenoten en populariteit van kinderen.

Oh, en dan nog een voordeel voor papa en mama, stoeien kost energie en dus calorieën.

Vaders stoeien meer dan moeders

Papa’s spelen vaker wilde spelletjes met hun kinderen dan mama’s. Vaders durven wat meer risico te nemen denk ik, of zien het risico uberhaupt niet zo. Terwijl de mama’s in het begin juist vaak alles nog eng vinden en hun hart vasthouden wanneer papa de baby de lucht in gooit en weer opvangt: ‘Oeh, vind ze dat wel leuk? Niet te lang doen hoor, dadelijk komt de melk er weer uit. Pas op!’ Ik was (ben) ook zo’n moeder. Ik deed kiekeboe en ‘klap eens in je handjes’ 😉 Maar tegenwoordig zie ik steeds meer in dat stoeien ook leuk kan zijn.

Mirthe vindt heerlijk om samen lekker gek te doen. Momenteel vindt ze het het allerleukst als ze in je nek mag zitten en als je dan gaat ronddansen of springen door de kamer. Gieren van het lachen. Maar ook gaan staan op het grote bed en zich dan achterover laten vallen in de kussen is helemaal hot. En als papa haar vast heeft doet ze niks liever dan damespaard, herenpaard en boerenknol. Oh en achterover gaan hangen in zijn armen zodat ze de wereld op zijn kop ziet is ook erg lachwekkend!

Stoeien jullie vaak, met de kleintjes? Of is Mirthe de enige wildebras? Nee toch? 😉

Simone

2 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

  • Ik durf al eens mee gek en druk doen, maar het echte wilde spelen is toch meer bij papa te vinden. Maar ik vind het wel schattig om te zien hoe de kindjes het uitgieren en hoe mijn vriend zijn speelse kant kan bovenhalen.

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: