Eerste schopjes van de baby gevoeld

Ik voel de baby!| Eerste schopjes | 16 weken zwanger

Wanneer je de eerste schopjes van de baby kunt voelen is afhankelijk van verschillende factoren. Maar als je het eenmaal écht voelt en je weet het zeker, dan is het een hele mooie bijzondere ervaring die je nooit meer wilt vergeten. Leven voelen aan de binnenkant van je buik. Hoe bizar is dat eigenlijk? Het klinkt alsof je zo uit een science fiction film komt lopen, en tegelijkertijd is het zo doodnormaal. Want er schijnen wel meer vrouwen zwanger te zijn op deze wereld. 

De baby voelen, hoe voelen de eerste schopjes?

Wanneer je voor het eerst zwanger bent en je voelt wat zachte kriebeltjes in je buik, zul je eerst twijfelen. Was dit nou de baby? Of zijn mijn darmen gewoon wat aan het rommelen? In het begin zijn de bewegingen van je baby, die je voelt, niet direct flinke schoppen. Je voelt de baby niet meteen tegen je ribben trappelen en hij zal ook niet meteen tegen je blaas schoppen waardoor je naar de wc moet. Dat komt pas later 😉 Nee, in het begin voel je meer zachte kriebeltjes aan de binnenkant van je buik, helemaal onderin. Als of je gekieteld wordt of zo. Daarna voelen de schopjes als een soort zacht stootje, en pas later worden het echt flinke bewegingen waardoor je ook aan de buitenkant van je buik de baby kun zien bewegen en voelen schoppen. Dan wordt het pas echt leuk, want dan kan ook je partner ervan mee genieten.baby voelen in de buik

Wanneer voel je de baby bewegen?

Ik voelde Mirthe zo rond de 15 / 16 weken en dat is nu bij baby twee precies zo. Ze zeggen weleens dat je het bij de tweede sneller voelt, omdat je het beter herkent. Ik heb wel vermoedens dat ik het eerder ook al gevoeld heb, maar dat was zo zachtjes, licht en niet dagelijks, dat ik eraan twijfel of dat de baby wel was. Of je de baby vroeg of laat in de zwangerschap voelt is voor iedere vrouw verschillend. Onder andere de ligging van de placenta is bepalend. Als deze aan de voorkant ligt, tussen de baby en jouw buikwand, dan duurt het wat langer voordat je de baby goed kunt voelen. Als de placenta niet tussen de baby en de buikwand ligt, is de kans dat je je kindje vroeger in de zwangerschap kunt voelen groter.

De baby beweegt al eerder, maar vanaf een week of 15 gaat hij echt oefenen met rekken en strekken. Dus in theorie zou je vanaf dan de bewegingen kunnen gaan opmerken. Gemiddeld zou een vrouw haar eerste kindje zo rond de 20 weken voelen en zou het vanaf 24 weken aan de buitenkant voelbaar zijn. Vanaf 28 weken moet je de baby eigenlijk iedere dag goed voelen. Gaat de baby ineens opvallend minder bewegen of heb je het idee dat je geen bewegingen meer voelt, terwijl je dat eerst op regelmatige basis wél voelde, dan is dat een reden om contact op te nemen met de verloskundige.

Op welk moment van de dag voel je de baby schoppen?

Meestal voel je de baby bewegen op een moment dat je zelf rustig zit of ontspant. Bijvoorbeeld ‘s avonds na het werk, wanneer je op de bank ploft. Of wanneer je wilt gaan slapen. Op het eind van de zwangerschap kan dit nog wel eens irritant worden. Als de schopjes wat harder worden en je behoefte aan slaap groter 😉

Ik ben heel blij dat ik de baby nu voel! Dat is één van de mooiste dingen aan een zwangerschap vind ik. Het geeft me iedere dag de bevestiging dat het kindje leeft en dat het goed gaat. Althans daar ga je dan maar vanuit.

Hoe snel voelde jij de baby bewegen, kleine schopjes in je buik?

Simone

Leuk artikel? Pin het op Pinterest! 

4 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: