Zo kies je zelf goede kraamzorg

Toen ik laatst de vraag kreeg: ‘Hoe kies ik nou een kraambureau uit?’ Ben ik hierover eens gaan nadenken. Hoe pak ik dat zelf aan? Kies ik simpelweg dezelfde als de vorige keer, of willen we nu iets anders? En hoe weet ik waar de fijnste kraamverzorgsters te vinden zijn?

Kraamzorg na mijn eerste bevalling

Hoe hebben wij ons kraamzorgbureau eigenlijk gekozen toen ik zwanger was van Mirthe? Ik heb toen ter tijd eerst op de website van mijn zorgverzekeraar gekeken, welke kraamzorgcentra zijn aangesloten bij mijn verzekeraar en dus vergoed werden. Vervolgens heb ik van een aantal van deze kraambureaus de website bekeken. En degene waarvan ik vond dat ze de beste website hadden (goed criterium Simone) en die het professioneelste en betrouwbaarste overkwam heb ik benaderd om me in te schrijven.

Ja eerlijk gezegd, dacht ik toch: ik ken ze toch geen van allen. En het is vast ook een beetje geluk hebben. Ik koos voor een bedrijf met dames met al veelvuldige ervaring in ieder geval, aldus de website, dus ik dacht: het zal wel goed zitten. En gelukkig is dat voor ons ook goed uitgepakt. Wij hadden een hele lieve kraamverzorgster die ook heel goed haar werk deed. Alles is ons heel goed uitgelegd en het huis werd keurig bijgehouden. Ook de gasten die op kraambezoek kwamen werden goed verzorgd.

Dit keer een andere kraamverzorgster?

Zouden we dit keer toch voor een ander kraambureau/ kraamverzorgster kiezen? Zoals ik al zei hadden we niks te klagen. Het enige dat ik wel een beetje miste was een ‘klik’. En dat klinkt misschien wat zweverig of overdreven, want je hoeft heus geen beste vriendinnen te worden met je kraamverzorgster natuurlijk. Maar de kraamverzorgster is toch een week – dag in dag uit – bij je over de vloer, dus het is wel prettig als je je écht op je gemak voelt bij elkaar. Niet alsof je de hele dag een vreemde op bezoek hebt. En nu ben ik zelf natuurlijk ook niet zo’n makkelijke kletser met nieuwe mensen, dus misschien ligt het ‘probleem’ ook wel bij mij. Ik kijk gewoon altijd een tijdje de kat uit de boom, dat is nou eenmaal mijn persoonlijkheid. Maar toch, met sommige mensen kun je vrijwel meteen goed overweg, met anderen heb je dat wat minder, dat zul je vast herkennen. Maar goed, al met al denken wij er dus wel over om op zoek te gaan naar een nieuw kraambureau.

Opnieuw zoeken naar een goed(e) kraambureau/ kraamverzorgster

Maar hoe vind je nou een kraamzorgbureau dat bij je past? Ik vind dat best lastig. Waar ik de vorige keer alleen maar op de website heb gekeken, zijn er misschien meer dingen die je kunt doen bij het maken van je keuze, voordat je je zomaar inschrijft:

  • Kijk in ieder geval even op de website van je zorgverzekeraar . Zorgverzekeraars bieden kennelijk niet voor ieder kraambureau zomaar een vergoeding, maar gaan contracten aan met de kraamcentra. Vervolgens kun je de mogelijkheden die dan overblijven met elkaar vergelijken.
  • Vraag je verloskundige om advies. Je verloskundige werkt bij bevallingen en in de kraamtijd direct samen met verschillende kraamverzorgsters en heeft hierdoor vast wel een voorkeur of een advies waar je iets aan hebt.
  • Vraag vrienden, familie of bijvoorbeeld je buren naar ervaringen met kraamzorgbureaus uit de buurt. Misschien hoor je succesverhalen, of verhalen waar het wat minder goed is bevallen, allemaal ervaringen die je kunt gebruiken bij het maken van jouw keuze.
  • Behalve de website bekijken kun je natuurlijk ook eens contact opnemen, of misschien zelfs voor kennismaking langsgaan. Vaak komt een kraamzorgbureau ook voor kennismaking naar je toe, maar dat was bij mij bij de eerste keer pas nadat ik me al had ingeschreven op de website. Even bellen dus en vragen naar de mogelijkheden, zou ik zeggen.
  • Op kiesbeter.nl kun je kraambureaus vergelijken op scholing en resultaten als het gaat om borstvoeding enzovoorts. Dit geeft wellicht een indicatie van de professionaliteit en kunde van de kraamverzorgsters bij de organisatie. Helaas staan lang niet alle kraambureaus erbij, zo is mijn ervaring. Maar wanneer de bureaus die jij in gedachte had er toevallig wel op staan, is het een handig vergelijkingsmiddel denk ik.
  • Als je een intake gesprek hebt met een bureau, geef dan goed aan wat je verwacht van een kraamverzorgster. Denk van te voren na over wat je wilt. Wil je iemand met jarenlange ervaring, of vind je het prima of misschien zelfs fijner als het bijvoorbeeld een wat jonger persoon is? Wil je iemand die heel veel ervaring heeft met begeleiding bij borstvoeding geven, of is dat in jouw geval wat minder belangrijk? Allemaal zaken waar je over na kunt denken en waar het bureau wellicht iets mee kan bij het kiezen van de kraamverzorgster die past bij jouw gezin.

Kraamzorg in Nederland

Kraamzorg is in Nederland best goed geregeld, vind ik. Wanneer je borstvoeding geeft, heb je recht op 49 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. En als je flesvoeding geeft krijg je 45 uren vergoed. Tenzij het in je aanvullende verzekering gedekt is, betaal je wel een eigen bijdrage voor kraamzorg. Maar toch, goede kraamzorg is ook wel wat waard.

Wanneer kraamzorg aanvragen?

Het is verstandig om op tijd te zijn met het regelen van kraamzorg, om je plekje in de planning te reserveren. Doe dit zo vanaf dat je 12 weken zwanger bent, maar sowieso voordat je 20 weken zwanger bent.

Waarom kraamzorg (bij een tweede)?

Het is erg fijn om de eerste dagen wat hulp te hebben. Alles is nieuw en als jonge ouder moet je alles nog leren. Een kraamverzorgster heeft uitgebreide ervaring met het verzorgen van baby’s en kan je dus alles haarfijn uitleggen. Voordoen hoe je een luier verschoont en hoe je je kindje het gemakkelijkst in bad kunt doen en weer aan kunt kleden. Allemaal zaken die, als je al kinderen gewend bent, heel gemakkelijk lijken. Maar ga er maar eens aanstaan als je nog nooit een baby verschoond hebt!

Bij een tweede weet je natuurlijk al een hoop. Maar vergis je niet, als je een peuter in huis hebt, dan is zo’n klein frummeltje misschien ineens weer heel onwennig en kwetsbaar. Bovendien heb je het al druk want er loopt er al één rond in huis, die ook veel aandacht vraagt. En voor wie het ook allemaal wennen is, zo’n baby erbij. Het zijn dus niet de meest rustige dagen, de eerste dagen thuis. Bovendien weet je van te voren nooit hoe je zult zijn na de bevalling. Het kan allemaal voorspoedig gaan, maar het kan ook maar zo zijn dat je een tijdje aan je bed gebonden bent. Toch prettig als je dan wat hulp in huis hebt, niet?

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring, hoe hebben jullie je kraambureau uitgekozen?

Simone

 

Reageer

Klik hier om een reactie achter te laten

Geef een reactie

Welkom!

Behoed jezelf voor een flinke dosis door een roze bril, volle luiers, babykleertjes en zwangerschapshormonen! Je bent terechtgekomen op Papaisdeliefste.com. Welkom op mijn blog. Ik ben Simone, 30 jaar oud, mama van Mirthe (4) en Ruben (1) en getrouwd met Thijs. Met dit blog hoop ik andere mama’s te inspireren, te informeren en bovenal ook te vermaken. Ik plaats hier mijn weekvlogs en mijn blogartikelen.

Lekker lezen of een van mijn video’s bekijken? Er staan inmiddels ruim 700 artikelen online, dus je kunt even vooruit.

Liefs, Simone

Heb je een vraag voor me? Of wil je samenwerken? Mail me dan! >> a href=”mailto:simone@papaisdeliefste.nl”>Simone@papaisdeliefste.com

Iedere zondag een nieuwe weekvlog!

%d bloggers liken dit: