Zindelijk worden dreumes, nu al begonnen?

Mijn dochter doet steeds vaker haar behoefte op het potje of zelfs al op de wc. En omdat ik daar als mama natuurlijk apetrots op ben wil ik jullie hier graag over vertellen. Ze is pas 21 maanden en dus nog een dreumes. En ik vind het toch echt best wel knap van haar dat het nu al zo goed lukt. Hoe pakken wij de ‘zindelijkheidstraining’ (en zo wil ik het eigenlijk niet eens noemen) aan?

Ieder kindje krijgt op zijn eigen tijd interesse in zindelijk worden, net als dat alle andere zaken in de ontwikkeling van een kind vanzelf wel komen. Je kunt en je hoeft het niet af te dwingen. Voel je dus ook niet aangesproken als jouw kind dezelfde leeftijd heeft als Mirthe en er nog totaal niet mee bezig is. Het komt heus vanzelf. Ik schrijf dit dus echt niet om op te scheppen, maar uit trots! En dat mag ook best!

Interesse in de wc

Het begon allemaal met interesse in het toilet. Als ik naar de wc ging dan was Mirthe soms gewoon op de badkamer en dan zag ze dat natuurlijk. Ik ‘mocht’ wél wc-papier gebruiken en op een knopje drukken om door te trekken en dat was toch allemaal wel heel interessant. Tot ze op een dag met haar handje op de wc stond te tikken en zei dat ze wilde zitten. Hup een toiletbrilverkleiner op de wc en ga maar zitten. Als zij dat leuk vindt… prima. Ik vond het wel een prettig idee als ze spelenderwijs zo zou leren wat een toilet is. De eerste paar keren wilde ze alleen stukjes van de toiletrol en dan ging ze ‘haar billen afvegen’. En dan was ze er wel weer klaar mee.

Het eerste plasje op het toilet

Op een gegeven moment dacht ik, laat ik nou eens een boekje met haar lezen op het toilet. Zo bleef ze wat langer zitten. Ze had haar aandacht volledig in het boekje toen ik opeens iets hoorde wat verdacht veel op een plasje leek. Ja! Het eerste plasje op het toilet was een feit. Dat is nu bijna twee maanden terug en inmiddels wil Mirthe heel regelmatig met een boekje op het toilet. En regelmatig komt er ook echt wat.

Aangeven dat ze moet

Waar het in het begin echt spelen was wat Mirthe deed, ‘Boekjes lezen in je blote kont op een wc of een potje’, begint het nu echt te veranderen naar bewust de behoefte doen. Mirthe geeft inmiddels aan wanneer ze moet. En hoewel ze meestal op het moment dat ze het aangeeft, al bezig is met het doen van haar behoefte in de luier, vind ik dat toch heel erg knap. En steeds vaker, vooral met de grote boodschap is ze wel op tijd met aangeven en dan doet ze het daadwerkelijk op het potje. En trots dat ze dan is! En wij erbij natuurlijk!

Ze doet nu zo’n 1-2 keer per dag iets op het potje of op het toilet. En eigenlijk alleen als we thuis zijn, of bij opa en oma. Als we elders zijn dan geeft ze eigenlijk niks aan. Ik merk wel dat ze regelmatig haar grote boodschap begint op te houden tot we weer thuis zijn, als we maar kort weg zijn.

Het plasje uitzwaaien

Als ze inderdaad iets op het potje (of op de wc) gedaan heeft dan mag ze zelf op het knopje drukken om door te trekken. Dat vindt ze heel leuk natuurlijk. En het allerschattigste is nog dat ze vervolgens haar boodschapje in de wc dan staat uit te zwaaien. Oké, ik geef toe, dat heb ik haar geleerd. Haha, maar gewoon om de ervaring een beetje leuk te maken. Gisteren kreeg ik van Thijs een berichtje vanuit huis (ik was op mijn werk) dat ze zelfs een handkusje gaf richting de wc, haha!

Niks moet alles mag

Ik ben niet ‘bezig’ met zindelijkheidstraining voor mijn gevoel. We hebben gewoon ingespeeld op de interesse van onze dochter en zo is het begin alvast gemaakt. Ik laat haar gewoon zelf haar gang gaan en dwing niks. Als ze het gewoon in de luier doet, prima. Als ze op het potje wil, dan moedig ik dat wel aan natuurlijk.

Maar, zeg nou zelf, ik mag best een beetje trots zijn, toch!? 😉

Hoe gaat het bij jullie? Kwam het bij jullie ook vanzelf opzetten de interesse, of is de interesse nog ver te zoeken? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Simone

8 Reacties

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

 • Heel herkenbaar! Mijn dochter heeft al heel lang, vanaf 15 maanden, interesse in de WC en potje. Maar het wisselt heel erg. Sommige dagen geeft ze zeker 1 keer per dag aan op het potje te willen en plast dan ook daadwerkelijk in het potje. Andere dagen geeft ze niets aan. Wij pushen ook niets, als ze het aangeeft is het prima. En als er dan een plasje in het potje zit, prijzen we haar de hemel in, gooien hem samen in de WC en ook wij zwaaien hem uit 🙂
  Ze is nu 23 maanden en ik vind het prima zo. Ik denk dat het vanzelf komt op haar tijd.

 • Ja mijn dochtertje is net twee weken zindelijk. In het begin graag toch na plas weer pamper om. Totdat ik zei dat we geen pampers meer hadden en de winkel ze niet meer verkocht. Toen was het binnen drie dagen gepiept. Ook net een blogje over geschreven wat je mee moet nemen.

 • De vorige keer in je vlog dacht ik nog, nee dat kan niet, doe normaal haha. Alleen heeft Emily nu ook interesse in de wc en plassen enzo. Dus we hebben verkleiners gehaald voor de wc bril en zetten haar er maar op als ze er om vraagt. De eerste keer wel huilen, ze wilde niet haha. Komt vanzelf goed! Super goed van Mirthe!

 • Wat een kleine knapperd! En dat van het boekje lezen is een goede tip. Naomi wil ook op de wc, maar dan wil ze er toch snel af. Ze heeft een paar maanden terug een aantal keer op de wc geplast, maar toen was het weer klaar. Ik vind spelenderwijs ook echt heel goed. Als ze er weer op wil, dan mag ze dat uiteraard ook, maar ze geeft er nu niets meer om 😉

 • Yes, kan gewoon!
  Mijn zoontje was 18 maanden toen wij begonnen. Ik heb het trainen toen een week volgehouden en toen was ik het zat. Na een stop van 3 weken ging hij ineens uit zichzelf op het potje! Dus met 19/20 maanden was hij zindelijk!

  Laat alleen maar zien dat het er echt mee bezig zijn geen nut heeft. Ze doen het zelf wanneer ze er klaar voor zijn!

 • Wauw wat goed al. Super knap. Onze spruit gaat nu steeds beter aangeven als hij moet poepen, dus we gaan binnenkort ook maar eens proberen. Alleen nog steeds geen potje of verkleiner in huis, OEPS.

 • Bij ons is het ook een beetje vanzelf gegaan (al was ze wel een jaartje ouder als bij jullie). In de zomerperiode lieten we haar gewoon zonder luier lopen zodat ze het goed merkte als er iets gebeurde… Verder natuurlijk beetje enthousiast zijn als het was gelukt. Meer hebben we ook niet hoeven doen 🙂

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: